onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Suç Makinesi, Düzenbaz veya Çağ Dışı! Türklerin Kötü Gösterildiği Meşhur Filmler

Suç Makinesi, Düzenbaz veya Çağ Dışı! Türklerin Kötü Gösterildiği Meşhur Filmler

Sinema filmlerinde birçok millet ya da ülke kültürel ve siyasal özellikleri yüzünden kötü gösterilmektedir. Dünya sinemasında Ruslar, Yahudiler çoğu zaman kötü gösteriliyor. Onlar da Amerikalıları ve diğer Batılıları kötü göstermekte geri kalmıyor. Sinemada bu tür şeyler hep vardır ve her zaman da olabilir. Ancak tarihin aksine yazılan senaryolar ya da siyasi propagandalar nedeniyle film yapmak çok hoş bir şey değildir. Bu yazıda sizlere Türklerin ve Türkiye'nin kötü ve yanlış gösterildiği film örneklerini bir araya topladım. 

İzleyip izlememek sizlere kalmış, iyi okumalar dilerim.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

1. Dracula: Başlangıç (2014)

1. Dracula: Başlangıç (2014)

Gary Shore tarafından yönetilen 2014 yapımı ABD ve Birleşik Krallık filmi Dracula: Başlangıç, 15. yüzyılda Eflak ve Transilvanya Prensi olan Vlad Dracula'nın topraklarını Türk askerlerden korumasını anlatır. Vlad, çocukken Osmanlı sultanının yanında yeniçeri olarak eğitim almış, Türkler için çarpışmalara katılmış ve burada onların en korkulan savaşçısı olmuştur. Filmde Dracula Türklere karşı savaşmakta ve onları çocuk kaçırmakla suçlamaktadır. Nitekim senaryoda Osmanlı ile savaşan Dracula onları yenmiş ve Sultanı öldürmüş iyi bir kahramandır. Film, Kazıklı Voyvoda'yı bir kahraman olarak gösterdiği ve Fatih Sultan Mehmet'i kötülediği için islamofobi ile suçlanmıştır.

2. Arabistanlı Lawrence (1962)

2. Arabistanlı Lawrence (1962)

Lawrence'ın Bilgeliğin Yedi Sütunu kitabından uyarlanan filmde Lawrence, hem bir bilim adamı ve hem de İngiliz devleti için çalışan bir ajandır. İngiliz İstihbarat Müdürlüğü Lawrence'ı Arapların yanına gönderir. Bedeviler,  İngilizlerin Osmanlı'ya karşı savaşma teklifini hemen kabul eder. Amacı Osmanlı'dan hoşnut olmayan aşiretleri de kendi safına çekerek Osmanlı askerlerine saldırmaktır. Filmde Türkler zalim ve acımasız olarak gösterilmiştir. Hatta Türk askerlerin esirlerini yedikleri bile iddia edilmiştir. Bundan dolayı film gösterimi 1962 yılında yasaklanmıştır. Ta ki ilk kez 1990 yılında ilk özel kanal olan Star TV'de dublajlı olarak yayınlanana dek. Filmde Çağrı filminde Hz. Hamza olarak tanıdığımız Anthony Quinn'i de görmek mümkün.

3. Geceyarısı Ekspresi (1978)

3. Geceyarısı Ekspresi (1978)

Alan Parker'ın yönetmenliğini yaptığı ve 1978 çıkışlı bir sinema filmi olan Geceyarısı Ekspresi, 1970'te Türkiye'de tutuklanıp hapse atılan Billy Hayes'in gerçek öyküsünden yola çıkılarak yazılmış hikâyeyi anlatır. Hayes, Türkiye'den Amerika'ya esrar kaçırırken yakalanır ve İstanbul Sağmalcılar Cezaevi'nde tutuklu olarak kalır. Filmde Türk tutuklular homoseksüel ve zalim olarak gösterilmiştir ve neredeyse her sahnede Türkiye kötülemesi yapılmıştır. İstanbul Valiliği'nin filme ev sahipliği yapmayı reddettiği filmin tamamı Malta'da çekilmiştir. Aktörlerin çoğunluğu Maltalıyken; İtalyan, Amerikan, Yunan ve Ermeni oyuncular da filmin kadrosunda yer almıştır. Filmin senarist ekibinde yer alan Oliver Stone 2004 yılında ülkemizi ziyaret etmiş ve o dönem senaryoyu fazla dramatize ettiği için Türkiye'den özür dilemiştir. Kitabın yazarı ve başkarakter Hayes ise Türkiye hakkında fikir ve anılarının filmde olduğu gibi sadece negatif şeylerden oluşmadığını ve filmde çarpıtılan Türkiye görüntüsü yüzünden vicdan azabı duyduğunu belirtmiştir.

4. Taken 2 : Takip İstanbul (2012)

4. Taken 2 : Takip İstanbul (2012)

Taken 2, yönetmenliğini Olivier Megaton'un yaptığı 2012 yılı Fransa yapımı bir aksiyon filmidir. Filmin büyük bir kısmı ve önemli sahneleri Balat, Kadıköy ve Haydarpaşa'da çekilmiştir. Filmin başrolü CIA ajanı İstanbul'da zengin bir Arap şeyhinin üç günlük güvenlik işini bitirmiştir ancak eski karısı ve kızının İstanbul'a onu ziyaret etmesiyle olaylar gelişir. Filmde İstanbul ve Türkler Arapvari bir havada gösterilirken çekim için kullanılan sahneler genelde İstanbul'un ıssız ve köhne sokakları arasından seçilmiştir. Hatta filmde kullanılan polis arabalarını Toros ya da Murat 131 olarak göstererek Türkiye'yi geri kalmış bir ülke olarak göstermişlerdir.

