Türk Psikologlar Derneği Çocuklarımızı Koruyalım Diyor: 'Çocuklar Duydu!'
Türk Psikologlar Derneği Çocuklarımızı Koruyalım Diyor: 'Çocuklar Duydu!'
İçinde bulunduğumuz dönem, kendi psikolojimizi etkilendiğinden kat kat fazlasıyla çocuklarımızı da etkiliyor. Bizim izlediğimiz ve konuştuğumuz her haber onların hafızalarına ileride çok büyük travmalara yol açabilecek şekilde kazınıyor. İşte bu travmaları önlemek için, Türk Psikologlar Derneği ebeveynleri dikkatli olmaya davet ediyor ve neler yapılabileceğini anlatıyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Çocukları Şiddet İçeren Olaylardan Koruyalım
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
"TV programlarının, internet ve basında yayınlanan haberlerin çocukların duygusal ve davranışsal sorunlar yaşanmasına sebep olduğunu ortaya çıkarmıştır."
Büyükler olarak neler yapmalıyız?
TV, gazete ve sosyal medyayı kullanan, Facebook, Twitter hesapları olan, çocukların neleri izlediği düzenli olarak takip edilmelidir.
Çocukların yanında onları korkutacak haber ve konuşmalardan kaçınılmalıdır.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Lütfen Çocuklarınızı Yakından Takip Edin...
1. Şiddet içerikli olayları izlemişlerse, bu olaylar hakkındaki duygu ve düşünceleri sorulmalı; zorlamadan konuşmaya teşvik edilmelidirler.
2. Yetişkinler çocuklarına açıklama yaparken soyut kavramlardan olabildiğince kaçınmalı, olabildiğince basit ve anlaşılır ifadeler kullanmalıdır.
3. Çocuklar olaylardan etkilendiklerini bazen sözlerle ifade etmeyebilir ve endişelerini büyüklerle paylaşmayabilirler.
4. Çocuklar duygu ve düşüncelerini en rahat oyunlarda ifade edebildiklerinden, onlara mümkün olduğunca oyun ortamları sağlanmalıdır.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
5. Çocuklar, endişe duydukları konuları açtıklarında ebeveynler konuşmaktan çekinmemeli; önce çocuğun duygu ve düşüncelerini öğrenmeli, sonra gerekli açıklamaları ve düzeltmeleri yapmalıdır.
6. Çocuklara her zaman akıllarına gelen soruları ebeveynlerine sorabilecekleri ve endişelerini paylaşabilecekleri belirtilmelidir.
7. Ne kadar yoğun bir yaşam sürülse de mümkün olduğunca çocuğun yaşantısındaki rutinler (yemek, yatak saati, vs.) aksatılmamalıdır.
8. Aşağıdaki belirtiler görüldüğü takdirde, bir çocuk ruh sağlığı uzmanından yardım almaktan çekinilmemelidir.
Sonuçlar olarak çocuklar etrafında kaygı ve gerginlik yaratan her türlü olaya karşı oldukça hassastırlar ve olan biteni kendilerine özgü bir şekilde yorumlayabilirler.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Çocuklar okul çağıyla birlikte iyi ve kötü ayrımlarını biraz daha bütünleştirebilir ve daha gerçekçi düşünebilirler.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!