Görüş Bildir
Haberler
Tüm Dünyada Yaygınlaşmaya Başlayan Geleneksel Çin Tıbbı'nın 12 Ana Meridyeni

Tüm Dünyada Yaygınlaşmaya Başlayan Geleneksel Çin Tıbbı'nın 12 Ana Meridyeni

Genel Çin Tıbbı, bireyin sağlığını fiziksel, zihinsel ve ruhsal olarak değerlendirir. İnsan sağlığını, doğanın tüm karmaşıklığı ve çok yönlülüğü ile bağlantılı bir olgu olarak ele alır. Birçok kavramın işin içine girip bütünleşik bir hale geldiği bu sistem tüm dünyada kabul görmeye ve kullanılmaya çoktan başladı bile.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Meridyen sistemi, geleneksel Çin tıbbının temel bir konseptidir.

Meridyen sistemi, geleneksel Çin tıbbının temel bir konseptidir.

Enerji aynı kan gibi vücudumuzda dolaşır ve akar. Bu enerji bloke edildiğinde veya oransız hale geldiğinde, olumsuz belirtiler ve hastalık meydana gelebilir. Doğu tıbbının amacı Gi Gong gibi enerji iyileştirme yöntemleriyle Çi'nin dolaşımını ve dengesini optimize etmektir. Bu uygulamaların hastalığın önlenmesi ve iyileştirilmesi, metabolizmanın düzenlenmesi ve hücresel sağlığın desteklenmesi olduğuna inanılmaktadır.

Meridyen sistemi, üç yuvalama katmanı hayal edilerek anlaşılabilir:

1. Enerji

1. Enerji

Çi herhangi bir canlı varlığın hayati gücü olarak kabul edilir. Vücudumuzda daima bulunur, ancak hassas dengesi ve akışkanlığı büyüme, iyileşme ve genel sağlık için çok önemlidir. Dengeleme, yin ve yang enerjisinin dengesini sağlar.Bu iki enerji türü, tam tersine, tamamlayıcı ve birbirine bağımlıdır. Çin tıbbı meridyeninde  iyi sağlık , Yin ve yang'ın uyumu üzerine kurulur.

2. Meridyenler

2. Meridyenler

Meridyenler, dolaşım sisteminin kanı taşıdığı gibi enerji akışını vücudun belirli yollarından yönlendiren kanallardır. Vücudun her tarafı altı meridyen tarafından izlenir: üç yin ve üç yang. Her meridyen belirli bir organa tekabül eder, fakat o organın ve etrafındaki diğer organların daha geniş işlevlerini kapsar. Örneğin, böbrek meridyeni üriner sağlıktan sorumludur ancak cinsel enerjiyi taşıdığı ve üreme süreçlerini de etkilediğine inanılmaktadır.

3. Meridyen sistemi

3. Meridyen sistemi

Meridyenler tüm büyük organ sistemlerini birbirine bağlar. Her meridyen tüm vücudun sağlığı için özel ve önemli bir rol oynar. Bir meridyenden geçen enerji herhangi bir şekilde dengesizleşirse, enerji aldığı sistem tehlikeye girer ve hastalık meydana gelebilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Meridyen Saati

Meridyen Saati

Her meridyenin enerji zirvelerinin olduğu iki saatlik bir dönemi vardır. Enerji, 24 saat süren bir döngüyü tamamlamak için her meridyenden akar.

Elementler

Elementler

İlgili organdaki rahatsızlık elementin yetersizliği veya fazlalığı ile açıklanır. Tedavi de etkenlerin aynı yaklaşım çerçevesinde besleyen-beslenen, denetleyen-denetlenen ilişkileri üzerinden yürütülür. Herhangi biri diğerinden daha üstün değildir ancak birinin yetersizliği durumunda onun önemi öne çıkar.

Vücudun 12 Ana Meridyeni

Vücudun 12 Ana Meridyeni

Çi, yaşamın doğal ve temel enerjisini ifade eder. Bu enerji, meridyenler olarak adlandırılan vücudun birçok yolu boyunca akar.  Her meridyen belirli bir organı düzenler, ancak hepsi birbiriyle bağlantılıdır. İyi sağlık tüm meridyen sistemi boyunca dolaşım ve enerji dengesine bağlıdır. Peki nedir bu organlar ve bağlılıklar?

