Telefonum Neden Yavaşladı? Android Telefonlardaki Yavaşlama ve Hızlı Şarj Tüketme Problemlerinin Çözümleri Neler?
İlk aldığınızda teklemeden çalışan telefonunuz, şimdi sizi yavaşlıktan çıldırtacak seviyeye mi geldi? Korkmayın yalnız değilsiniz, pek çok akıllı telefon kullanıcısı bundan muzdarip. Peki akıllı telefonlar neden yavaşlar? 'Şarjım kısa sürede bitiyor, telefonum yavaşladı, ne yapacağım?' diyorsanız ve 'Şarjı hızlı bitiren şeyler, telefonu ağırlaştıran uygulamalar nasıl bulunur? RAM nasıl arttırılır?' gibi soruların yanıtlarını arıyorsanız rehberimize buyurun.
İlk aşamada telefonun neden yavaşladığını anlamaya çalışın. Hafıza mı çok dolu, arka planda çok fazla uygulama mı çalışıyor, sistem güncellemesi mi eksik? Bunları tespit etmelisiniz.
Hafızanın dolu olması, işletim sisteminin performansını olumsuz etkiler. Evet telefonunuz size büyük bir depolama alanı sunuyor ancak sonuna kadar dolduğunda bu durum telefonu ağırlaştırır.
Çözüm olarak
Telefonunuzda kullanmadığınız ve gereksiz uygulamaları temizleyin.
Fotoğraflarınızı, videolarınızı size sunulan iCloud veya Google Drive'da depolayabilirsiniz.
Bilgisayara aktararak telefonunuzda yer açabilirsiniz.
Uygulamaların 'Lite' yani daha az boyuta sahip versiyonlarını kullanabilirsiniz. (Facebook Lite, Twitter Lite gibi)
Önbelleğe alınan verileri temizlemeyi unutmayın!
Önbelleğe alınan veriler, telefonun RAM'inde çok fazla yer kaplar ve performansını aşağı çeker. Önbelleğinizi belirli sıklıklarla temizleyerek gereksiz verilerden kurtulmak telefonunuzun performansınız arttıracaktır.
Önbelleği temizleme işlemini topluca değil, manuel olarak da yapabilirsiniz.
Ayarlardan uygulamalara girdiğinizde hangi uygulamanın önbellekte ne kadar yer kapladığını görebilirsiniz. Unutmayın, verileri silmek örneğin Instagram'dan telefonunuza kaydettiğiniz görsellerin kaybolmasına neden olabilir. Önbelleği temizlemeniz ise kayıtlı verilerinizi etkilemez.
Arka planda çalışan uygulamalardan haberiniz var mı?
Çoğunlukla telefon açıldığı andan itibaren çalışmaya başlayan bazı arka plan uygulamaları, telefon performansını anında aşağı çeker. Haberiniz olmadan arka planda çalışan uygulamaları Ayarlar bölümünden bularak ihtiyaç duymadığınız uygulamaların sizden habersiz çalışmasını engelleyebilirsiniz.
Telefonunuzu haftada en az bir kere kapatıp açın!
'Bir kapat aç düzelir abi' mantığı akıllı telefonlarda gerçekten de işe yarıyor. Çalışmaya başlayan gereksiz arka plan uygulamaları kapanacak, önbellek temizlenecek ve performans buna bağlı olarak artacaktır.
Gereksiz widget'lar ve animasyonlu duvar kağıtlarından uzak durun.
Akıllı telefonlarda pek çok uygulama şık ve gösterişli widget'lar sunuyor. İşleri pratik hale getirse de widget'lar güç tüketimini arttırarak performans düşüklüğüne sebep olabilir. Ana ekranınızı widget'larla doldurmadan, biraz daha seçici olmanız tavsiyemiz. Animasyonlu duvar kağıtları da aynı şekilde, telefonun 'kasmasına', ağırlaşmasına ve şarjın hızlı bitmesine neden olabiliyor.
Sistem güncellemelerini yapmayı unutmayın!
Özellikle büyük sistem güncellemeleri, telefonu yavaşlattığı gerekçesiyle sevilmez ve kullanılmaz. Ancak telefonun içindeki gecikmeye ve ağırlaşmaya sebep olabilecek yazılımsal sıkıntıları düzelten güncellemeler, aslında telefonunuzun daha hızlı çalışmasını sağlayacaktır. Güncellemelerden korkmayın.
Bluetooth, GPS, Wi-Fi ve diğer özellikleri kullanmıyorken devre dışı bırakın.
Bu modlar açıkken arka planda Bluetooth cihazı veya internet ağı aramaya başlayarak telefonunuzu yavaşlatacaktır. Ayrıca şarj tüketimini en çok arttıran özellikler arasında Bluetooth, GPS ve Wi-Fi da yer alır.
Şarjım hızlı bitiyor diyorsanız mutlaka ayarlardan bataryayı en çok kullanan uygulamalara göz atın.
Bu uygulamalardan gereksiz olanları devre dışı bırakmanız, şarjınızın daha uzun süre idare etmesini sağlar. Ayrıca çoğunlukla en çok şarjı tüketen uygulamalar, telefonu en çok yoran programlar olur.
Fabrika ayarlarına döndürmek, özellikle uzun süredir kullandığınız telefonlar için gerekebilir.
Yukarıdaki yöntemler işe yaramadıysa, telefonunuzu fabrika ayarlarına döndürmeyi deneyebilirsiniz. Unutmayın, fabrika ayarlarına döndürdüğünüzde telefondaki kayıtlı her şey silinecek! Bu yüzden fotoğraflarınızı, videolarınızı ve kaydetmek istediğiniz şeyleri yedekleyin ve depolayın.
Peki sizin tavsiyeleriniz neler? Telefonunuzu hızlandırmak için ne yapıyorsunuz? Yorumlarda bizimle paylaşın :)
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
gerçekten kaliteli içerik üretiyorsunuz. Teşekkürler