Görüş Bildir
Haberler
Tatarlar Kırım'da Nöbette

Tatarlar Kırım'da Nöbette

Hakan Çetinkaya
04.03.2014 - 03:59 Son Güncelleme: 04.03.2014 - 16:26

Tatarlar Kırım'da Nöbette

Kırım’da Rus askerinin kontrolü giderek artarken ülkede yaşayan Kırım Tatarları ise evlerinden çıkmaya korkuyor, geceleri mahallelerde nöbet tutuyorlar.

Kırım’daki Tatarların çıkarttığı YaÒı Dünya Gazetesi’nin Yazı İşleri Müdürü Zera Bekir, Kırım‘da yaşananları Milliyet’e anlattı.

“Dışarıdan sokaklara ilk baktığınızda gördüğünüz sakinlik karşısında hiçbir şey olmuyor zannedebilirsiniz ama neredeyse tüm resmi binalarda Rus bayrakları dalgalanmaya başladı” diyerek söze başlayan Bekir’in anlattıkları halkın “geliyorum” diyen savaşı nasıl büyük bir endişe ve çaresizlikle beklediğini gözler önüne seriyor. Bu korkunun en büyük kaynağı ise Kırım Tatarları üzerinde giderek artan psikolojik baskı. Kırım Tatarları üzerindeki bu baskıyı en üst noktaya taşıyan ise evlerine atılan boyalar ve duvarlarına yazılan yazılar olmuş. “Bizi provoke etmek istiyorlar ama biz her şeye karşın provokasyona gelmiyor, onlara karşılık vermiyoruz” diyen Bekir, evlerinin duvarlarına “Sapkınlar, Kırım’dan defolun” yazıldığını söylüyor. Etiketlenmekten korktukları için yazıları ve evlerine atılan boya izlerini, duvarlarını yeniden boyayarak kapattıklarını dile getiren Bekir, olup bitene karşı kendilerini korumak için tek yaptıklarının nöbet tutmak olduğunu belirtiyor. Bekir’in anlattıklarına göre, erkekler geceleri mahallede ve Kırım Tatarları’na ait tehditler alan ATR kanalı önünde ellerindeki tek silah olan sopa ile olası saldırılara karşı nöbet tutuyorlar. Bekir’le dün öğle saatlerinde konuştuğumuz sırada Kırım Tatarı kadınlar da Rus ve Ukraynalı kadınları da örgütleyerek Simferopol’da çocukları ile, “Biz barış istiyoruz”, “Putin, Kırım’dan defol” yazılı pankartları ile savaş karşıtı bir gösteri düzenliyorlardı. “Kırım Tatarları ne istiyor” sorusuna ise Bekir‘in verdiği yanıt kısa ve öz: “Bizim isteğimiz eski düzende, Ukrayna’ya bağlı olarak yaşamaya devam etmek. Ayrıca dil varlığımız korunsun, haklarımız eşit seviyede kalsın istiyoruz. Bizim bu toprağın asıl halkı olduğumuz unutulmasın.”

BURCU ÜNAL

Kaynak: http://www.netgazetesi.net/tatarlar-k...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0