1. Akciğer

Fonksiyon: Solunum ve enerji alımını düzenler.

Dengesizlik belirtileri: Viral ve bakteriyel enfeksiyonlar, aşırı terleme, vücudun üst kısımlarındaki iltihap sorunları, koku alma organları ile ilgili sorunlar (burun / koku duyusu) ve olumsuz cilt rahatsızlıkları.

Saat: 03.00-05.00

Element: Metal (mineralleri, elementleri simgeler. Burun, deri, cilt, mukoza salgıları)

2. Kalın bağırsak

Fonksiyon: Vücuttan atmadan önce atık malzemeden suyu işleme ve çıkarma.

Dengesizlik belirtileri: Karın ağrıları, ve duygusal dengesizlikler, tutma veya çıkarma zorluğu.

Saat: 05.00-07.00

Element: Metal

İçeriğin Devamı Aşağıda

3. Mide

3. Mide

Fonksiyon: Besinleri sindirir ve enerjiye dönüştürür. Bu enerjiyi dalağa ve bağırsaklara dağıtır.

Dengesizlik belirtileri: Endişe ve sinirlilik.

Saat: 07.00-09.00

Element: Toprak (Dudaklar, ağız, göz kapakları, kaslar, tükürük, lenfler)

4. Dalak

4. Dalak

Fonksiyon: Vücuttaki besinleri dağıtır, kas ve bacak tonunu korur ve kan akışını düzenler.

Dengesizlik belirtileri: Ishal, kabızlık, şişkinlik, iştahsızlık, iç organların sarkması, zayıf kaslar, genel yorgunluk, bilinç bulanıklığı, dalgınlık.

Saat: 09.00-11.00

Element: Metal

5. Kalp

5. Kalp

Fonksiyon: Vücuttaki tüm organlara kan dolaştırır.

Dengesizlik belirtileri: Göğüs ağrılar, çarpıntı, nefes darlığı, baş dönmesi, sıcak basması, soğuk terleme, sinirlilik ve uykusuzluk. Sağlıklı bir kalp meridyeni, kişinin hayatındaki neşeyi ve mutluluğu sağlarken, dengesizlik, anksiyete, depresyon ve bipolar bozukluk gibi psikolojik sorunlara yol açabilir.

Saat: 11.00-13.00

Element: Ateş

6. İnce bağırsak

6. İnce bağırsak

Fonksiyon: Beden içindeki besinleri dağıtır.

Dengesizlik belirtileri: Kötü dolaşım, zayıf bacaklar, soğuk algınlığı, şişmiş lenf bezleri, ağrılı / sert omuzlar, akne, sinir ağrısı, zayıf sindirim ve mide distansiyonu.

Saat: 13.00-15.00

Element: Ateş

7. Mesane

7. Mesane

Fonksiyon: Sıvı atıkları vücuttan uzaklaştırır.

Dengesizlik belirtileri: Boyun ve omuzlarda sertlik, baş ağrıları, sırt ağrıları ve tüm üriner hastalıklar. Duygusal dengesizlik, mesane enerjisinin dengesizliği, öfke, duyguları ifade edememe.

Saat: 15.00-17.00

Element: Su (Beyin, ilikler, kemikler, dizler, bilekler, omurilik, kalçalar, kulaklar, baş, üreme organları

İçeriğin Devamı Aşağıda

8. Böbrek

8. Böbrek

Fonksiyon: Cinsel enerjiyi depolar, üreme sistemini düzenler ve kan ve kemik iliği üretir.

Dengesizlik belirtileri: Genital-üriner bozukluklar, sırt ağrısı, astım ve kulak çınlaması. Duygusal dengesizlikler, ayrıca böbrek meridyeni güçlük, kararlılık ve zorluklarla başa çıkma gücünü kontrol eder.

Saat: 17.00-19.00

Element: Su

9. Kalp zarı

9. Kalp zarı

Fonksiyon: Kalp zarı, kalbi çevreleyen bölgedir. Kalbi yağlanmadan ve fazla enerjiden korur ve temizler. Bu önemlidir, çünkü kalbin aşırı enerjilenmesini engelleyerek tüm vücuda enerji dağıtır.

Dengesizlik belirtileri: Kalp, göğüs ve mide rahatsızlıkları, aynı zamanda duyguları ifade etme güçlüğü, depresyon, korku ve fobiler

Saat: 19.00-21.00

Element: Ateş (Dil, dış kulak, atar ve toplar damarlar, kan, ter)

10. Üçlü ısıtıcı sistem

10. Üçlü ısıtıcı sistem

Fonksiyon: Üçlü brülör veya San Jiao olarak da adlandırılan üçlü ısıtıcı, bir bütün olarak vücudu kontrol eder. Belirli bir organ sisteminden sorumlu olmak yerine, metabolizmayı kontrol eder ve ısı, nem ve vücut sıcaklığını düzenler.

Dengesizlik semptomları: Çok sayıda rahatsızlık - üçlü ısının tüm vücuttan sorumlu olması nedeniyle- vücuttaki herhangi bir organla ilgili bir sorun, üçlü sıcak meridyendeki bir dengesizlik ile ilişkilidir.

Saat: 09.00-11.00

Element: Ateş

Üçlü Isıtıcı Meridyenini dengelemek için ses ve nefes tekniği

11. Safra kesesi

Fonksiyon: Karaciğer tarafından üretilen safrayı depolar ve sunar.

Dengesizlik belirtileri: Şişkinlik, karaciğer ağrıları ve dil, deri ya da idrardaki sarı renk değişikliği.

Saat: 23.00-01.00

Element: Odun (Gözler ve kaşlar, tendon bağları, tırnaklar, gözpınarları ve gözyaşları, şakaklar, penis, klitoris)

İçeriğin Devamı Aşağıda

12. Karaciğer

12. Karaciğer

Fonksiyon: Enerji dolaşımını sağlar, adet ve kadın üreme sistemini düzenler ve tendon ve bağların esnekliğini korur.

Dengesizlik belirtileri: Adet bozuklukları, kuru cilt ve gözler, sarılık, bulanık görme, vertigo, sert eklemler ve baş ağrıları. Duygusal düzensizlik, karaciğer meridyenindeki enerji dengesizliği, öfke, sinirlilik, depresyon ve kontrol eksikliği.

Saat: 01.00-03.00

Element: Odun

Enerji iyileştirme uygulamaları:

Enerji iyileştirme uygulamaları:

Geleneksel Çin Tıbbında, enerji dengeleme yöntemleri şunları içerir: 

  • Akupunktur / akupresür 

  • Gi gong (Yaşam Enerjisi Geliştirme Egzersizleri) 

  • Beslenme ve bitkisel ilaçlar

  • Tui Na (Masaj Terapisi)

Meridyenler üzerinde Çi'nin en yoğunlaştığı ve dışarısı ile etkileşim halinde bulunduğu noktalara akupunktur noktaları denir.

Meridyenler üzerinde Çi'nin en yoğunlaştığı ve dışarısı ile etkileşim halinde bulunduğu noktalara akupunktur noktaları denir.

Akupunktur ve akupresür çok benzerdir ve her ikisi de vücudun meridyenleri üzerinde bulunan aynı akupunktur haritasını kullanır. Farklılık, akupunkturun iğneler aracılığıyla bu noktalara erişmesidir, akupresür ise daha az invaziv dokunma tekniğini kullanır. Enerji yetersiz olduğunda, akupunktur ile bu noktalara tıkanıklıkları temizlemek ve dolaşımını teşvik etmek için erişilebilir. Gi gongtaki hareketlerle de meridyenleri temizlemeye, güçlendirmeye ve dengelemeye yardımcı olur.

İlgili içerikler:

Daha fazla bilgi için ilgili makalelerden yararlanabilirsiniz:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
34
4
3
3
2
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın