Görüş Bildir
Haberler
'Türkiye'de Silahlı Şiddet Son 7 Yılda Yüzde 75 Arttı'

'Türkiye'de Silahlı Şiddet Son 7 Yılda Yüzde 75 Arttı'

Bireysel silahlanmanın önlenmesi için çalışmalar yürüten Umut Vakfı'na göre son 7 yılda silahla işlenen şiddet olaylarında yüzde 75 artış yaşandı.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Vakfın araştırmasında Türkiye’de silahlı şiddetin en çok yaşandığı bölgelere de yer verildi. 

Her yıl olduğu gibi nüfus yoğunluğunun en yüksek olduğu Marmara Bölgesi, 985 silahlı şiddet olayıyla başı çekti.

👇

👇

Vakıftan yapılan açıklamada, “Bireysel silahlanmayı arttırıcı değil, azaltıcı yasal düzenlemeler yapın. Adam öldürenlerin, yaralayan canilerin elini kolunu sallayarak dışarıda gezmelerini önleyin. Cezasızlığın önüne geçin. Şehir eşkıyalarının düğün, asker uğurlaması ve çeşitli eğlencelerde silah kullanmasının önüne geçin. Bu şehir eşkıyaları, silahı eline aldığında sadece ufak bir para cezasıyla kurtulamayacağını, cezaevini boylayacağını bilmeli. Bireysel silahlarla ölen ve yaralananların yanı sıra mağdur olan yüzlerce ailenin mağduriyetini önlemek için adaleti ve hukuku üstün kılın, mağduriyetleri önleyin. Magandaların kurbanı olan insan ve hayvanların ‘huzur ve güven içinde’ yaşamalarını sağlayın” ifadeleri kullanıldı.

Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve psikiyatri uzmanı Dr. Ayhan Akcan, 1990 yılından bu yana bireysel silahlanmanın kolaylaşarak artması sonucunda silahlı şiddet olaylarının yüzde 20’den yüzde 85’e yükseldiğini söyledi. 

VOA Türkçe’ye değerlendirmede bulunan Akcan, “Cinayetlerde silah kullanım oranı, özellikle intiharda silah kullanımı ve silahla soygun, gasp, hırsızlık gibi hadiselerde artış yüzde 400, yüzde 500 oldu. Buradaki kullanılan silah türlerine baktığımızda da maalesef yüzde 70'inde tabanca, yüzde 30'unda da tüfek görüyoruz” dedi.

Türkiye’de silahlı şiddet olaylarının son hız arttığını kaydeden Akcan bu olayların genellikle dışarıdan gelen bir tehdide değil en yakındaki kişilere yöneldiğini de belirtti: 

“Her yıl yüzde 3-5 civarında artış vardı. Maalesef 2021 yılıyla 2020 yılını karşılaştırdığımızda yüzde 12,5 gibi bir artış var. Silah şiddeti insanları öldürüyor. Maalesef ölen insanların illiyet bağına da baktığımızda tanıdık bildik, kardeş, eş, karı koca, komşu, esnaf. Silah dışarıdan gelecek tehditten, hırsızlıktan çok maalesef aile içerisindeki ortamda kullanılıyor. Sosyal olaylarda, boşanma aşamasında, alacak verecek meselesinde, bir gönül meselesinde veya en ufak bir trafik olayında maalesef kullanılıyor. Bu olayların yüzde 90'ı tanıdıklar arasında, ailede çok dramatik sonuçlarla sonuçlanıyor. Onun için biz diyoruz ki, sivil halktaki silahı sınırlandırmadan Türkiye'deki bireysel silahlanmayı çözemezsiniz.”

 

"25 milyon silahın yüzde 90’ı kayıt dışı"

"25 milyon silahın yüzde 90’ı kayıt dışı"

Türkiye'deki 25 milyona yakın silahın yüzde 90'ının ruhsatsız olduğunu belirten Akcan, bunları kayıt altına almanın da problemi çözmeyeceği görüşünde.

'Kayıt altına almak problemi çözmüyor. Süratle sosyal bir problem, işsizlik gibi, pahalılık gibi çok ciddi bir problem olarak görülerek, mutlaka bu silah şiddetine de çözüm üretilmesi lazım.'

'İşin özü, silahın yasa dışı ya da ruhsatlı olup olmaması çok belirleyici değil, o an ulaşılabilir olup olmaması belirleyici. Biz ısrarla bunu söylüyoruz, ruhsat altına alsanız da silahla ilgili şiddet devam ediyor.'

2021 Yılının Şiddet Haritası'ndaki diğer veriler için 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
RapraRapra

Artık Mafyanın da bir devleti var adı Türkiye

Tornacılıktan anlayan yapı Silah üretiyor gençlerimiz metamfetamin bataklığında beynini yemiş durumda normal

kusuratialinmayanpi

Eve bireysel silahlanmayi arttıran bir kanun değişikliği yapilmisti mecliste. Artık silah satın almak daha kolay. Peki merak ediyorum. Bu değişikliğe evet di... Devamını Gör