Görüş Bildir
Haberler
Sinemanın Babası Al Pacino'nun En Efsane 14 Filmi

Sinemanın Babası Al Pacino'nun En Efsane 14 Filmi

Burak K.
07.08.2015 - 15:37

Tartışmasız Hollywood'un baş aktörlerinden biri olan Al Pacino'nun en efsane 14 filmi.

Not: Açıklamalar Beyazperde.com dan alınmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

14. Any Given Sunday (Kazanma Hırsı) 1999

14. Any Given Sunday (Kazanma Hırsı) 1999

IMDb 6,8

Tony D'Amato, bir Amerikan Futbolu takımının baş antrenörüdür. Bir gün yönettiği takımın en önemli oyuncularından biri olan Cap Rooney, maç esnasında korkunç bir biçimde sakatlanır. Rooney, hayatını adadığı spordan sonsuza dek uzak kalmak zorundadır. Rooney'nin yerine takıma dahil edilen Willie ise herkes tarafından mimlenmiş bir sorun yaratan adamdır. Bu takım, Willie'nin sallantıda olan kariyeri için son şanstır. Büyük bir ruhsal kenetlenmenin yaşanması an meselesidir.

13. The Panic in Needle Park (Esrar Bitti) 1971

13. The Panic in Needle Park (Esrar Bitti) 1971

IMDb 7,1

New York’daki Needle Park da takılan eroin bağımlısı bir grup gencin hikayesini anlatan film, Bobby ile Helen’in zorlu aşkına odaklanıyor. 

Küçük çaplı hırsızlıklar yapan bağımlı Bobby, eroine bağımlı olduğu gibi Helen’a da zamanla bağımlı hale gelirler. Helen ise bu geçen sürede hem eroine hem de Bobby’e bağlanır.

Al Pacino’nun keşfedilmesini ve Godfather’daki rolünü kapmasını sağlayan Panic in the Needle Park, yıldız oyuncunun müthiş performansıyla izleyeni kendisine hayran bıraktırıyor.

12. Insomnia (Uykusuz) 2002

12. Insomnia (Uykusuz) 2002

IMDb 7,2

Genç bir kızın esrarengiz bir şekilde öldürülmesinin ardından küçük Alaska kenti türlü haberlerle çalkalanmaktadır. Bu cinayetin ardında yatan gizemi çözmek için göreve getirilen Will Dormer ve Hap Eckhart isimli iki dedektif, Los Angeles'tan Alaska'ya doğru yolculuğa çıkarlar. Yaptıkları araştırmalar sonrasında bir şüpheliye ulaşan ikili, şüpheli yazar Walter Finch'in peşine düşer. Bu sırada yaşadıkları bir çatışma sonrasında Hap Eckhart ölür ve Finch de izini kaybettirir. Fazlasıyla öfke dolan Dormer yanına yeni bir yardımcı alarak intikam ve adalet peşinde koşmaya başlar.Al Pacino ile baş rolü Robin Williams paylaşıyor. 

Filmin yönetmen koltuğunda 'Memento' filmiyle büyük bir ilgi toplayan Christopher Nolan bulunuyor.

11. ...And Justice for All (...Ve Herkes için Adalet) 1979

11. ...And Justice for All (...Ve Herkes için Adalet) 1979

IMDb 7,4

Suçluların serbest kaldığı, yargıç ve avukatların anlaşmalar yaptığı ve masumların korumasız bırakıldığı bir adalet sisteminde, genç avukat Arthur Kirkland adaletin nereye gittiğini sorgulamaya başlar. Dürüst ve idealist bir avukat olan Arthur (Al Pacino, En İyi Erkek Oyuncu dalında Oscar’a aday gösterildiği muhteşem performansıyla) bir gün genç bir kıza tecavüzden suçlanan ünlü bir yargıcı (John Forsythe) savunmaya zorlanır.

10. The Devil's Advocate (Şeytanın Avukatı) 1997

10. The Devil's Advocate (Şeytanın Avukatı) 1997

IMDb 7,5

Kevin Lomax, başarılı bir savunma avukatıdır. Davaların zorluk seviyesi ne kadar yüksek olursa olsun, başarıya alışkın Kevin, bir şekilde jüriyi tesiri altına almayı ve müvekkilini temize çıkarmayı başarır. Mutlu bir evlilik süren avukatın hayatındaki her şey yolunda gibidir. Bir gün, müvekkili haksız olduğu halde kazandığı bir dava sonrasında New York’taki çok büyük bir hukuk bürosundan müthiş bir teklif alır. Teklifi yapan dünyanın en büyük hukuk bürolarından birinin lideri olan John Milton’dur. Kevin’ın vereceği ‘evet’ cevabı, hayatını geri dönüşü olmayan bir şekilde değiştirecektir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

