Görüş Bildir
Haberler
'Çocuk Felci Salgını Tehlikesi Var, Önlem Alınmalı'

'Çocuk Felci Salgını Tehlikesi Var, Önlem Alınmalı'

Onedio Medya
05.06.2014 - 23:26 Son Güncelleme: 06.06.2014 - 13:46

İstanbul Tabip Odası çocuk felci salgınıyla karşı karşıya olunduğunu söyleyerek önlem alınmasını istedi.

1999’dan beri çocuk felci hastalığı görülmeyen Suriye’de içsavaşla birlikte hastalığın tekrar görülmeye başlandığını vurgulayan İstanbul Tabip Odası, savaşın başta kızamık ve çocuk felci olmak üzere yok oduğu kabul edilen hastalıkların tekrar ortaya çıkması anlamına geldiğini hatırlattı.

“Suriye’de hastalık yeniden ortaya çıktı.

“Hastalığın bulaşıcılığının yüksek olması nedeni ile saptanan her vaka başına 100 ila 1000 saptanamayan vaka olduğu bilindiğinden bir vakanın saptanması salgın tehlikesi olarak kabul edilmektedir.”

Suriye’deki savaştan kaçan binlerce insanın büyük şehirlerde yaşamaya başladığını ve çocukların tehdit altında olduğunun ifade edildiği İstanbul Tabip Odası açıklamasında bu tehditle başa çıkma konusundaki sorunlara dikkat çekildi.

Bu tehditle mücadele edecek olan birimler arasında koordinasyon eksikliği ve Suriye, Pakistan, Afganistan, Somali gibi savaş olan ülkelerden gelen göçmenlerin hareketli bir nüfus olarak büyük şehirlerde tüm semtlere dağılmış olduğu gibi noktalar vurgulandı.

Hastalıkla mücadele çerçevesinde başlatılan kampanyalar esnasında dil sorununun ve halkın bilgilendirilmemesinin yarattığı problemlerin altının çizildiği açıklamada, “çocuk felci destek aşılama kampanyası”nın hedefine ulaşması için öneriler getirildi.

“Tüm uyarılarımıza rağmen bu seferki kampanyada da sadece Toplum Sağlığı Merkezi sağlık çalışanları görev yapacaklardır.

“Geçici görevlendirme kıskacında sınırlı sayıda insangücü ile yoğun işyükü altında çalışmakta olan toplum sağlığı merkezlerindeki hekim ve sağlık çalışanlarının desteklenmesi gerekmektedir.

“Çocuk felci hastalığı riski ve önlemeye yönelik aşılama çalışması konusunda halkımızı yeterince bilgilendirilmeli, toplumun aşı çalışmasına katılması sağlanmalıdır.”

  • Çocuk felci salgınını önleyebilmek için 5-11 Haziran arasında İstanbul’da Ümraniye, Sancaktepe, Fatih, Esenyurt, Küçükçekmece ve Sultangazi ilçelerinde aşılama kampanyası yapılacak. (YY)

Bianet

Kaynak: http://www.bianet.org/bianet/saglik/1...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0