Görüş Bildir
Haberler
Sırbistan Srebrenitsa'daki Protesto Nedeniyle Bosna Hersek'ten Özür Talep Etti

Sırbistan Srebrenitsa'daki Protesto Nedeniyle Bosna Hersek'ten Özür Talep Etti

Ulaş
12.07.2015 - 21:36
İçeriğin Devamı Aşağıda

Sırbistan, Srebrenitza katliamının 20'inci yıldönümünde düzenlenen törenlerde başbakanına saldırı düzenlenmesini kınadı, bunun bir 'suikast girişimi olduğunu savunarak Bosna Hersek hükümetinden resmi özür talebinde bulundu.

Saldırı Sırbistan Başbakanı Aleksander Vuçiç'in çelenk bırakmak için mezarlığa girişi sırasında yaşandı.

Geçmişte ultra Sırp milliyetçisi olan Vuçiç, Bosna Hersek İç Savaşı sırasında Bosnalı Sırplar'dan yana tutum sergilemişti. Ancak Vuçiç katliamın 20'inci anma yıldönümü törenlerine uzlaşma süreci başlatma amacıyla gitti.

Vuçiç ve yanındaki heyet mezarlığa girer girmez taş, şişe ve ayakkabı yağmuruna tutuldu. Yüzünden yara alan Sırp başbakanın gözlükleri kırıldı.

Onbinlerce kişi, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa’da işlenen en büyük kitlesel zulmünün 20’inci yıldönümünde Bosna Hersek’in Serebrenitza kentinde bir araya geldi.

Tören, katliamın 6 bini aşkın kurbanının mezarının bulunduğu Pototzari anıt-mezarında düzenlendi. Törende kimliği yeni tespit edilen 136 kurban da toprağa verildi.

Soykırım

Soykırım

İki uluslararası mahkeme, Bosnalı Sırplar’ın Serebrenitza’daki 8 bin Müslüman erkeği öldürmesini “soykırım” olarak tanımlıyor. Sırplarsa bu tanıma karşı çıkıyor.

11 Temmuz 1995’te Bosnalı Sırp askerleri Birleşmiş Milletler’in güvenli bölge olarak ilan ettiği Serebrenitza’ya girmiş ve orada görev yapan Hollandalı BM askerlerini etkisiz hale getirerek büyük bir katliama başlamıştı. Bosnalı Sırplar, işledikleri suçu gizlemek amacıyla öldürdükleri Boşnaklar’ı toplu mezarlara gömdü.

Başkan Barack Obama yayınladığı açıklamada, kurbanların ailelerinin acılarını dindirebilecek bir tesellileri olmadığını, ama Serebrenitza’da yaşanan trajediyi anmak için net bir bakış açısına sahip olmak ve bu acılardan ders çıkarmak gerektiğini bildirdi. Obama, geçmişte yaşananlar tam olarak kabul edildiği zaman gelecek nesillerin daimi bir uzlaşma şansına sahip olduğunu belirtti.

Soykırımın sorumlularının yargı önüne çıkarılmasının ölenlerin yakınlarına kısmen adalet sağlayacağını kaydeden Obama, yaşanan kötülüklerin tanımının tam olarak yapılmasının bu kötülükleri aşmak için güç sağlayacağını bildirdi.

Törenlere diğer dünya liderleriyle birlikte dönemin ABD Başkanı Bill Clinton da katıldı.

Clinton yönetimi 1995 yılında tarafları Ohio’nun Dayton kentinde barış anlaşması imzalamaya ikna etmişti. 1992’de başlayıp 1995’te sona eren Bosna İç Savaşı’nda 100 bin kişinin öldüğü tahmin ediliyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
0
0
0
0
0