9. Donnie Brasco (Köstebek) 1997

9. Donnie Brasco (Köstebek) 1997

IMDb 7,8

1978 senesi… Joe Pistone işine ve teşkilatına sadık bir FBI ajanıdır. İşi gereği, altı yıldır mücevher hırsızlığı yapmaktadır ve Donnie Brasco olarak anılmaktadır. Sorun şudur ki, Pistone bir süre sonra oynadığı role inanmaya ve gerçekten de Donnie Brasco olmaya başlayacaktır. Bir süre sonra mafyanın bağırsaklarında gezinmeye başlayan Pistone, gitgide kendini bu yeraltı kültürün içerisinde devinmeye başlayacaktır. Kim olduğunu unutmaya başlar başlamaz, tüm hayatını değiştirecek bir açmazın içerisine doğru sürüklenecektir. Mike Newell’ın En İyi Uyarlama Senaryo dalında Oscar’a aday olan filmi Joe Pistone’un kendi yazdığı bir kitaptan, yani, gerçek bir hikâyeden yola çıkıyor. Filmin oyuncu kadrosunda ise Al Pacino, Johnny Depp ve Michael Madsen gibi isimler var.

8. Serpico (1973)

8. Serpico (1973)

IMDb 7,8

1970’ler. New York’un bir suç şehri olmaktan çıkmasına henüz on yıllar var. Polis gücüne yeni katılan hipi görünüşlü genç Frank Serpico’nun, birlikte devriyeye çıktığı arkadaşlarından tek farkı şehrin entel kesiminde yaşaması ve sakal uzatması değil, kesinlikle rüşvet almaması ve dünyayı daha iyi bir yer yapacağını sanmasıdır.

Frank’ın tutumu bir süre sonra hem sokaktaki azıllı suçluları hem de onlarla işbirliği yapan çalışma arkadaşlarını rahatsız edecektir. Kirliliğin etrafını sardığını farkettiğinde, kokuşmuşluğun uzandığı yerleri görüp dehşete kapılacak ve kendi hayatının da tehlikede olduğunu anlayacaktır.

Watergate skandalından yeni çıkmış bir Amerika’da tam doğru zamanda vizyona giren Serpico, Baba’da epey sükse yapmış Al Pacino’ya kendini biraz daha gösterip yerini sağlamlaştırma fırsatı da vermiş bir film.

7. Carlito's Way (Carlito'nun Yolu) 1993

7. Carlito's Way (Carlito'nun Yolu) 1993

IMDb 7,9

Carlito Brigante’nin tek istediği tüm suçları geride bırakıp Bahamalar’da bir iş kurarak adam gibi para kazanmaktır. Vaktiyle uyuşturucu işinde yakalanarak mahkum olmuştur ve onu bir arkadaşı kurtarmıştır. Bu yeni hayat planı içinde eski sevgilisine ulaşmak ve onunla yeniden bir araya gelerek mutlu olmak arzusu da vardır. Ne yazık ki eski hayatının izleri onu takip etmektedir. Bazı delikanlılık kuralları onu farklı bir biçimde sürükleyecektir. Olaylar, 1975 yılının Manhattan’ında ve Carlito’nun işlettiği bir gece kulübü civarında geçtiği için devrin klasik disko müziği film soundtrack’ine iyice işlemiş durumda.

6. Scent of a Woman (Kadın Kokusu) 1992

6. Scent of a Woman (Kadın Kokusu) 1992

IMDb 8,0

Bir kolej öğrencisi olan Charlie, paraya ihtiyacı olduğundan kör bir adama, bir nevi 'bebek bakıcılığı' yapmaya razı olur ama iş, umduğu kadar basit olmayacaktır. Çünkü Emekli Albay Frank Slate’in haftasonu için çok özel bir planı vardır.

Bu plana yolculuk, kadınlar, iyi bir yemek, birinci kalite şarap, tango, limuzin ve ne yazık ki, bir de 45’lik dahildir. İşin kötüsü, bunları yaparken Charlie’yi yanından ayırmaya da hiç niyeti yoktur.

Al Pacino’nun unutulmaz bir karakter çizdiği film, aslında 1974 yapımı İtalyan Profumo di Donna’nın yeniden çekimi. Yine de, bir çoklarına göre orijinalini aratmayacak derecede iyi. Tango sahnesine dikkat. Ayrıca Al Pacino nun Oscar kazandığı tek filmidir.

5. Dog Day Afternoon (Köpeklerin Günü) 1975

5. Dog Day Afternoon (Köpeklerin Günü) 1975

IMDb 8,1

Birinci sınıf dolandırıcı Sonny ve arkadaşı Sal, Brooklyn Bankası’nı soymaya karar verirler. Bankada yaşanan küçük aksiliklerle sinirleri gerilen ikili, bankada tüm kasaların boş olmasıyla şoka girerler. Bu esnada bankanın çevresini donatan polisler karşısında ne yapacaklarını şaşıran ikili, biraz şaşkınlıktan biraz da mecburiyetten içerideki insanları rehin almak zorunda kalırlar. Sonrasında gelişen onlarca sürpriz olay karşısında tamamen tepkisiz kalan ikili kendilerini kısa zaman içerisinde hem suçlu hem de kahraman olarak görme şansına erişirler. 

