Görüş Bildir
Haberler
Şu An Yaşayan 17 Tutsağın Anıları ile 70. Yılında Auschwitz Toplama Kampı

Şu An Yaşayan 17 Tutsağın Anıları ile 70. Yılında Auschwitz Toplama Kampı

Mertcan Kaygısız
27.01.2015 - 18:21 Son Güncelleme: 27.01.2015 - 19:26

II. Dünya Savaşı dendiği zaman birkaç olay hafızalarımızdan çıkmaz. Bu savaş, çatışmanın cephelerden çıkıp, masumları da katletmesi yönüyle tarihte derin izler bırakmıştır. Auschwitz Toplama Kampı da bu acının en derin yaşandığı yerlerden birisidir. 1940 yılında kurulan ve 1.3 milyon insanın yerleştirilerek çalıştırıldığı, işkence gördüğü ve katledildiği bu kamp 27 Ocak 1945 günü Kızıl Ordu birlikleri tarafından ele geçirilmiş ve dağıtılmıştır. Üzerinden 70 yıl geçen bu olayda 1.1 milyon insan katledilmiştir. Hayatta kalanlarsa ömürlerinin sonuna kadar acıyı ve üzüntüyü hissetmeye devam edecekler. İşte o kamptan sağ kurtulanlardan bazıları...

Kaynak: http://www.buzzfeed.com/jonpremosch/b...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Eva Fahidi

1. Eva Fahidi

Şu an 90 yaşında olan Fahidi'i, ailesiyle birlikte kampın tutsaklarından biriydi. Bütün ailesi öldürülen Fahidi, bu pozu 12 Ocak 2015'te Budapeşte'de verdi. Kampa götürüldüğünde 18 yaşında olan Eva, Debrecen'den Auschwitz'e götürülen tutsaklardandı.

2. Jacek Nadolny

2. Jacek Nadolny

Jack şu an 77 yaşında. 192685 olan tutsak numarasını adı gibi hatırlıyor. Elinde tuttuğu fotoğraf ise savaş zamanı ailesi ile birlikte çekildiği, belki o günlerden kalan en güzel anısı. Bu fotoğrafı ise 7 Ocak'ta Varşova'da çekildi. Kampa götürüldüğünde 7 yaşında olan Nadolny'nin anlattığına göre O ve ailesi trenle Auschwitz'e götürülmüş sonrasında ise Berlin'deki esir kampına gönderilmişler.

3. Bogdan Bartinowski

3. Bogdan Bartinowski

Bartinowski şu an 82 yaşında ve kamp numarası 192731. O da Varşova'dan kampa götürülenlerden birisi.

Elinde tuttuğu fotoğraf yine bir aile fotoğrafı. Bartinowski, annesiyle beraber önce Auschwitz'e sonra da farklı birkaç esir kampına daha götürülmüş. Bogdan savaştan sonra bir süre pilotluk, sonrasında ise yazarlık ve gazetecilik yapmış.

İçeriğin Devamı Aşağıda

4. Jadwiga Bogucka

4. Jadwiga Bogucka

Jadwiga şu an 89 yaşında ve yine Varşova'dan götürülen Yahudi ailelerinden.

Elinde tuttuğu ise gençlik yıllarından kalma kendi fotoğrafı.

5. Lajos Erdelyi

5. Lajos Erdelyi

Lajos da kampta tutsak edilen gençlerden birisiydi. Şu an 87 yaşında olan Lajos'un elinde tuttuğu resim ise bir hayli acıklı. Kamptaki bir başka tutsak tarafından yapılan, belki de oradaki durumu en iyi özetleyen eserlerden birisi bu çizim. Lajos önce Auschwitz'e, oradan başka bir kampa götürülmüş. 1944'te kamptan ayrıldığında 30 kilonun altındaymış ve bir çiftçi tarafından hastahaneye götürülerek tedavi edilmiş.

6. Barbara Doniecka

6. Barbara Doniecka

Barbara daha çocuk yaşta kampa götürülenlerden. Önce Pruskow kampına, oradan da trenle Auschwitz'e gönderilmiş.

O da elinde savaş zamanında çekilmiş çocukluk fotoğraflarından birisini, belki de tek fotoğrafını tutuyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

7. Laszlo Bernath

7. Laszlo Bernath

Laszlo şu an 87 yaşında. Ailesiyle birlikte götürüldüğü kampta bütün akrabaları öldürülmüş.

Elinde tuttuğu fotoğraf bir aile fotoğrafı. Bernath, babasının tavsiyeleri sayesinde hayatta kaldığını söylüyor. Kampa götürüldüğünde 15 yaşında olan Bernath, babasının yaşıyla ilgili yalan söyle tavsiyesine uyarak kampta onlardan ayrılmasını önlüyor. Tutsaklık sırasında ise, gaz odalarından haberi bile yokmuş.

