Talihsiz Bir Bürokratın Hikayesi: Osmanlı'nın Son Sadrazamı Ahmed Tevfik Paşa
Tevfik Paşa Osmanlı bürokrasisine en alt makamdan katılıp en yüksek mevkiye ulaşmış birisiydi. Fakat çok zor bir dönemde sadrazamlık görevine getirilmişti. Bu başarılı Osmanlı bürokratı hakkıyla ulaştığı bu makamın gururunu değil, sıkıntılarını yaşayacaktı.
1845'te başkent İstanbul'da doğan Ahmed Tevfik Bey ilk eğitiminden sonra o dönemdeki çoğu Osmanlı genci gibi asker olmayı seçti.
Ahmed Tevfik Bey kısa sürede gösterdiği üstün liyakat neticesinde hızla yükseldi. 1872-95 yılları arasında yurtdışında çeşitli Osmanlı elçiliklerinde çalıştı.
Mondros Antlaşmasının imzalanmasının hemen ardından 11 Kasım 1918'de sadrazamlık makamına getirildi.
Fevkalade sıkıntılı geçen birkaç ayın ardından Tevfik Paşa 1919 yılının başında istifa ederek yerini Damat Ferit Paşa'ya bıraktı.
Sadrazamlık, Osmanlı bürokrasisinin en yüksek makamıydı. Fakat o günlerde bu makam, en sıkıntılı ve en zor bir görevin ezici baskıları altında kalmaktan ibaretti. Nitekim Damat Ferit de mayıs ayında İzmir'in işgali üzerine, kabul edilmese de, istifasını sunmak zorunda kalacaktı. Bundan sonra Tevfik Paşa, Damat Ferit hükumetleri döneminde barış için yapılan görüşmelere katıldı. Sevr'in imzalanmasının ardından istifa edip ülkeyi terk eden Damat Ferit Paşa'nın yerine 21 Ekim 1920'de tekrar sadrazam olarak son Osmanlı kabinesini kurdu.
Yorum Yazın
Çok da talihsiz sayılmaz, ne talihsizler var...
Londra barış konferansında Milli Hükümete ikili oynamış ama neyse artık olan olmuş :)
Ruhu şaad olsun. Adam emeklilik hayatı yaşamış sonuçta , 65 yaş diyorum hacı, torpilin yoksa özelde gelmez o yıllar diyorum. hala yol yaptık diyorlar ...