Görüş Bildir
Haberler
ABD Öncülüğündeki Koalisyona Ait Jetler Suriye Ordusu Mevzilerini Bombaladı

ABD Öncülüğündeki Koalisyona Ait Jetler Suriye Ordusu Mevzilerini Bombaladı

Onedio Medya
18.09.2016 - 01:07

Rusya Savunma Bakanlığı, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Deyrizor yakınlarındaki askeri üssü bombardımanında, 62 Suriye askerinin öldüğünü belirtti. ABD ise, Suriye güçlerinin 'kasten' vurulmadığını açıkladı. Muhaliflere yakınlığıyla bilinen Londra merkezli Suriye İnsan Hakları izleme Örgütü ise saldırıda ölü sayısının 83 olduğunu, 120 askerin de yaralandığını açıkladı. 

Obama yönetiminden gelen açıklama ise vurulan yerlere IŞİD hedefi sanılarak operasyon düzenlendiği ve askerlerin hayatını kaybetmesinden dolayı üzgün ve pişman oldukları yönünde oldu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin, Suriye'nin doğusundaki Deyrizor kentinde Esad rejimine ait bir askeri üssü vurduğunu açıkladı. Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tümgeneral Igor Konaşenkov, Deyrizor Havaalanı'nın yakınlarına yapılan hava saldırısının koalisyona ait 2 F-16 ve 2 A-10 ile gerçekleştirildiğini söyledi. Suriyeli yetkililerin kendilerine 62 rejim askerinin öldüğü, 100’den fazla askerin de yaralandığı bilgisini verdiğini belirten Konaşenkov, uçakların ülkenin Irak sınırı tarafından geldiğini ifade etti.

Suriye Ordusu da Deyrizor'da bulunan havaalanı yakınlarındaki askeri üsse yapılan saldırıda 60'tan fazla askerlerinin öldürüldüğünü söyledi. Suriye Ordusu açıklamasında, hava saldırısının bölgede IŞİD'in ilerlemesine imkân verdiğini, bombardımanda IŞİD’e karşı saldırı hazırlığı yapan Esed rejimi askerlerinin hedef alındığını ve bunun, 'ABD ile müttefiklerinin cihadist grupları desteklediğini kanıtladığını' savundu.

'Kasten vurulmadı'

'Kasten vurulmadı'
İçeriğin Devamı Aşağıda

ABD Ordusu yetkilileri saldırının incelendiğini, koalisyon uçaklarının Suriye güçlerini 'kasten vurmadığını' söyledi. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Deyrizor yakınlarındaki tüm operasyonların geçici olarak durdurulduğunu açıkladı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise, en az 80 Suriye askerinin Deyrizor yakınlarındaki koalisyon güçlerinin bombardımanında öldüğünü belirtti. Aynı bölgeyi aynı anda Rus jetlerinin de vurduğu ifade edildi.

Rus haber ajansları, Esad güçlerinin, Deyrizor Havaalanı yakınlarındaki saldırı sonrası IŞİD'e karşı kaybettiği mevkileri geri aldığını yazdı.

BM'ye çağrı

BM'ye çağrı

Moskova yönetimi, saldırıyla ilgili ABD'den detaylı açıklama bekliyor. Rusya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni saldırıyı tartışmak üzere acil toplantıya çağırdı.

Esed yönetiminden de BM'ye kınama çağrısı geldi. Suriye Dışişleri Bakanlığı, BMGK'dan 'ABD'nin saldırganlığını kınamasını ve Suriye'nin egemenliğine saygı gösterilmesini' istedi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Rusya'dan gelen talebin ardından acil olarak bir toplantı gerçekleştirdi.

"Niyetimiz rejim askerlerini vurmak değildi"

"Niyetimiz rejim askerlerini vurmak değildi"

Samantha Power

Konsey'de yaklaşık 1 saat süreyle kapalı gerçekleşen toplantının ardından ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD'nin Suriye rejimi askerlerini vurduğu iddialarının incelendiğini belirterek, 'Bu teyit edilirse bilinmesini isteriz ki niyetimiz rejim askerlerini vurmak değildi. Tabii ki can kayıpları dolayısıyla üzgünüz' dedi.

Rusya'yı iki yüzlü davranmakla suçlayan Power, Esad rejiminin 2011'den beri sivilleri kasıtlı olarak hedef aldığını belirtip, 'tüm bunlar yaşanırken Rusya bırakın cumartesi gecesi Konseyi acil toplantıya çağırmayı, tepki bile vermedi. Sorumluların hesap vermesi için BMGK'na getirilen tasarıları da bloke etti.' diye konuştu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Churkin ABD'yi suçladı

Churkin ABD'yi suçladı

Vitaly Churkin

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin de ABD'yi Suriye'de çatışmaların durması anlaşmasını ihlal ederek Suriye rejimi unsurlarına saldırıp IŞİD hedeflerine destek vermekle suçladı.

'Washington'da yönetim Beyaz Saray'da mı yoksa Pentagon'da mı?' diye soran Churkin, ABD tarafından farklı açıklamalar geldiğini kaydetti.

Churkin, gazetecilerin 'ABD ile Rusya arasında Suriye anlaşması bozuldu mu?' sorusuna 'Bu, şu anda büyük bir soru işareti. ABD'nin bizi ve tüm kamuoyunu Suriye'de siyasi çözüm istediğine ikna etmesini umuyorum.' yanıtını verdi.

"Yanlışlıkla vurduk, üzgünüz ve pişmanız"

"Yanlışlıkla vurduk, üzgünüz ve pişmanız"

Obama yönetimi, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hava saldırısı sonucu 62 Suriye askerinin hayatını kaybetmesinden dolayı üzüntü duyduklarını açıkladı.

Amerikan medyasına yansıyan haberlerde Obama yönetimi adına konuşan üst düzey bir yetkili, ABD yönetiminin 62 Suriye askerinin 'kasıtsız bir şekilde vurulması sonucu öldürülmesinden üzüntü ve pişmanlık duyduğunu' bildirdi.

Al Jazeera, AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
94
53
24
14
8
7
7
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Emre Aslan

ABD ISIS güçlerine destek olmak için yaptı bu saldırıyı yanlışlıkla yaptık ne demek lan siz devletsiniz çocuk değil!

kartacali

Bilerek cihatcılara yol açıp daha sonra pydleri ile o bölgeleri kurtarıyorlar. sonrada pyd' yi kahraman ilan ediyorlar. Aynısını israilde yapıyor, cihatcı yo... Devamını Gör

Azazil

abd pardon kuzenim vurmus