Türkiye'den Yola Çıkan ve Libya Açıklarında Kaçırılan Gemi 'Malta Ordusu Tarafından Kontrol Altına Alındı'
AA duyurdu: Libya açıklarında kaçırılan Palau bayraklı "Elhiblu 1" isimli tanker, Malta ordusu tarafından kontrol altına alındı.
Tanker, Malta’nın Boiler Wharf limanına yanaştırıldı.
Ne olmuştu?
İtalyan basını ve yetkililer, geminin Malta’ya doğru rotasını değiştirdiğini belirtti. İstanbul'dan yola çıkan tankerin, Trablus'a gitmekteyken bu olayın cereyan ettiğini; tankerin, Malta ya da Lampedusa adasına doğru rotasını değiştirdiği duyuruldu.
AA, 22 Mart'ta Tuzla'dan hareket eden gemide Türk kaptan ile birlikte 4'ü Hint biri Libyalı 6 mürettebat bulunduğunu aktardı.
Malta Today sitesi Malta Silahlı Kuvvetleri'nin geminin Malta'ya doğru ilerlemekte olduğunu doğruladığını yazdı.
DHA'dan Esma Çakır da Malta Silahlı Kuvetleri'nin haberi doğruladığını, geminin rotasının gözlem altında tutulduğunu aktardı.
'Kurtarılan göçmenler gemiye el koydu' iddiası
İtalya İçişleri Bakanı Salvini: "Bu artık bir korsanlık faaliyeti"
BBC Türkçe'den Övgü Pınar'ın haberine göre, İtalya Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Metteo Salvini bu iddiayla ilgili olarak 'Libya'ya ulaşmak üzere olan bir ticari geminin, göçmenleri kurtardıktan sonra kaçırıldığı ve şu an kuzeye, Malta ya da Lampedusa'ya doğru yönelmekte olduğu iddiası var' dedi.
Göçmen karşıtı Lig partisinin de lideri olan Salvini açıklamasında yaşananların 'bir kurtarma operasyonu değil, artık bir korsanlık faaliyeti' olduğunu; geminin kurtarılması için Libya Sahil Güvenliği’ne harekete geçmeleri çağrısında bulunduklarını söyledi.
Ayrıca Salvini, bunun bir 'korsanlık' ve 'organize suç' eylemi olduğunu söyledi ve geminin İtalyan limanlarına girişine izin verilmeyeceğini belirtti ve sosyal medyada yazdığı mesajda da 'İtalya'yı ancak teleskopla görürler' dedi.
İnsan hakları kuruluşundan İtalya'ya 'limanları aç' çağrısı
Gelişmeleri yakından takip eden sivil toplum kuruluşu Mediterranea Saving Humans, İtalya’ya limanlarını açma ve Cenevre Konvensiyonunun şartlarına uyma çağrısı yaparak, bu göçmenlerin korsan değil, sığınmacı olarak anılması gerektiğini belirtti.
Salvini'nin açıklamalarının ardından konuyu değerlendiren Libyalı yetkililer, sahil güvenlik birimlerinin sorumluluk alanlarında çalışmalara başladıklarını duyurdu.
Anadolu Ajansı, DHA ve BBC Türkçe
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Her plastik bota atlayıp mağdur edebiyatı yapan sanki babasının toprağına gidiyormuş gibi, sanki her ülke kendilerini almak zorundaymış gibi düşünüyor-davran... Devamını Gör
İtalya veya başka bir ülke, kimseyi ülkesine kabul etmek zorunda değildir. İnsani yardım, kıl tüy; bunları bir kenara koyun. yorumuna katılıyorum.
Ulan su bir amerikan ya da israil gemisine (ya da oralardan kaptani olan) yapilsa adamlar insan haklari maklari dinlemez asker indirir gemiye murettebat hari... Devamını Gör
hem ölümden kurtarılacaklar hem gemi kaçıracaklar hemde korsan değil sığınmacı olacaklar iyi valla.