Görüş Bildir
Haberler
Suriye'de Ateşkes Sona Erdi: Yardım Konvoyu Vuruldu

Suriye'de Ateşkes Sona Erdi: Yardım Konvoyu Vuruldu

Terör örgütlerinin Rusya ve ABD'nin yaptığı ateşkes anlaşmasının hiçbir hükmüne riayet etmediğini belirten Suriye ordusu, ateşkese son verildiğini açıkladı. Birleşmiş Milletler ise insani yardım taşıyan kamyonlarının Halep yakınlarında vurulduğunu açıkladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sputnik'in aktardığına göre Suriye ordusundan yapılan açıklamada, teröristlerin ateşkesin başladığı 12 Eylül'den bu yana 300'den fazla ihlal gerçekleştirdiği kaydedildi. 

Ordunun ateşkesin sona ermesinin ardından da terörle mücadeleye devam edeceğinin altı çizildi.

ABD ve Rusya 9 Eylül'de ateşkes için anlaşmaya varmıştı

ABD ve Rusya 9 Eylül'de ateşkes için anlaşmaya varmıştı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ABD'li mevkidaşı John Kerry, 9 Eylül'de Cenevre'de yaptıkları görüşmenin ardından Suriye'de ateşkes kararı alındığını açıklamıştı.

"Heyetler durumu gözden geçirmek için görüşme hâlinde"

"Heyetler durumu gözden geçirmek için görüşme hâlinde"
İçeriğin Devamı Aşağıda

Rusya ile varılan anlaşma neticesinde 9 Eylül'de başlayan ve 9 gün süren ateşkesin 'etkisinin hâlen devam ettiğini fakat kırılgan olduğunu' ifade eden ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ABD ve Rusya heyetlerinin Cenevre'de durumu gözden geçirmek için görüşme hâlinde olduklarını belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı ayrıca Pazartesi günü Suriye'de 8 ayrı noktaya yardım ulaşacağını taahhüt etti.

Yüzlerce ihlâl yaşandı

Yüzlerce ihlâl yaşandı

Ateşkes, geçerli olduğu sürede defalarca ihlâl edildi. Hem rejim hem de muhalifler ihlâller için karşı tarafı suçladı. ABD yetkilileri, ateşkesin devamı için olumlu yaklaştıklarını ifade etti, Rusya ise ABD'nin ateşkes dışında kalan, 'suçlu' olarak tanımladığı muhalifler ile ılımlı muhalifleri birbirlerinden ayırmayarak ateşkesi tehlikeye attığını belirtti.

Taraflar birbirini suçluyor

Taraflar birbirini suçluyor

Süresi dolan ateşkesin ardından Halep'te yeniden bombardımanlar başladı. Suriye'de rejim ve muhaliflerin birbirlerini suçladı.

Suriyeli muhaliflerin çatı kuruluşu Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), rejimin Halep, İdlib, Humus, Şam, Dera ve Kunaytra illerinde toplam 34 bölgede 254 kez ateşkesi ihlâl ettiğini ifade etti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

ABD'nin hava saldırısı

ABD'nin hava saldırısı

Cumartesi akşamı ABD jetleri Suriye'nin Deyrizor kentinde Esed rejiminin askerlerini vurmuş, Rusya'nın açıklamasına göre 62 Suriye askeri ölmüştü.

Rusya, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Cumartesi akşamı Suriye askerlerini hedef almasının ardından, bu saldırıların ateşkesi tehlikeye attığını açıkladı. ABD'ye göre ise 'ortada bir kasıt yok, yanlışlık var'.

Bu durum, Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırmasına ve iki ülke temsilcilerinin BM'de gerginlik yaşamasına neden oldu. Cumartesi gecesi BM Güvenlik Konseyi'nde her iki ülkenin temsilcisi, saldırı haberinin gelmesi üzerine diğer konuşmalar devam ederken salondan ayrıldı.

İnsani yardım sorunu

İnsani yardım sorunu

Halep’e gitmek üzere Türkiye sınırı yakınlarında bekleyen 40 kamyonluk BM yardım konvoyları da taraflar arasındaki bir başka gerginlik unsuruydu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İki taraf da yardımların ulaşamaması konusunda diğerini suçlarken, yardımlar sınırda Türkiye'ye yakın bir noktada bekletiliyordu. Birleşmiş Milletler, yardımların ulaşamamasından Suriye rejimini sorumlu tutuyordu.

"Yardım kamyonları Halep yakınlarında vuruldu"

"Yardım kamyonları Halep yakınlarında vuruldu"

Birleşmiş Milletler, insani yardım taşıyan kamyonlarının Halep yakınlarında vurulduğunu açıkladı.

Yazılı açıklamada konvoyun hava saldırısında mı vurulduğu belirtilmedi. Uluslararası Kızıl Haç Komitesi de konvoyun muhaliflerin kontrolündeki Doğu Halep'e yardım götürürken vurulduğunu bildirdi.

BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura kuşatma altındaki sivillere yardım götüren konvoyun uzun süren izin ve hazırlık süreci sonunda yola çıkmış olduğunu belirtti ve saldırıyı 'zorbalık' olarak niteleyerek kınadı.

Suriye hükümeti saldırıyla ilgili açıklama yapmadı.

Muhaliflere yakın İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi yardım konvoyuna yapılan saldırıda 12 kişinin öldüğünü duyurdu. Gözlemevi Urm al-Kubra kasabası yakınında gerçekleştirilen saldırının Suriye ya da Rus uçaklarınca yapıldığını iddia etti.

SputnikBBC ve Reuters

İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
25
20
8
5
2
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
nebusimdi

Şaşırdık mı? Hayır.

Faruk Bayram

Önce tiyatroyu kur savaşı çıkar, sonra yeniden tiyatro kur ateşkese uğraş. İnanan var mı acaba?

Ahmetcan Oral

Sanıyorum Dez' de ABD' nin yaptığı pisliğe karşılık olarak yapılan bir şey bu.