Küresel şirketlerin ilk amacı binlerce yıl Anadolu tarımını ayakta tutan Türk köylüsünü toprağından koparmaktı.Hedefleri bu yüzden üreticiyi sürekli zarar ettirip bıkmalarını ve kente göç etmelerini sağlamaktı.İkinci hedef ise kendi tarım politikalarını iktidarlara dayatmaktı.Başardılar.
İMF anlaşmalarının hepsinde tarımsal desteklerin sınırlandırılması istendi.Bizde 1980'li yıllardan sonra ekonomik krizin sebepleri maalesef bu tarım desteklemeri gösterildi.
Köylü üretmesin isteniyordu.Üreticilerin ürünlerini devlet zamanla çok az almaya başladı ve paralarını geç ödedi.Köylü bu politikalarla yoksullaştı.ABD-AB'nin isteği doğrultasında tarım ürünlerinde ithalat serbestleştirildi,kotalar kaldırıldı.
Tarımsal üretimde zamanında kendine yeten bir ülke aşırı ithalata yöneldi.Yabancı yatırımcıya sağlanan imtiyazlar sonucu tarım arazileri sanayi kuruluşlarına bedelsiz verildi.
Türkiye'de kendilerine harika olanaklar sunulan yabancı şirketler zehirli atıklarını toprağımıza denizlerimize boşaltmaya başladı.
Devlet sonunda aradan çekildi ve Türk tarımı küresel şirketlerin inisiyatifine bırakıldı.Türkiye'nin ''açık pazar'' haline gelmesiyle ABD ve AB ellerindeki ihtiyaç fazlası endüstriyel ürünleri bize satmaya başladı.
Şeker tütün kanunları ile tarım ürünlerine kota koyan,sigara fabrikalarının satışını kolaylaştıran,ithalattaki sınırlamayı yabancı tekeller lehine kaldıran ve kamu ihalelerine yabancı şirketlerin de girebilmesini sağlayan kanunlar çıkarıldı.
Meralar yok edilerek köylü ve tarımsal üretim bitirildi.Biz ise yeni bir araba,ev ya da son moda kıyafetler alarak büyümeye devam ettiğimizi zannettik.
Boğazımızdan geçenleri Küresel Şirketlerin elinden alıp yerli üretime geçmezsek çocuk ve torunlarımızı ölüme terk etmiş olacağız.
Avrupa:''Sizin tarım ürünleriniz çok maliyetli bizden ucuza ithal edin'' derken gerçekten de bizim iyiliğimizi mi düşünmekte?Cevabı şu cümlelerde gizli:
''.....Hangi istiklal vardır ki yabancıların nasihatleriyle,yabancıların planlarıyla yükselebilsin?Tarih,böyle bir hadiseyi kaydetmemiştir.! '' -ATATÜRK
Kısacası;yerli,milli tarım politikaları ile tarım ürünleri ithal eden değil tarım ürünleri ihraç eden bir ülke istiyoruz biz...
Yorum Yazın