5. Lolita (1962)

5. Lolita (1962)

Senaryosunu Vladimir Nabokov'un aynı adlı kendi romanından uyarlayıp yazdığı ve Stanley Kubrick'in yönettiği Lolita filminde ABD'ye edebiyat dersleri vermek üzere gelen orta yaşlı bir İngiliz profesörün  pansiyoner olarak kaldığı kaldığı evin 14 yaşındaki kızına kafayı takması ve ona daha yakın olabilmek için annesiyle bir evlilik yapması anlatılır. Filmin bir sahnesinde 'Annenin babası bir Türk bile olsa umurumda değil, ama tanrıya inanmadığını öğrenirsem intihar ederim!' sözü tepki almıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

6. La pasión turca - Türk Tutkusu (1994)

6. La pasión turca - Türk Tutkusu (1994)

Vicente Aranda tarafından yönetilen ve 1994 yapımı olan İspanya filmi La pasión turca, Antonio Gala'nın romanından uyarlanmıştır. Bazı bölümleri Türkiye'de çekilen film, bir İspanyol kadının İstanbul'da bir Türk'e tutkulu bir biçimde aşık olmasını anlatır. Filmdeki Türk turist rehberi Yaman, barbar, vahşi, sürekli pastırma yiyen, onu çok seven kadını sürekli aldatan, kaba saba bir tip olarak gösterilmiştir. Yaman'ın evi doğuya özgü eşyalarla doludur. Evin her tarafı kilimlerle, halılarla, testilerle doludur.

7. Türk Hamlesi (2005)

7. Türk Hamlesi (2005)

Türk Hamlesi, Boris Akunin'in aynı adlı romanından uyarlanan ve Janik Faiziyev tarafından yönetilen 2005 yapımı Rus filmidir. Filmde başrol Erast Fandorin 93 Harbi'nin Sırp cephesinde görevlidir. Aslında Rus casusudur. Esir düşer ve esir tutulduğu yerde esir arkadaşı bir Türk bey tarafından öldürülür, bu Türk beyi Osmanlı casusu Enver'dir. Rus sinemasının Hollywood'u olarak anılan filmde Türkler düzenbaz ve ikiyüzlü olarak gösterilmiştir.

8. Amadeus (1984)

8. Amadeus (1984)

Miloš Forman tarafından yönetilen Amadeus, 18. yüzyılda Viyana'da yaşayan besteciler Wolfgang Amadeus Mozart ile Antonio Salieri'nin başından geçenleri anlatır. Saraydan Kız Kaçırma operasında yoğunlukla mehter takımına benzer ritimler kullanan ve Zaide operasında Osmanlı haremini ele alan Mozart filminde Osmanlı haremi genelevlere benzetiliyor.

9. The Stone Merchant - Taş Tüccarı (2006)

9. The Stone Merchant - Taş Tüccarı (2006)

Renzo Martinelli'nin yazıp yönettiği ve başrolünde Harvey Keitel'in yer aldığı 2006 yılı İtalyan gerilim-dram filmi, Avrupa ve Orta Doğu'da değerli taşlar satan bir taş tüccarının başına gelenleri anlatır. Filmde Türkiye'de bir terör örgütü olduğu, örgütün merkezinin Kapadokya olduğu ve terör üyelerinin Türk olduğu gibi algı yaratılmıştır.

10. Out of Reach (2004)

10. Out of Reach (2004)

Po-Chih Leong tarafından yönetilen ve Steven Seagal'in başrol oynadığı 2004 Amerikan aksiyon filminde Seagal, eski bir gizli ajandır. Polonya'da bir yetimhanede kalan 13 yaşındaki kızla mektup arkadaşıdır. Kızdan mektup alamayınca Polonya'ya gider. Filmde yetim kızları kaçırıp onları açık artırma ile satan bir Tür suç çetesidir. Filmde Türkler suç makinesi olarak nitelendirilmiştir.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Bunlar da İlgini Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
2016 yılında Balıkesir Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden mezun oldum. Daha sonra Marmara Üniversitesi'nde Avrupa Siyaseti ve Uluslararası İlişkiler alanında tezli yüksek lisansa başladım. Bu süre zarfında siyasi alanda akademik makaleler ürettim. Ajanslarda içerik editörlüğü ve sosyal medya yazarlığı yaptım. 2022 yılından bu yana Onedio'da sinema ve dizi kategorisinde içerikler yazıyorum. Bu alandaki gündemi anbean yakından takip edip sizlere en eğlenceli şekilde sunuyorum.
Tüm içerikleri
right-dark
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
70
19
16
11
7
1
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın

Yahu kusura bakmayın da, bu filmleri izledikten sonra bizde bırakması gereken his "öfke" değil, "utanç" olmalı. Bir çok film oldukça realist resmetmemiş mi? ... Devamını Gör

Hermione Granger

on numara tespit. filmlerin hepsini izledim hiçbirinde de aa bizi ne alaka böyle anlatmışlar olmadım.. hepsi bi yerde ülkemizin gerçeklerine dayanıyor.

BLACK

Lolita'daki replik kitapta geçtiği için filmde var üstelik kitapta bunu söyleyen kitabın kötü karakteri

Hermione Granger

1. aslında çok da yalan değil. Kazıklı Vlad'ın bu konudan Fatih ile husumeti tarih kitaplarımızda bile geçiyor. Çocuk kaçırma hikayesi Osmanlı'daki devşirmel... Devamını Gör