Temeli Atıldı: 7 Başlık ile 1915 Çanakkale Köprüsü Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın da katıldığı 1915 Çanakkale Köprüsü'nün temel atma töreni 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin yıl dönümünde gerçekleştirildi.
Törende konuşan Erdoğan, 'Bizim gayemiz Çanakkale'de yedi düvele meydan okuyan dönemin en modern ordularını dize getiren, tarihin akışını değiştiren ecdadımıza layık olabilmektir. Türkiye Cumhuriyeti bizim ilk değil, son devletimizdir' dedi. 'Adeta geçmişten geleceğe köprü kuruyoruz' diyen Başbakan Binali Yıldırım da 'Tarih bugünü kaydediyor. O gün ben de oradaydım diyeceksiniz, torunlarınıza anlatacaksınız. iki kıtayı altıncı kez birleştiriyoruz' ifadelerini kullandı.
1915 Çanakkale Köprüsü'nün orta açıklığı bakımından 'dünyanın en uzun köprüsü' olacağı belirtiliyor. Ancak köprü başta 'geçiş garantisi' olmak üzere bir takım tartışmaları da beraberinde getiriyor.
Gelin yakından bakalım...
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 102. yılı dolayısıyla düzenlenen törende konuştu.
'Milletimize şükran borcumuzu ödemek için 14 yıldır çalıştık, çalışıyoruz' diyen Erdoğan, 'Şimdi hedefimiz Türkiye'yi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline getirmektir.' şeklinde konuştu.
Erdoğan törende ayrıca şunları söyledi:
'Dün, analar babalar, 'Ya şehit ol, ya gazi' deyip, Çanakkale'ye gönderiyorlardı. Bugün, terör örgütlerine karşı Suriye'ye gönderiyorlar. Türk milleti böyle bir millet. Bu milletin önünde kim durabilir?
Bizim gayemiz Çanakkale'de yedi düvele meydan okuyan dönemin en modern ordularını dize getiren, tarihin akışını değiştiren ecdadımıza layık olabilmektir. Türkiye Cumhuriyeti bizim ilk değil, son devletimizdir.'
"Adeta geçmişten geleceğe bir köprü kuruyoruz"
1915 Çanakkale Köprüsü'nün detayları ise şu şekilde:
1. Köprü, Anadolu yakasındaki Lapseki'nin Şekerkaya ile Avrupa tarafındaki Gelibolu'nun Sütlüce mevkisi arasına yapılacak.
2. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılını taçlandırmak için orta açıklığının 2023 olarak tasarlandığı açıklandı.
3. Çanakkale Boğazı'nın ilk, Marmara Bölgesi'nin de 5. asma köprüsü olacak...
4. 3 geliş ve 3 gidiş olmak üzere toplam 6 şeritten oluşacak
5. Geçiş ücretini Başbakan Yıldırım açıklamıştı: 15 Euro + KDV.
6. Köprü, 10 milyar liranın üzerinde yatırımla hayata geçirilecek.
7. Geçiş garantisi tartışması: "Günlük 45 bin araç garantisi verildi; her eksik vergilerimizden ödenecek"
Cumhuriyet gazetesinden Çiğdem Toker dün yayımlanan yazısında şöyle diyor:
Köprü bugün hizmete girmiş olsa, otomobiliyle geçen herkes 64 TL ödeyecek. Kritik konuyu Kamu Özel İşbirliği modeli ile yaptırılan bütün projelerde olduğu gibi, verilen garantinin tipi ve niceliği oluşturuyor.
Araç garantisi, YİD projelerinde, “geçmeyen araç sayısı kadar paranın Hazine’den çıkması” demek.
Geçiş ücretinin otomobil başına 15 euro+KDV olduğunu hatırlatan Toker yazısına şöyle devam ediyor:
'O gün açıklanmayan kritik bilgiyi öğrendik. Henüz imzalanmamış- sözleşmeye göre Karayolları Genel Müdürlüğü şirketlere, Çanakkale köprüsü bittiğinde günlük 45 bin araç garanti etmiş. Bu sayının altındaki trafiğin parası, vergilerimizden ödenecek.'
Yorum Yazın
"çanakkale geçilmez" sözünün derin anlamını bir köprü için espri malzemesi yapan bu şuursuz insanlardan tek rahatsız olan ben değilmişim şükür...
7 başlığa gerek yok! Bu ülkenin Başbakanı, Çanakkale geçilmez tarihte kaldı. Her türlü geçilir hale geliyor. Denizden, havadan... Şimdi karadan da geçilmiş o... Devamını Gör
Güzel bir bilgi teşekkür ederim. Gemilerle bağınız nerden öğrenebilirmiyim ? Seneye deniz ulaştırma okuyacamda ilgimi çekiyor
"Çanakkale geçilmez tarihte kaldı. Her türlü geçilir hale geliyor. Denizden, havadan... Şimdi karadan da geçilmiş olacak." Bu nasıl söz lan? Sen orada kanını... Devamını Gör