Siz de Bir Hayat Kurtarabilirsiniz: Çocuk İstismarı Nasıl Anlaşılır ve Ne Yapılması Gerekir?
Siz de Bir Hayat Kurtarabilirsiniz: Çocuk İstismarı Nasıl Anlaşılır ve Ne Yapılması Gerekir?
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre her sene 1 milyardan fazla çocuk fiziksel, duygusal ve cinsel olarak istismarla karşılaşıyor ve ihmal ediliyor. Çocukların istismara uğradığı nasıl anlaşılır, ne yapılması ve nereye başvurulması gerekir? Çocuk istismarına dair her yetişkinin mutlaka bilmesi gereken gerçekler...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Çocuk istismarı, yetişkin bir bireyin 18 yaşının altındaki çocuklara uyguladığı tüm fiziksel, psikolojik ve cinsel şiddeti, buna ek olarak çocuğun temel ihtiyaçlarının ihmal edilmesini kapsayan bir istismar türüdür.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Dünya Sağlık Örgütü'nün geçtiğimiz yıl yayınladığı rapora göre her sene 2-17 yaşları arasındaki yaklaşık 1 milyar çocuk; fiziksel, cinsel ve duygusal olarak istismara ve ihmale uğruyor.
Öncelikle istismar olarak kabul edilen davranışları teker teker açıklayalım.
Psikolojik çocuk istismarı, henüz gelişme çağında olan çocukları etkileyecek şekilde yapılan tüm hakaret ve aşağılayan ifadeleri, çocuğa konulan kısıtlamaları kapsıyor.
Tüm bunları okurken 'Bir insan neden çocuklara zarar verir ki?' diye isyan edebilirsiniz...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Araştırmalara göre ebeveyn olmayan yetişkinlerin uyguladığı şiddetin nedenleri arasında genellikle maddi problemler, iş hayatı dolayısıyla yaşanan stres ve aile geçmişinde yaşanan travmatik olaylar bulunuyor.
İstatistiklere göre şiddet ve ihmalin en sık görüldüğü gruplar arasında 20'li yaşlardaki genç ebeveynler, maddi sıkıntılar yaşayan aileler, ev içi şiddet bulunan aileler, ortaokul mezunu ve daha düşük eğitim seviyesine sahip ebeveynler yer alıyor.
Fiziksel istismar yaşayan çocuklar için bedeninde bulunan çeşitli morluk ve kesikler, yanıklar ve özellikle izmarit yanıkları, kırık kemikler, çocuğun acı ve ağrı çekmesi, sürekli aç veya bakımsız olması belirtiler arasında yer alıyor.
Cinsel şiddette ise bunlara ek olarak çocuğun cinsel organlarında bulunan yaralar, morluklar ve kanamalar istismar belirtisi kabul ediliyor. Çocuğun, kendi yaşıtlarına göre cinsellik hakkında çok daha ayrıntılı bilgiye sahip olması da göstergeler arasında.
Uzmanlar ayrıca istismara uğrayan çocukların genellikle aşırı sessiz ve çevreye karşı ilgisiz olabildiklerini, odaklanma sorunu yaşayabildiklerini ve sık sık inanması zor olan hikayeler anlattıklarını söylüyorlar.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Unutmayın ki çocuk istismarı ağır bir suçtur! İstismara uğradığını düşündüğünüz çocuklar için ülkemizde başvurabileceğiniz kurum ve merkezler şu şekilde;
Çocuk istismarının en yaygın suçluları ebeveynler olsa da bunun dışında diğer akrabalar, öğretmen veya bakıcı gibi sık görüşülen kişiler, ayrıca çocuğun hiç tanımadığı yabancılar da istismarın bir parçası olabiliyor.
Ebeveynlerin öncelikle küçük yaştan itibaren çocuklarına kendi haklarını anlatmaları, bedenlerini ve özel bölgelerini korumayı ve 'hayır' demeyi öğretmeleri gerekir.
Eğer ebeveynseniz, çocuklarınızla aranızda güven ilişkisi kurmaya dikkat etmelisiniz. Yaşadıkları kötü olayları sizinle çekinmeden paylaşabilmeleri çok önemli olacaktır.
Çocuğunuzun istismara uğradığından şüphelenirseniz asla ama asla öfkenizi ona yansıtmamalı, korkmasına veya kendisini suçlu hissetmesine neden olmamalısınız.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Çocuklarının geleceğini düşünen ve sağlıklı bireyler olarak yetişmelerini isteyen her ebeveyn, istismarın ne olduğunu öğrenmeli ve çocuğuna kendisini korumayı öğretmelidir.
Farkında olmadan dahi çocuklarını ihmal etmediklerinden emin olmalı, temel ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri, sağlıklı ve huzurlu bir ev ortamı yaratmalılardır.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın