Trump Yasağına Karşı Yan Yana: Protestolarda Çekilen Fotoğrafın Ardındaki Güzel Öykü
Donald Trump'ın Müslüman ülkelere karşı getirdiği göç ve seyahat kısıtlaması ABD genelinde tepki çekmeye devam ediyor. Chicago O'Hare Uluslararası Havalimanı'nda Cuma günü başlayan protestolara katılım oldukça yoğundu. Yasağa karşı olan protestocular ve havalimanında sorguya çekilen vatandaşlara yardıma gelen avukatlar havalimanını doldurdu.
Protestolarda çok sayıda duygusal an yaşandı ama Chicago Tribune fotoğrafçısı Nuccio DiNuzzo'nun yakaladığı bu kare dünyaya çok önemli bir mesaj veriyor. Bir Müslüman ve bir Musevi baba omuzlarında çocukları ile ABD Başkanı Donald Trump'ın yeni yasağına karşı birlikte omuz omuza...
Babalarının omuzlarında iki çocuk. Solda 7 yaşındaki Meryem Yıldırım ve babası Fatih; sağda ise 9 yaşındaki Adin Bendat-Appell ve babası haham Jordan Bendat-Appell.
Biri Müslüman diğeri ise Musevi bu iki baba, çocuklarını O'Hare Uluslararası Havalimanındaki protestoya getirene dek hiç karşılaşmamışlardı.
Her iki aile de oraya aynı yasağı, Donald Trump'ın Müslüman ülkelerden gelen göçmenlere koyduğu yasağı protesto etmeye geldiler ve ortaya bu fotoğraf çıktı.
Protestodan sonra sohbetleri devam eden iki aile ise bir sonraki hafta buluşup birlikte akşam yemeği yemeye karar verdi.
Çocuklarıyla birlikte protestoya katılan iki baba da, arkadaşları, tanıdıkları ve ulusal haber kanalları tarafından kendilerine ulaşıldığını ve hikayeleri hakkında sorular sorulduğunu söylüyor.
Deerfield'de yaşayan Haham Jordan Bendat-Appell 9 yaşındaki oğlu Adin'i omuzlarına aldığı anı şöyle anlatıyor;
'Herşey çok hızlı gelişti. Pazartesi akşamki protesto eyleminde oğlum kalabalığı daha iyi görmek istemişti.'
Aynı anlarda ailesi ile birlikte kalabalığa karışmış olan Fatih Yıldırım da, ayakta durmaktan yorulan 7 yaşındaki kızı Meryem'i omuzlarına aldı.
Adin'in başında Musevilerin ibadet ederken başlarına taktıklar takke vardı ve elinde 'Nefretin burada yeri yok' yazan bir pankart tutuyordu. Meryem'in ise elindeki parkartta 'Sevgi' yazıyordu.
Jordan Bendat-Appell'in tuttuğu pankart ise 'Bunu daha önce gördük. Bir daha asla. Yasağa karşı Museviler' diyordu.
Protestocular O'Hare Uluslararası Havalimanı 5 No'lu terminal önünde bir polis memurunun bakışları önünde toplanmış halde.
Chicago Tribune haberinde fotoğrafçı DiNuzzo küçük çocukları fotoğraflarının çekildiğinin farkında olmadığını, kısa bir süre sonra babaların da sohbete koyulduğunu anlatıyor. 'Gecenin karesini yakaladığımı biliyordum. İşte her şey ortadaydı. İnsanların uyum içinde birlikte olması.'
Haham Jordan Bendat-Appell'in kendi ailesinin Yahudi soykırımından kaçan kişiler olduğunu uzun süre mülteci kamplarında yaşamış olduklarını anlatmış.
New York Musevi Maneviyat Enstitüsünde haham olarak görev yapan baba, tarihin şimdiki olaylara rehber olması gerektiğine inandığını ve oğlunu da inandığı şeyleri görmesi için protestoya getirdiğini anlatıyor.
Jordan Bendat-Appell fotoğraf çekildikten sonra da harika bir sohbet ettiklerini, Fatih Yıldırım'ın kendisine nerede bir koşer et restoranı bulabileceğini sorduğunu anlatıyor.
'Harika olan şuydu ki, çok insani bir etkileşimdi - bir Musevi bir Müslüman değil, ama (birbirine erkek kardeş olacak kadar benzeyen) iki insanın doğru olan için omuz omuza durmasıydı,' diyor Jordan.
Protestodan sonra Yıldırım ailesini yemeğe davet ettiğini söyleyen Jordan, 'Ben et pişiriyorum, o da baklava getiriyor,' diye ekledi.
Yahudilik tarihindeki zulüm yüzünden bastırılmışın yanında daha çok durmaları gerektiğine inanan Jordan şöyle devam ediyor:
“Umarım insanlar bu fotoğrafı gördüklerinde bir araya gelebileceğimizi görürler, hepimiz insanız ve çocukların bile anlayabildiği ve birer insan olarak vermemiz gerek basit bir karar var: Sevgi dolu ve yardımsever olmayı seçebiliriz. Eğer bu fotoğraf bu dünyaya biraz sevgi ve ışık getirirse ne mutlu bize.'
Yorum Yazın
ama ırak'tan, ürdün'den, suriye'den veya türkiye'den nereden geldiği belli olmayan, herhangi bir vasfı olmayan, ne iş yaptığı belli olmayan, kimlerle ilişkis... Devamını Gör
peygamber döneminde bu emir gelmiş. herhalde peygamberin haberi vardır. ayrıca bahsettiğim kızın yaşı oldukça küçük yani kendim düşündüm de kafamı kapattım d... Devamını Gör
http://i.hizliresim.com/pXLppa.jpg Baskısını çıkartıp duvara koyasım geldi şu fotoğrafı.. Bu fotoğrafta ne kin var, ne düşmanlık var.. bu fotoğrafta barış va... Devamını Gör
“İnsanı ateş değil, kendi gafleti yakar. Herkeste kusur görür, kendisine kör bakar. Neye nasıl bakarsan, o da sana öyle bakar.” - Hz.Mevlana