onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
'Tarım İşçiliğinde Ücreti Düşük Olduğu İçin Kadınlar Tercih Ediliyor'

'Tarım İşçiliğinde Ücreti Düşük Olduğu İçin Kadınlar Tercih Ediliyor'

Onedio Medya
07.07.2015 - 13:06 Son Güncelleme: 07.07.2015 - 15:38
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi, mevsimlik tarım işçiliğinde ücreti daha düşük olduğu için kadınların tercih edildiğini belirterek, 2014 TÜİK verilerine göre mevsimlik tarım işçiliğinde kadınların günlük ücretinin 41 lira, erkeklerin 54 lira olduğunu söyledi.

Geçen yıl Isparta'nın Yalvaç İlçesi yakınlarında elma toplayan işçileri taşıyan midibüsün devrilmesiyle 18 tarım işçisi ölmüştü, bu yıl da Manisa Gölmarmara'da asma yaprağı toplamak için kamyonetin açık kasasında yolculuk eden 13'ü kadın 15 köylü hayatını kaybetti. Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi, geçen yıl yaşanan kazanın ardından TBMM Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sorunlarını Araştırma Komisyonu kurulduğunu hatırlatarak, hazırlanan raporu şöyle anlattı:

'2014 TÜİK verilerine göre mevsimlik tarım işçiliğinde kadınların günlük ücreti 41 lira, erkeklerin 54 lira. Bu ücretin kişi başına 5-10 lirasını dayıbaşı, elçi denilen komisyoncular alıyor. Sistem bu şekilde işliyor. Bir kadın tarım işçisinin eline günde 30 lira geçiyor. TÜİK verilerine göre, tarımda 5 milyon 400 bin kişinin istihdam ediliyor. Bunun yaklaşık yarısını mevsimlik işçiler, 485 binini ise gezici tarım işçileri oluşturuyor. Aileleriyle birlikte 1 milyon nüfusu aşan gezici tarım işçileri, çalışmak amacıyla değişik illere göç etmek zorunda kalıyor. Tarım işçileri, suyu elektriği, tuvaleti olmayan naylon çadırlarda kalıyor. Mevsimlik kadın tarım işçileri genel olarak sigorta, sosyal güvenlik ve özel olarak da analık sigortası hakkından mahrum. Düşük sosyo-ekonomik düzey, genç yaşta evlenme, çok sayıda ve sık aralıklarla gebelik ve doğum, tarım alanlarında doğum öncesi, sırası ve sonrası sağlık hizmetine erişememe annenin ve bebeğin sağlık risklerini artırmakta hatta ölümlerine neden oluyor. Tarımda mevsimlik çalışan kadınlarda ve çocuklarda demir eksikliğine ve B12 vitamin eksikliğine bağlı kansızlık ve diğer beslenme bozuklukları sıklıkla görülüyor.'

‘RAPORDAKİ ÖNLEMLER ALINMADI’

Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi, geçen yıl yaşanan kazanın ardından komisyonun raporunu TBMM Başkanlığı'na sunduğunu ancak hiçbir önlem alınmadığını belirterek, yapılması gerekenleri şöyle anlattı:

'Yerleşim alanları çadır değil elektriği suyu tuvaleti olan konteynerler olmalı. Yakınında ortak çamaşırhane ve mutfaklar kurulmalı. Mevsimlik tarım işçisi ailelerin küçük çocukları için kreş ve bakım evleri kurulmalı. Mevsimlik tarım işçisi kadınların analık sigortasından yararlanması sağlanmalı. Gebe, lohusa, 15-49 yaş kadın ve bebeklerin düzenli takibi yapılmalı. Mevsimlik kadın tarım işçilerine, kadına yönelik her türlü şiddetin önlenmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliği farkındalık eğitimleri verilmeli. Mevsimlik gezici tarım işçileri ve ailelerinin bulaşıcı ve salgın hastalıklara karşı sağlık taramaları, bebek ve gebe ve 15-49 yaş kadın takipleri düzenli yapılmalı, bu hizmetler için gezici sağlık ekipleri oluşturulmalı, bu ekiplerde çalışacak personelin eğitimi yapılmalı.' 

DHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam