onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Şişkinliğe ve Kabızlığa Son: Düzenli Tüketildiğinde Sizi İyileştirecek Süper Besinler

Şişkinliğe ve Kabızlığa Son: Düzenli Tüketildiğinde Sizi İyileştirecek Süper Besinler

09.10.2021 - 10:00

Yemek yemek zorunlu bir ihtiyaç gibi değil, adeta hayatın tadı tuzu. Üzgün anlarımızda kurtarıcımız olan çikolatalar ve abur cuburlar; Türk mutfağının incilerinden kebaplar, lahmacunlar, künefeler ve nice birçok tat bizi çok iyi hissettiriyor. Fakat sürekli bu tarz ağır ve şekerli yiyecekler ile beslenmek birçok sindirim sorununa davetiye çıkarabiliyor. Neyse ki hem lezzetli hem de hazmı kolaylaştıran besinler de var! Sizler için gıdaların hazmını kolaylaştıracak ve sindirim problemlerini azaltacak besinleri ele aldık. Gelin, hep birlikte hayat kurtaran bu gıdaları inceleyelim.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

1. Yoğurt

1. Yoğurt

Yoğurt, laktik asit bakterileri tarafından fermente edilmiş olan sütten yapılıyor. Dolayısıyla yoğurt, bağırsakları sağlıklı tutan dost bakteriler olarak bilinen probiyotikler bakımından oldukça zengin hale geliyor. Probiyotikler zaten bağırsakta bol miktarda var ama yoğurt gibi destekleyici gıdalarla çok daha sağlıklı olmak mümkün. Siz de yoğurt sayesinde probiyotiklerin sayılarını arttırabilir ve sindirimi kolaylaştırabilirsiniz. Ayrıca bu sindirim dostu bakterilerin şişkinlik, ishal ve kabızlık gibi sindirim sorunlarının yok edilmesine yardım edebileceği tahmin ediliyor. Yine de her yoğurtta probiyotik olmadığını da bilmek gerekiyor. Daha sağlıklı bir yoğurt için doğal süt kullanarak evde yoğurt mayalayabilirsiniz ya da satın alırken üzerinde “canlı ve aktif kültürler” ibaresi olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

2. Papaya

2. Papaya

Tatlı ve tropik bir meyve olan papaya, 'papain' adı verilen bir sindirim enzimi içeriyor. Bu enzim, protein liflerinin parçalanmasına yardımcı olarak sindirim sürecini destekliyor. Diyetiniz için zorunlu olmasa da olmasa da, protein sindirimine yardımcı olabilir. Papain, ayrıca şişkinlik ve kabızlık gibi irritabl bağırsak sendromunun (IBS) semptomlarını da hafifletebiliyor. Papaya pek çok başka hastalığın tedavisinde de kullanılıyor. Özellikle de meyve salatalarına koyarak taze bir şekilde tüketmek zevkli oluyor. Öte yandan, papaya tüketirken sindirim sisteminizde herhangi bir sorun oluşmaması için kullanımına dikkat etmeniz gerekiyor:

  • Tüketmeden önce iyi bir biçimde yıkayın.

  • Kabuklarını bıçakla soyun ve ortadan boylamasına iki parça halinde kesin ve çekirdek kısımlarını çıkartın.

  • Çekirdeklerin çıkartılması daha iyi bir tada ulaşmak için son derece önemli.

3. Somon

3. Somon

Somon, vücudunuzdaki iltihabı azaltmaya yardımcı olabilecek şahane bir omega-3 yağ asidi kaynağı olarak karşımıza çıkıyor. Gıda intoleransı, inflamatuar bağırsak hastalığı ve bunun gibi sindirim bozuklukları olan kişilerde genellikle bağırsak iltihabı gözlemleniyor. Omega-3 yağ asitleri ise bu iltihabı azaltmaya ve sindirimi iyileştirmeye yardımcı oluyor. Öğlen ve akşam yemeklerinizde tüketebileceğiniz somona eşlik edecek lezzetli bir salata ile günü güzel ve sağlıklı bir biçimde kapatabilirsiniz.

4. Koyu yeşil sebzeler

4. Koyu yeşil sebzeler

Yeşil sebzeler, son derece önemli çözünmeyen lif kaynakları olarak sindirim sisteminin daha hızlı çalışmasına destek oluyor. Bu yeşil yapraklı sebzeler içerdiği magnezyum ile gastrointestinal sisteminizdeki kas kasılmalarını iyileştirerek kabızlığınızı giderebilir. Yani brokoli, ıspanak, pazı, Brüksel lahanası ve diğer koyu yeşil sebzeleri sofralarınızdan eksik etmemeniz gerekiyor.