8. Imre Varsanyi

8. Imre Varsanyi

Varsanyi 86 yaşında ve elinde tuttuğu kağıtta katliamdan kurtulan birkaç arkadaşının daha fotoğrafı var. Ailesinden kurtulan çok az kişi olmuş. Kampa götürüldüğünde 14 yaşında olan Varsanyi, kurtulduktan sonra 60 yıl boyunca Auschwitz hakkında konuşmamış. Sebebi ise kurtulduğu için duyduğu utanç.

9. Halina Brzozowska

9. Halina Brzozowska

Halina da ailesiyle birlikte Varşova'dan esir alınıp, önce Pruszkow'a oradan da sadece 6 yaşında olan kardeşiyle birlikte Auschwitz'e gönderilenlerden...

Elinde kendi fotoğrafını tutan Halina 'yaşananlar çok zordu. Seni ailenden, evinden alıp götürüyorlar. Her şeyini kaybediyorsun, çocukluğunu bile...' diyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Janoc Forgacs

10. Janoc Forgacs

Janoc 87 yaşında ve elinde o zamanlardan kalan bir fotoğrafı ve bir belgeyle poz vermiş. Janoc'un hatırladığı, kendisinin de içinde bulunduğu bir grup insanın hayvan taşıyan vagonlarla kampa götürüldüğü ve pencerenin dikenli bir telle mühürlendiği... Sonrasında ise, bir askerin onları bağışladığı ve artık daha fazla burada durmak zorunda değilsiniz demesi. (Tahminen bir Sovyet askeri)

11. Marina Stroiska

11. Marina Stroiska

Marina 82 yaşında ve ailesiyle çekilmiş bir fotoğrafı gösteriyor. O'nun hatırladığı ise önce kız kardeşiyle Pruszkow'a sonra tek başına Auschwitz'e gönderildiği...

12. Henryk Duzsyk

12. Henryk Duzsyk

Henryk 10 yaşında babası, erkek kardeşi ve üvey annesiyle tutsak edilmiş. Ailesinden ayrılmadan önce son gördüğü ise babasının öldürüldüğü anmış. Sonrasında ise kardeşi ve üvey annesiyle kamp dağıtılana kadar tutsak kalmışlar.

13. Marian Majerowicz

13. Marian Majerowicz

Marian 17 yaşındayken kampa tek gönderilmiş. Kampta babasıyla tekrar buluşan Marian'a babası, kardeşi ve annesinin gaz odasında yakıldığını söylemiş. Babası ise savaşta hayatta kalamayanlardan...

İçeriğin Devamı Aşağıda

14. Erzsebet Brodt

14. Erzsebet Brodt

Erzsebet şu an 89 yaşında. Hatırladığı anılardan birisi, vagonlara onlarca insanın tıkıştırıldığı. Hastalar ve doğurmak üzere olan kadınlar vardı. Auschwitz'e geldiğimiz zaman kapılar açıldı ve gördüğümüz şey vagondaki insanların çoğunun öldüğüydü. diyor.

15. Stefan Sot

15. Stefan Sot

Sot, kampa götürüldüğünde sadece 13 yaşındaymış ve elinde tuttuğu fotoğraf da savaş sırasında kampta çekilen bir fotoğraf. Auschwitz'e götürülen Sot, bir süre sonra Nazi subaylarına hizmet eden bir mutfakta çalıştırılmış. Savaştan sonra ise bir matbaada dizgici olarak çalışarak hayatına devam etmiş.

16. Danuta Bogdaniuk

16. Danuta Bogdaniuk

Danuta şu an 80 yaşında ve kampa annesi ile götürüldüğünde 10 yaşında bir kız çocuğuymuş. Danuta'nın yaşadıkları ise biraz daha farklı. O Auschwitz'de, yaptığı acı verici ölüm deneyimleriyle tanınan Josef Mengele'nin deneylerine maruz kalan tutsaklardan birisi. Savaş sonrası, hatırlamadığı annesi ile tekrar tanışmış ve Ravensbruck kampında birlikte kaldıklarını öğrenmiş. Ancak Danuta bunların hiçbirinin farkında değildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

17. Jerzy Ulatowski

17. Jerzy Ulatowski

Jerzy şu an 83 yaşında. O'nu diğerlerinden ayıran ise Ocak 1945'te ailesi ile birlikte kamptan kaçmayı başarabilmesi. Dikenli tellerin zayıf olduğu bir boşluk bulup, acıları belki biraz daha az yaşamış şanslılardan biriymiş.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
97
16
8
5
4
3
2