onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Teneffüs Değil, Uyarı Zili Çalıyor! Türkiye Eğitime Katılımda ve Eşitsizlikte OECD Sonuncusu

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

etiket Teneffüs Değil, Uyarı Zili Çalıyor! Türkiye Eğitime Katılımda ve Eşitsizlikte OECD Sonuncusu

Emre Ordu
15.09.2018 - 12:40 Son Güncelleme: 16.09.2018 - 09:16

Türkiye eğitime katılımda yüzde 66'lık oranla OECD ülkeleri içinde sonuncu olurken, devlet ve özel okul arasındaki makasın da en açık olduğu ülke olarak tespit edildi. Raporda ayrıca 18-34 yaş arası gençlerimizin yüzde 31'inin ne eğitim ne de iş yaşamında olmadığı kaydedildi. 

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), “Eğitime Bir Bakış 2018” raporunu yayımladı. Ülkelerin okul öncesinden yükseköğretime eğitim sistemlerinin yapısının incelendiği çalışmada 35 OECD ülkesi değerlendirmeye alındı.

BirGün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre, rapora göre Türkiye, bireylerin eşit olarak eğitim hakkından yararlanmasında yüzde 95 olan OECD ortalamasının çok altında kaldı. Eğitime eşit katılımda Belçika, Fransa, Almanya, Polonya, Portekiz ve İngiltere birinciliği paylaşırken Türkiye yüzde 66’lık ortalamayla tüm OECD ülkeleri arasında son sırada yer aldı.

Türkiye cinsiyet eşitliğinde sınıfta kaldı

Türkiye cinsiyet eşitliğinde sınıfta kaldı

Eğitimcilerin, “4+4+4 eğitim sistemi örgün eğitime devam eden kız çocuklarının sayısını düşürdü” tespiti de “Eğitime Bir Bakış” raporuyla doğrulandı. Ülkelerin teknik ve mesleki programlara katılımdaki cinsiyet dağılımının masaya yatırıldığı raporda Türkiye, 15-24 yaş grubunda yüzde 25’lik oranla sınıfta kaldı. Türkiye yine, resmi ve yaygın eğitime 25-64 yaş arasındakilerin cinsiyetlerine göre katılımında da geçer not alamadı. Türkiye’de bu yaş aralığındaki kadınların yaygın eğitime katılımının erkeklerden yüzde 30 daha az olduğu belirtildi.

18-34 yaş grubunun yüzde 31'i ne okulda ne de işte

18-34 yaş grubunun yüzde 31'i ne okulda ne de işte
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Ne okuyan ne de iş gücüne katılan 18-34 yaş grubundakilerin oranında Türkiye, 35 ülke arasında ilk sırada yer aldı. Eğitimin dışına çıkan ve herhangi bir işte çalışmayanların oranı Türkiye’de yüzde 31 oldu. Bu oranın OECD ülkeleri ortalamasının yüzde 15 olduğu bilgisine yer verilen raporda, Türkiye’de eğitimin ve iş gücünün dışında kalanların yüzde 90’ının kadın olduğu bildirildi. 

Türkiye, Kosta Rika ve Kolombiya ile birlikte 15-19 yaş arası çocukların eğitime ve iş gücüne katılımda da OECD ortalamasını tutturamadı. Türkiye’de bu yaş grubundakilerin yüzde 20’ye yakınının ne okuduğu ne de çalıştığı vurgulandı.

Üniversite mezunlarının yüzde 63'ü okuduğu alanda iş bulamadı

Üniversite mezunlarının yüzde 63'ü okuduğu alanda iş bulamadı

Türkiye’de eğitim kazanımı ile istihdam olanağı bulan 25-64 yaş grubundakilerin oranı yüzde 59’da kaldı. Doktora ya da eşdeğer eğitimi olanların yüzde 93’ü, eğitimine göre bir işe yerleşirken üniversite mezunlarının yüzde 63’ü liyakatına göre iş bulamadı.

Devlet-özel okul makasının en açık olduğu ülke Türkiye

Devlet-özel okul makasının en açık olduğu ülke Türkiye

Türkiye’de devlet okullarında özellere göre bir sınıfta iki kat daha fazla sayıda öğrenci olduğu OECD’nin raporuna da yansıdı. Bu durumun öğrenciler arasında eşitsizlik yarattığı ve tam öğrenmenin gerçekleşmesine engel teşkil ettiği değerlendirmesine yer verilen raporda, Türkiye’nin devlet okulları açısından tüm üye ülkeler içerisinde en kalabalık sınıflara sahip ülke olduğu bildirildi. Devlet ortaokullarında bir sınıfta ortalama 35 öğrenci varken bu sayının özellerde 20’ye gerilediği belirtildi. Türkiye, devlet okulları ile özel okullar arasındaki farkın en derin olduğu ülkeler arasında başı çekti.

Ayrıca bakınız 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
506
271
153
49
34
16
15
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Kumsal Rutherford

Eski Türkiyeyi ne hale çevirdi.. Gurur duyun amına kodumun akpli yobazları.. kızları okula göndermiyorlar pis geri kafalılar..

Emrehan Pekören

Şu tablo rezilliktir yani. Polonya'nın bizden ne farkı var da birinci oluyor? Düne kadar Sovyetlerin bir parçası ülkeden söz ediyoruz. Hadi Almanya'nın altya... Devamını Gör

sulo1719

Eskiden son 5-10 arasında olurduk şimdi sonuncu olmaya başlamışız. Teşekkürler yeni Türkiye, teşekkürler reis. Ne koydunuz be!