Görüş Bildir
Haberler
Sular Altında Kalacak Hasankeyf İçin İmza Kampanyası

Sular Altında Kalacak Hasankeyf İçin İmza Kampanyası

Deniz Gök
21.01.2016 - 23:42 Son Güncelleme: 22.01.2016 - 09:37

Batman'da Ilısu Barajı’nın altında kalacak tarihi ilçe Hasankeyf için Change.org sitesinde imza kampanyası başlatıldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Türkiye ve dünyadan güncel arkeoloji haberleri ve içerikleri hazırlayan arkeofili.com sitesi tarafından Change.org'da başlatılan imza kampanyası ile Hasankeyf'in sular altında kalmaması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na 'Hasankeyf Boğulmasın' çağrısı yapılıyor.

Change.org'da yapılan açıklamada binlerce yıllık geçmişi olan Hasankeyf'in, sadece 50 yıl aktif olarak çalışacak Ilısu Barajı için sular altında kalacağı belirtiliyor.

Açıklamada Hasankeyf'te tam 550 arkeolojik yerleşme bulunduğu ve UNESCO'nun 10 adet kültürel miras kriterlerinden 9'unu karşılayabilen dünyadaki tek yer olma özelliği taşıdığının altı çiziliyor.

Açıklamanın geri kalan kısmı şu şekilde:

'İnsanlığın her döneminden kalma kültür varlıkları ile adeta bir kültürel miras merkezi olan Hasankeyf, Ilısu Barajı'nın suları altında kalarak yok olacak. 

Eğer durduramazsak, binlerce yıldır hiçbir medeniyetin yok etmediği Hasankeyf, bizim ellerimizde son bulacak. Ilısu Barajı tamamlandıktan sonra sular altında kalacak 550 arkeolojik yerleşim bir yana, Hasankeyf'te yaşan birçok insan, endemik hayvan ve bitki türleri de yok olacak.

"Türkiye Hasankeyf'in UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmesi için başvurmuyor"

"Türkiye Hasankeyf'in UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmesi için başvurmuyor"

(Görsel: Doğa Derneği/Ali İhsan Gökçen)

Avrupa’nın Büyük Tehlike Altındaki 14 Kültürel Miras Alanı arasında gösterilen Hasankeyf'in, 16 Mart’ta Venedik’te düzenlenecek olan etkinlikle ilk 7 arasına girmesi bekleniyor. Türkiye ise hala Hasankeyf'in UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmesi için başvurmuyor.

Arkeofili olarak başlattığımız bu kampanyaya bir imza vererek siz de destek olabilirsiniz.'

Geçtiğimiz günlerde Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü Hasankeyf’te 3200 kişinin yaşadığı iki mahallenin boşaltılması için kaymakamlığa yazı göndermişti. Üstelik evlerini tahliye etmesi istenen vatandaşlara henüz alternatif bir yer gösterilmemişti.

Change.org'da başlatılan imza kampanyasına buradan ulaşabilir ve destek olabilirsiniz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
136
59
39
9
6
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
zender-one

Güzel ülkem ve tarihe verdiği önem

erdal kani

Sadece Ve sadece Dogudaki tarihi yok etme ve ilerde pkk tarzi hareketlerin dolasim alanini kisitlamak icin yapilan projeler getirisi yok Yilin 300 Gununde... Devamını Gör

İronik Hoca

Sular altında kalmasını hiç kimse istemez tabi ki ama gerçekten merak ediyorum sular altında kalacağı günü.Hala ortada su yok.