Şirketinin Büyüme Potansiyelini Ölçüyoruz!
Günümüzde yeterince plan program hazırlamadan ve sektör üzerinde yeterli araştırma yapmadan, bir hevesle şirket kurup başarısız olan girişimcilerin sayısı oldukça fazla. Eğer sen de bir şirket kurmaya niyetliysen, birlikte bakalım: Şirketin ne kadar büyüme potansiyeline sahip?
1. Yaşını öğrenerek başlayalım...
2. Şirketini kuralı ne kadar zaman oldu?
3. Peki, sattığın ürünün/ürünlerin kârlılığında bir artış gözlemledin mi? Eline geçen para aydan aya artıyor mu, yoksa aynı mı kalıyor?
4. İşin uzmanlarına danışarak hazırladığın, detaylı ve kapsamlı bir iş planın var mı?
5. Sektördeki rakiplerini ne kadar yakından takip ediyorsun?
6. İnsanlarla yakınlaşmak, onlarla diyalog kurmak ve problemlerini dinlemek gibi konularda kendine güvenir misin?
7. Şirketi kurduktan sonra hiç Ar-Ge faaliyetlerine yönelik yatırımlar yaptın mı?
8. Son olarak, nereye kadar büyümek istiyorsun? Ne zaman 'oldum!' diyeceksin?
Büyümeye çoktan başlamışsın bile!
Verdiğin cevaplara göre senin şirketin çoktan büyümeye başlamış. İş stratejini belirlemişsin, iletişimin kuvvetli, araştırma ve geliştirmeye önem veriyor, müşteri memnuniyetini her zaman ön planda tuttuyorsun. Bütün bunlar da müşterilerinin sana sadık kalmasını ve büyümene öncülük etmelerini sağlıyor. Böyle devam et!
Gelecek vadettiğin kesin!
Kurduğun şirketin gelecek vadettiği, işi elinden geldiğince planlayarak yürütmenden belli! Attığın adımlarda oldukça dikkatli olduğun, araştırma geliştirme faaliyetlerine ve müşteri ilişkilerine önem verdiğin ve kendine sadık bir müşteri kitlesi oluşturmak için çaba sarf ettiğin açık. Böyle devam et!
Hiç fena sayılmaz!
Şirketini büyütmek istediğin ve bunun için elinden geleni yaptığın belli oluyor. Ancak büyüme ve kâra geçme sürecini hızlandırmak ya da gelirini artırmak için yapabileceğin bazı şeyler var! Müşterilerle ilişkilerini iyileştirmek, çalışanlarla direkt diyaloga girmek, rakiplerini ve içinde bulunduğun pazarı daha yakından tanımaya çalışmak; yapabileceğin şeylerden birkaçı!
Yorum Yazın