2016 yılında yapılan bir araştırma, yeşil yapraklı sebzelerde bulunan ve bağırsaklardaki iyi bakterileri besleyen bir şekeri ortaya çıkardı. Bu şekerin hastalıklara neden olabilecek bazı kötü bakterileri azalttığı ve aynı zamanda sindirime yardımcı olduğu konusunda görüşler mevcut. Yani yeşil yapraklı sebzelerin önemi her geçen gün biraz daha artıyor!

5. Lahana turşusu

5. Lahana turşusu

Lahana turşusu, laktik asitle fermente edilmiş olan kıyılmış lahanadan yapılıyor. Geçirdiği fermantasyon sebebi ile bolca probiyotik içeren lahana turşusuna dair yapılan araştırmalar, yarım fincan (71 gram) lahana turşusu porsiyonunun, iyi bakterileri besleyerek bağırsağınıza yardımcı olan 28 farklı bakteri suşu içerebileceğini gösteriyor. Ayrıca lahana turşusu içerdiği cömert enzim yardımı ile besinleri daha küçük ve sindirilebilir moleküllere ayırarak beslenmeyi kolaylaştırıyor. Türk mutfağının efsanesi kuru pilavın yanında tüketeceğiniz lahana turşusunun sizleri çok iyi hissettireceğine eminiz!

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

6. Pancar

6. Pancar

Oldukça iyi bir lif kaynağı olan pancarın bir fincanı (136 gram) yaklaşık olarak 3.4 gram lif içeriyor. Bu lif sağlıklı bağırsak bakterilerinin beslediği ya da dışkınıza hacim kattığı kolonunuza yöneliyor ve bu sayede sindirimi iyileştiriyor. Pancarı salataya ekleyerek, turşu olarak salamura ederek, kavurarak ya da bir smoothie’ye ekleyerek tüketebilirsiniz.

7. Zencefil

7. Zencefil

Zencefil, özellikle de mide bulantısının önüne geçmek ve sindirimi iyileştirmek için kullanılıyor. Bu doğrultuda birçok gebe kadın sabah bulantısını önlemek için zencefil tüketiyor. Doktorunuzun önerisine göre toz zencefil kullanarak mide boşalmasını hızlandırabilirsiniz. Zencefil, yiyecekleri mideden ince bağırsağa daha hızlı taşıyarak, mide bulantısı ve mide ekşimesi gibi birçok rahatsızlığın giderilmesine yardımcı oluyor. Bununla birlikte ballı zencefil öksürük problemlerinizi çözerek boğazınızı rahatlatıyor. Bunca faydası olan zencefili tüketmezseniz çok şey kaybedersiniz!

8. Tam tahıllar

8. Tam tahıllar

Tahıl olarak bildiğimiz besinler esasında tahıl adı verilen otsu bitkilerin tohumları. Bunların tam tahıl olarak gruplandırılabilmesi için kepek, tohum ve endosperm dahil olmak üzere çekirdeğin %100’ünü içermesi gerekiyor. Hepimizin bildiği kepekli tahıllar; kinoa, yulaf, farro ve tam buğdaydan yapılıyor. Bu tahıllardaki lif, sindirimi iki yolla iyileştirebiliyor. İlk olarak bu lif, dışkınıza hacim kazandırıp kabızlığınızı azaltabiliyor. Bununla birlikte bazı tahıl lifleri prebiyotikler gibi davranıp bağırsaklarınızdaki sağlıklı bakterileri beslemeye yardım ediyor.

9. Elma

9. Elma

Elma, pektin bakımından son derece zengin çözünür bir lif olarak biliniyor. Pektin, ince bağırsaktaki sindirimi atlıyor ve kolondaki dost bakteriler tarafından parçalanıyor. Dışkı hacmini arttırması ishal ve kabızlığı gidermek için önerilmesine sebep oluyor. Ayrıca elma bağırsak enfeksiyonları riskini ve kolonda iltihaplanma riskini de azaltıyor. Bağırsak hareketlerinizi desteklemek istiyorsanız düzenli olarak elma tüketmelisiniz. Elma çayından tutun da elmalı meyve salatasına kadar birçok tarifte kullanabileceğiniz bu besinin düzenli tüketimi sindirim sisteminizi rahatlatacak, bizden söylemesi!

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
2
1
1
1
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın