Görüş Bildir
Haberler
Sivilce Neden Çıkar? Sivilce Nasıl Geçer? İşte Sivilceye Karşı Pratik Yöntemler...

Sivilce Neden Çıkar? Sivilce Nasıl Geçer? İşte Sivilceye Karşı Pratik Yöntemler...

Şebnem Sucu
09.08.2021 - 07:39

Yaygın görülen cilt problemlerinden biri de sivilcelerdir. Özellikle gençlerde sık görülen sivilce problemi önemli bir sağlık sorunu olmasa da görünümleri ve bıraktıkları yara izleri nedeniyle kişileri hem fiziki hem de psikolojik açıdan olumsuz etkilemektedir. Cilt altındaki kıl foliküllerinde meydana gelen sivilceler diğer bir adı ile akne olarak karşımıza çıkar. Peki, sivilce nasıl geçer? Sivilce neden çıkar? İşte sivilceye karşı kullanabileceğiniz yöntemler...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sivilce yağ bezleri ve kıl köklerinde ortaya çıkan bir deri rahatsızlığıdır. Her yaştan ve her ırktan insanda görülebilen sivilceler, genellikle ergenlik ve gençlik döneminde sık görülmekle birlikte ilerleyen yaşlarda da yüzde ya da vücudun farklı bölgelerinde gelişebilirler. En çok yüz, sırt, göğüs, boyun ve omuzlarda görülen sivilceler evde uygulanan doğal yöntemlerle tedavi edilmediğinde şiddetli yara izi bırakan sivilce problemine karşı iyileşme sağlamak için doktora başvurmanın önemi büyüktür. Sivilce nasıl geçer sorusuna yanıt vermeden önce sivilce neden çıkar bunu öğrenmek gerekir. Peki, sivilce neden çıkar? Sivilce nasıl geçer? İşte sivilceleri kolayca yok etmek için pratik yöntemler ve daha fazlası...

Sivilce Neden Çıkar?

Sivilce Neden Çıkar?

Akne, cilt altında bulunan kıl foliküllerinin yağ ve ölü cilt hücreleri ile tıkanması sonucu meydana gelir. Bakteriler büyüdükçe cilt üzerinde tahrişlere sebebiyet verir. Yani foliküllerin tıkanması ile ciltteki bakteriler foliküllerin içinde büyür ve sonuç olarak iltihaplı sivilce ve kistler oluşur. Sivilce genellikle hormonal ve kalıtsal nedenlerden dolayı yatkınlık gösterir. Ciltte istenmeyen sivilcelerin oluşumundaki diğer nedenlere ilişkin detaylar şöyle sıralanabilir;

-Gebelik döneminde ortaya çıkan hormon değişiklikleri

-Kadınlarda adet döngüsü sürecinde değişen hormon seviyeleri

-Beslenme şekli

-Doğum kontrol haplarının kullanımı

-Kullanılan bazı ilaçlar (lityum, kortikosteroidler, barbitüratler vb.)

Sivilce Nasıl Geçer?

Sivilce Nasıl Geçer?

Sivilce, apsesi bulunmayan ya da patlatıldığında büyük bir apseye sebep olan irin dolu kist şeklinde de görülmektedir. Sivilce tedavisinde izlenecek ilk yol evde uygulanan doğal tedavi yöntemleridir. Ancak bu tedavilerinden fayda görülmediğinde azelaik asit ve retinoid kremler ya da topikal antibiyotik tedavisi cildinizdeki sivilceleri iyileştirir. Bu gibi ilaç, krem ya da jellerin kullanımı doktor kontrolü altında olmalıdır. Aynı zamanda belirttiğimiz ilaç ve kremlerin yanı sıra salisilik asit dapson gibi ilaçlarda sivilce tedavisinde sıklıkla kullanılmaktadır. 

Zaman zaman cildinizde meydana gelen sivilcelerden kurtulmak için ilk olarak geleneksel yöntemleri denemeniz faydalıdır. Bu noktada antibakteriyel ve antienflamatuar özelliğe sahip olan bitkisel yöntemler sivilcelerinizi kurutmaya ve onları cildinizden arındırmaya destek olur. İşte sivilcelerinizden kurtulamaya yardımcı olacak etkili bitkisel yöntemler…

ÇAY AĞACI YAĞI: Çay ağacı yağı akne lezyonlarını azaltmada oldukça güçlüdür. Bakterilerle savaşan cay ağacı yağı aynı zamanda ciltteki iltihapları azaltmada üstün rol oynamaktadır. Günde 1-2 defa 1 damla çay ağacı yağını 1 çay kaşığı gül suyu ile karıştırın. Pamuk yardımı ile sivilcelerin üzerine uygulayın. 15-20 dakika sonra durulayabilirsiniz.

KARBONAT VE LİMON: Karbonat cildinizi derinlemesine temizler. Limon ile bir araya geldiğinde anti-inflamatuar etkisi ile gözenekleri açarak deri altındaki bakterilere nüfuz eder. 1 yemek kaşığı karbonat ve 1 yemek kaşığı limonun suyunu karıştırdıktan sonra cildinize uygulayın ve en fazla 10 dakika bekleyin. Masaj yaparak ılık su ile cildinizi yıkayın. Bu sivilce maskesini 3 hafta boyu, haftada 1-2 kez uygulayabilirsiniz.

ELMA SİRKESİ: Pek çok bakteri ve mantar çeşitleri ile savaşan elma sirkesi, sitrik asit gibi organik asit içermektedir. 1 ölçü elma sirkesi ile 3 ölçü suyu karıştırarak pamuk yardımı ile cildinize uygulayın. Yaklaşık 5-10 dakika beklettikten sonra durulayın. Günde 1-2 defa tekrar edebilirsiniz.

BAL VE TARÇIN: Tarçın ve bal akneye sebep olan bakterilerle savaşma ve iltihabı azaltmada etkilidir. 2 yemek kaşığı bal ve 1 tatlı kaşığı tarçını macun kıvamı gelene kadar karıştırın. Temiz cildinize maskeyi uygulayın ve 10-15 dakika bekletin. Ardından maskeyi durulayın.

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
14
3
2
2
1
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın