Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
'Son Üç Ayda Yaşananlar, Türkiye'nin AB Değerlerine Bağlılığını Sorgulattı'
Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle, son üç ayda yaşanan olayların Türkiye’nin Avrupa değerlerine ve standartlarına bağlılığı konusunda şüphelere neden olduğunu belirterek, Türkiye’nin önümüzdeki dönemde yeniden reform sürecine ağırlık vermesini umut ettiğini söyledi.
Brüksel’de yapılan ve AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da katıldığı AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu toplantısında bir konuşma yapan Füle Türkiye’nin AB sürecine ilişkin bazı endişelerini dile getirdi.
Füle, “Genişlemeden sorumlu üye olarak itiraf etmeliyim ki son üç ayda yaşanan olaylar Türkiye’nin Avrupalı değerlere ve standartlara bağlılığı konusunda şüphelere neden oldu. Umarım önümüzdeki üç ayın bu konuda yanıldığımı ortaya çıkarmasını umud ettiğimi ifade etmek isterin. Umarım. Türkiye, ülkeyi AB’ye daha da yakınlaştıracak reformlara tam anlamıyla yeniden başlar ve bu yapıcı işbirliği ilişkilerimizim sahip olduğu tam potansiyeli kullanmamızı sağlar” ifadelerini kullandı.
Füle konuşmasında özellikle son aylarda kabul edilen yasaların ve Twitter ile Youtube gibi sosyal medya platformlarına yönelik erişim engelleme kararlarının neden olduğu endişelere dikkat çekti.
“Katılım müzakereleri konusundaki işbirliği şeklimizi gerçekten değiştirmeliyiz” diyen Füle, “Bu özellikle hukukun üstünlüğü ve temel haklar alanları için büyük önem taşıyor… Bu konular kesinlikle tartışmasız bir öncelik olarak görülmeli” dedi.
Füle, geçen yıl bazı müzakere başlıklarının açılması ve vize muafiyeti diyaloğunun başlatılması ile Türkiye-AB ilişkilerine önemli bir ivme kazandırıldığına dikkat çekerken, başta enerji olmak üzere pekçok alanda bu işbirliğinin ilerletilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Ancak konuşmasında AB’nin özellikle Türkiye’deki ifade özgürlüğü konusundaki endişelerini dile getirdi. Bu çerçevede HSYK’nın yapısında değişiklikleri öngören yasa ile internet erişimi ile ilgili düzenlemeleri içeren yasaya dikkat çeken Füle “İfade özgürlüğü alanında yeni internet yasasının Telekomünikasyon İletişim başkanlığı’na keyfi yetkiler vermesinden üzüntü duyuyorum” dedi.
TİB’in taleplere rağmen bazı kullanıcılara yönelik erişimi engellememesi üzerine geçtiğimiz haftalarda Twitter ve Youtube’a erişimi engellemesi AB’nin ciddi tepkisine yol açmıştı.
Füle, Türkiye’deki bu gelişmeleri dikkatle takip ederek sonbaharda yayınlanacak İlerleme Raporu’nda bu gelişmeleri dile getireceklerini ifade etti.
REUTERS