Süreçte "Çözüm" Hamleleri
AKP ve HDP çözüm sürecinin devamı konusunda ayrı ayrı kararlılık mesajı veriyor ancak her iki taraf da birbirinden hamle bekliyor. Hükümet çözüm sürecinin devamı için HDP'yi işaret ediyor. Hükümetten bir adım bekleyen HDP 'süreçte gelinen kritik aşamayı değerlendirmek üzere' yarın bir basın toplantısı düzenleyecek.
HDP basın toplantısını 'çözüm sürecinde gelinen kritik aşamayı değerlendirmek üzere' ifadesiyle duyurdu. Açıklama, hükümet kanadının iki haftada bir düzenli olarak yapılacağını duyurduğu ancak sonuncusu 15 Ekim 2014'de yapılan Çözüm Süreci Kurulu toplantısının başlayacağı saatlerde yapıldı.
İmralı heyeti olarak anılan, HDP Grup Başkanvekilleri İdris Baluken, Pervin Buldan ile İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder Çarşamba günü saat 11'de Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde basın toplantısı yapacak.
Hükümetin sürece devam şartı
Başbakan Ahmet Davutoğlu da partisinin grup toplantısında son haftalarda sıkıntılı bir aşamada olan çözüm sürecine devam şartını anlattı:
'Bir kez daha söylüyorum; çözüm süreciyle kamu düzeni ayrı konulardır, birbirlerinin alternatifi değildir. Son zamanlarda çözüm sürecine yönelik provokasyonlara karşı kararlılıkla duruşumuzu sürdüreceğiz. HDP'ye ve çözüm sürecinin bütün taraflarına sesleniyorum; çıkın ve bu vandalizme karşı olduğunuzu açık yüreklilikle gösterin. Siz açık yürekli olursanız çözüm süreciyle ilgili adımlar atılmaya devam eder. Bir taraftan çözüm süreci sürerken bir taraftan da silahları bırakmamak olmaz. Mayıs 2013'te ülkeyi terk etmesi gerekenler, artık terk etmeye başlamalılar, silahları bırakmaya başlamalılar. Çözüm süreci yerli bir projedir, milli bir projedir ve kesinlikle sonuca ulaştırılacaktır.'
Davutoğlu'nun sözlerine HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ grup toplantısında yanıt verdi. Yüksekdağ, 'İktidarda olan biz değiliz, süreçle ilgili adım hükümetten gelmeli' dedi ve ekledi: Kimse 'şöyle davranın böyle yapın' diyerek HDP'yi dizayn etmeye kalkmasın.
Tarafların beklentileri
Hükümet 'HDP ve çözüm süreci taraflarına' yani İmralı ve Kandil'e, öncelikle kamu güvenliğinin tesisini şart koşuyor. Yani bölgede kurulduğu iddia edilen mahkeme benzeri yapıların, yol kesme ve 'vergi adı altında' para toplanması gibi olayların son bulmasını, sokak gösterilerinin bitirilmesini istiyor. Davutoğlu'nun 'Vandalizme karşı olduğunuzu açık yüreklilikle gösterin' ifadesinin anlamı bu. Ayrıca Mayıs 2013'de Türkiye'yi terk etmesi gerekirken, az bir kısmının dışarı çıktığı duyurulan silahlı PKK güçlerinin de Türkiye'den ayrılması bir başka şart olarak ortaya kondu.
HDP'nin İmralı heyeti bir hafta önce düzenlediği basın toplantısında, hükümeti Öcalan ile üzerinde anlaşma sağlanan protokole uymaya çağırmıştı. HDP'den alınan bilgilere göre, bu protokolde 'Öcalan'ın yanında yer alan mahkûmların değiştirilmesi ve yerlerine kayıt tutabilecek mahkûmların getirilmesi, ayrıca sekreterya oluşturulması ve 'Üçüncü Göz' olarak adlandırılan İzleme Kurulu'nun devreye girmesi de yer alıyor.
HDP birkaç gün bekleyecekti
40 kişinin yaşamını yitirdiği 6 -7 Ekim olaylarındana sonra, hükümet çözüm sürecinde 'Kamu düzeni ve güvenliği yeniden tesis edilene kadar' Halkların Demokratik Partisi ile görüşmelerini askıya aldı.
HDP'nin İmralı'ya gidişine de izin verilmedi. HDP son olarak 3 Kasım Pazartesi günü İmralı'ya gitmek için Adalet Bakanlığı'na başvuruda bulundu. Ancak Adalet Bakanlığı talebe yanıt vermedi.
Pazartesi günü Al Jazeera ' nin sorularını yanıtlayan HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, 'Henüz bir gelişme yok. Birkaç gün daha beklemeyi planlıyoruz' dedi. Buldan, 'Yanıt gelmezse partiniz nasıl bir tavır alacak?' sorusuna ise net yanıt vermedi. 'Birkaç gün daha bekliyoruz, daha sonra kendi içimizde bir değerlendirme yapacağız' dedi.
Çözüm Süreci Mekanizması Toplantısı
Davutoğlu bu açıklamadan sonra iki haftada bir yapılan Çözüm Süreci Kurulu'na başkanlık etmek üzere Başbakanlık'a geldi. Süreçte gelinen aşama ilgili bakanların ve kurumların katılımıyla bir kez de bu toplantıda değerlendirilecek. Toplantıya Davutoğlu'nun yanı sıra Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Yalçın Akdoğan, Numan Kurtulmuş, Ali Babacan ile Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, İçişleri Bakanı Efkan Âlâ, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan, Kamu Güvenliği Müsteşarı Muhammet Dervişoğlu ve Başbakanlık Başmüşaviri Hatem Ete katılıyor.
- Al Jazeera
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!