Şule İdil Dere'nin Davası Çıkmaza Girdi: Mahkeme 6. Defa Bilirkişi Raporu İstedi
12 Mayıs 2016’da Kadıköy Yoğurçu Parkı'nda meydana gelen olayda 23 yaşındaki üniversite öğrencisi Şule İdil Dere, hafriyat kamyonunun altında kalarak yaşamını yitirdi. 4'üncü yılına giren davanın son duruşmasında 6.kez bilirkişi raporu talep edildi. Yani mahkeme bilirkişi raporları yüzünden uzadıkça uzadı. Sırf sanıkların kusurunun tespiti için 6 defa bilirkişiye başvurulması hukukçuların da tepkisini çekti.
Sözcü gazetesinden Sevim Begüm Yavuz'un haberine göre, Kadıköy Yoğurtçu Parkı'nda, 12 Mayıs 2016'da hafriyat kamyonunun altında kalarak yaşamını yitiren 23 yaşındaki üniversite öğrencisi Şule İdil Dere'nin ölümüne ilişkin kamyon şoförü Mümin Kılıç ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İSTAÇ A.Ş. çalışanlarının “taksirle ölüme neden olma” suçundan 6’şar yıla kadar yargılandıkları dava, bilirkişi raporu çıkmazına girdi. Mahkemeye ulaşan 5. raporda, ‘sade bir vatandaş olarak yolda yürüdüğü' belirtilen Şule İdil Dere'nin ‘kusurunun bulunmadığı' kaydedilirken, kamyon sürücüsü ise ‘asli kusurlu' bulundu.
Yeterli değerlendirme yapılmamış
Ancak mahkeme hakimi, 3 Temmuz'da görülen duruşmada, 5. bilirkişi raporunda sanıkların kusur durumuyla ilgili yeterli değerlendirmenin yapılmadığını ve hukuki denetime elverişli olmadığını belirterek, bilirkişi heyetinden ek rapor alınmasına karar verdi.
'Sadece kamyon şoförü sorumlu tutulamaz'
Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan hukukçular ise yargılamanın uzatıldığını söyleyerek, kamuoyunun vicdanının rahatlatılması için mahkemenin bir an önce karar vermesi gerektiğinin altını çizdi. Ailenin avukatı Murat Özveri ise olayın sadece bir trafik kazası olmadığını vurgulayarak, sadece kamyon şoförünün sorumlu tutulamayacağını söyledi ve ‘olası kast’ ile ‘ihmal’e dikkat çekti.
Olaya trafik kazası olarak yaklaşmadıklarını vurgulayan Şule İdil Dere'nin ailesinin avukatı Murat Özveri, şöyle devam etti:
“Soruşturmanın genişletilmesine yönelik kapsamlı bir dilekçe vermiştik. Bu olay sadece bir trafik kazası değil. Orada dere ıslah çalışması var. Bu işlem için ruhsat gerekiyor. Ayrıca İSTAÇ A.Ş.'nin gerekli önlemleri aldığına dair taahhütte bulunması gerekiyordu. Yayaların hafriyat kamyonları ile karşılaşmasını önlemek için izole edilmeli. Olaydan sonra yapılan bariyerlerle iş makineleriyle yayaların karşılaşması engellenmiş. Savcılığa, bir insan öldükten sonra bu işlemin yapıldığını söyledik. Talebimiz kabul edildi. Olaydaki sorumluların tespitine yönelik rapor aldık. Yargılama izni almak için Valiliğe yazdık. Soruşturma yapıldı ve müfettiş atandı. ‘Amirlerini soruştur' diye görevlendirildiler. ‘Üstlerimiz sorumlu değil' şeklinde rapor düzenlendi. Bölge İdare Mahkemesine başvurumuz reddedildi. Anayasa Mahkemesine başvurduk ve bekliyoruz.'
'Raporlar arasında çelişki var diye 5. rapor alındı, raporla çelişki giderilemedi'
Üst düzey yöneticiler ayrılarak, yargılama başlatıldığını söyleyen avukat Özveri, “1 Ekim 2017 tarihli rapor doğrultusunda karar istedik. İkinci kez rapor alındı. Raporlar arasında çelişki var diye 5. rapor alındı. Raporla çelişki giderilemedi. Hatta kendi içinde çelişen bir rapor. 2017 tarihli rapora göre karar verilmeli. Şoförün olası kasttan, memurların ihmali davranışla adam öldürme suçundan görevsizlikle ağır cezaya gönderilmesini istedik. Olası kast var mı, ihmal var mı araştırılmalı. Alınması gereken önlemler belirtilmiş. Ancak ‘olursa olsun' anlayışı ile önlem alınmamış. Bu olası kasttır, ihmal vardır. Sabırla bekledik. Sadece şoförün üzerine yüklenseydi normal bir trafik kazası olurdu” değerlendirmesinde bulundu.
5 raporda da Şule İdil kusursuz çıkmıştı
Alınan tüm bilirkişi raporlarında kamyon sürücüsü Mümin Kılıç ‘asli kusurlu' bulunurken, Şule İdil Dere ise yine ‘kusursuz' bulunmuştu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İSTAÇ A.Ş. çalışanlarının kusur durumu ise raporlarda ‘tali' ve ‘asli kusurlu' olarak değişiklik göstermişti.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Adalet yok Ülke yok devlet yalana kurulu düzende garipsen arkanda dayın yoksa 3. sınıf Tc vatandaşısın ! Themis Adalet Tanrıçasını çıkarıp olaya bence Abdul... Devamını Gör
demekki o kişiler işini iyi yapabilecek kapasitede bilirkişi değil. iş savsaklıyorlar. değil mi? işine de devam ederler torpilli olunca yazık