Tüm zamanların en önemli klasiklerinden biri olan Dog Day Afternoon, gerçek bir olaya dair yazılan bir makaleden esin almıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

4. Heat (Büyük Hesaplaşma) 1995

4. Heat (Büyük Hesaplaşma) 1995

IMDb 8,3

Gerek içgüdüleri gerekse üstün zekasıyla, içerisinde bulunduğu her türlü suçtan arkasında kesin deliller bırakmadan, başarılı bir şekilde sıyrılmayı başaran Neil McCauley profesyonel bir hırsızdır. En az kendisi kadar yetkin hırsızlardan oluşturduğu çetesiyle altından kalkılması zor işlere kalkışıp minimuma yakın hasarla başarıya ulaşırlar. Her azılı suçlu vakasında olduğu gibi söz konusu hırsızın peşinde de hırslı ve takıntılı bir dedektif vardır. Dedektif Hana, şimdiye dek bu usta hırsızın zekasıyla başa çıkamasa da davayı çözmekte kararlıdır. 

Michael Mann filmografisinin en önemli yapıtlarından biri olan Heat, oyuncu kadrosundaki Al Pacino, Robert De Niro ve Val Kilmer gibi usta aktörlerle dikkat çekerken, ünlü aktris Natalie Portman'ın çocukluğuna tanık olma açısından da ilgi çekici.

3. Scarface (Yaralı Yüz) 1983

3. Scarface (Yaralı Yüz) 1983

IMDb 8,3

Fidel Castro, Küba’da istenmeyen rejim muhaliflerine Amerika’ya göç etme hakkı tanır. Küba’ya göç edecek olan binlerce insanın içerisinde azılı suçlular ve akıl hastaları da vardır. Bu azılı suçluların en bilinenlerinden Tony Montana da yakın arkadaşı Manny Ribera ile Miami’ye göç eder. Montana kendisini ülkenin uyuşturucu babalarından biri olan Frank Lopez’in kanatlarının altında bulur. Montana’nın ise geldiği yerlerden daha yükseklere ulaşmak yönünde oldukça iddialı ve cesur hedefleri vardır.

1932 tarihli kült filmin Brian De Palma tarafından yeniden çevrilmiş hali olan Scarface’in senaryosunu Oscar’lı yönetmen ve senarist Oliver Stone yazdı. Tony Montana’yı ise Al Pacino canlandırıyor.

2. The Godfather II (Baba 2) 1974

2. The Godfather II (Baba 2) 1974

IMDb 9,1

1972 yapımı ilk filmin devamı niteliğinde, yine yazar Mario Puzo ve yönetmen Francis Ford Coppola’nın yaratıcı ellerinden çıkmış usta işi bir yapım. Film, altı adet Oscar ödülü kazanmıştır. 

Genç Corleone, Amerika’ya yeni gelmiştir. 1917 yılında, New York şehri’nin yerel mafyalarından birinin liderini öldürünce saygınlık kazanır ve korkulan biri haline gelir.

Bu arada, 50 yıl sonra, Michael Corleone, Washington’da senato komitesine aile işleriyle ilgili ifade vermektedir.Film,eleştirmenler tarafından önceki filmden daha başarılı bulunan az sayıdaki devam filminden biri olarak kabul ediliyor. Robert De Niro filmde yalnızca 45 dakika Vito Corleone'yi canlandırarak Oscar'ı almıştır.

1. The Godfather (Baba) 1972

1. The Godfather (Baba) 1972

IMDb 9,2

Mario Puzo’nun çok satan kitabından Puzo ve yönetmen Francis Ford Coppola tarafından sinemaya uyarlanan eser, 40’lar ve 50’lerin Amerika’sında, bir İtalyan mafya ailesinin destansı öyküsünü konu alıyor.Don Corleone’nin kızı Connie’nin düğününde, ailenin en küçük oğlu ve bir savaş gazisi olan Michael babasıyla barışır. Bir suikast girişimi, Don’u artık işleri yönetemeyecek duruma düşürünce, ailenin başına Michael ve ağabeyi Sonny geçerler. Danışmanları Tom Hagen’in de yardımlarıyla diğer ailelere savaş açan Corleone ailesi, eski moda yöntemleri de değiştirmeye başlar.

Film o yıl En İyi Film, En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Uyarlama Senaryo dallarında Oscar kazanmıştır. Yapılan araştırmalar sonucu Türkiye'de en fazla izlenen ve satılan film olma özelliği de taşır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
166
75
11
8
6
5
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
merimer

Ve tabi ki al pacino olur da o o galeriye yorum yapılmaz mı :) Ve herkes için adalette güzel bir al pacino filmi bu da benden olsun :)

Bayan Snow

Al pacino robert de niro ile birlikte dünyanın en iyi 2 aktöründen biri ama ben godfatherların yerine kadın kokusu ve yaralıyüzü 1 ve 2. Sırada görmek isterdim

Burak K.

Sıralama Imdb puanına göre ayrıca The Godfather Yaralı Yüz den katbekat daha iyi bir film.

Suat Akkaya

nedense hep bildik filmlere yorum yapılıyor. al pacinonun ''köpeklerin günü, esrar bitti ve korkuluk(scarecrow) filmlerini şiddetle izlemenizi tavsiye ederim.