Görüş Bildir
Haberler
Sinemadan Anladığınızı Göstermek İçin ‘Nefret Edilmelik’ 9 Tür Film

Sinemadan Anladığınızı Göstermek İçin ‘Nefret Edilmelik’ 9 Tür Film

Silenzi.O
06.02.2014 - 02:58 Son Güncelleme: 12.02.2014 - 01:50

Çoğu söyleşide film eleştirmenlerine muzipçe sorarlar: “Guilty pleasure filminiz nedir?” diye. “Guilty pleasure”ın anlamı, aslında yapılmaması gereken ancak yapmaktan zevk alınan eylemlerdir ve bir film eleştirmeni – ya da sanattan anlayarak film izleyen, “sokaktaki adamdan bir farkı var ayol” olan herhangi biri hem Belçika’dan çıkma, adı sanı duyulmamış bir filmi övüp, hem de Recep İvedik’e gülemez, Jennifer Aniston’ın son romantik komedisinde ağlayamaz, ya da Açlık Oyunları dvd’si satın alamaz. Hatta mümkünse patlamış mısır bile yemez gerçek sinema seyircisi de, o konuya hiç girmeyelim (bkz. 2002 senesi, İstanbul Film Festivali afiş tartışmaları). Gözümüzün önüne yakalanmaktan korkarak, sessizce mısır yiyen ve Bride Wars izleyen eleştirmenler gelse de, size bizden söylemesi, ahkam kesesiniz varsa, söze şu aşağıdaki 9 film türünden nasıl da tiksindiğinizi anlatarak başlayın; aman film partilerinde yüzünüzü hangi dvd’lere bakarken buruşturacağınızı bilin.

Bir kere kitabını okuduğunuz (ya da henüz okumadığınız) bir hikayenin filminde asla aradığınızı bulamazsınız. Kitabı mutlaka izlemeden önce bitirin, beklentinizi burnunuza kadar yükseltin ve “ama aslında öyle olmuyordu kitapta” minvalinde yorumlar yapın.

Örnekler: Cloud Atlas, Lord of the Rings (hayranlarını karşınıza aldığınızda, kitaplara ne kadar hayran olduğunuz gerçeği ile canınızı kurtarmaya çalışın), Açlık Oyunları, Muhteşem Gatsby, Ejderha Dövmeli Kız

İçeriğin Devamı Aşağıda

“Youtube videosu yok mu kanka, kim izleyecek filmi” filmleri: Türk aksiyon komedileri

“Youtube videosu yok mu kanka, kim izleyecek filmi” filmleri: Türk aksiyon komedileri

Ayırt etmesi en kolay olanı bu. İçinde Recep İvedik (Şahan Gökbakar), Mehmet Ali Erbil, Şafak Sezer ya da Cengiz Küçükayvaz varsa, nefret edin gitsin.

Örnekler: Hababam Sınıfı serisi (2003′ten sonrası), Recep İvedik serisi, Maskeli Beşler serisi

12. filmden sonra biraz bozan filmler

12. filmden sonra biraz bozan filmler

Önceden planlanmadıysa, yönetmenin üçlemesini çekeceği bir teması yoksa, ilk filmden sonraki tüm filmler “bozmuştur”. (İstisnalar kaideleri bozmaz diyerek Yüzüklerin Efendisi, James Bond ve Emmanuelle hayranlarından korunabilirsiniz.)

Örnekler: 13. Cuma, Karayip Korsanları, Ocean’s serisi, Siyah Giyen Adamlar, Speed, Temel İçgüdü, Maske, Hızlı ve Öfkeli, Maymunlar Cehennemi, Star Trek, Jaws, Blues Brothers, Oyuncak Hikayesi, Shrek. Cesaretiniz Varsa: Matrix, Godfather, Star Wars, Indiana JonesHollywood’un gözbebeği: Süper kahraman filmleri

Hollywood’un gözbebeği: Süper kahraman filmleri

Hollywood’un gözbebeği: Süper kahraman filmleri

Bu satırların yazarının “guilty pleasure”ı olan Süper Kahraman filmleri, biliyoruz size Ang Lee de çekse, Michel Gondry de çekse yaranamaz.

Örnekler: Avengers, Hulk, Ironman, Thor ve diğer tüm Marvel filmleri, Spiderman serisi, Superman serisi, X-Men serisi, Blake, Daredevil, Elektra, Catwoman, The Green Hornet, Fantastik Dörtlü ve daha niceleri.

Bir yastıkta kocayasıcalar: Romantik komedi filmleri

Bir yastıkta kocayasıcalar: Romantik komedi filmleri

Romantik komedi türü ile dalga geçtiğini iddia eden romantik komediler dahil, When Harry Met Sally hariç, işin içinde aşık olma-kavuşamama-mutlu son zincirinin kesinliği varsa, hemen “kız filmi” olmakla suçlayın ve hızlıca nefret kusun.

Fena Örnekler: Friends with Benefits, More Than Friends, No Strings Attached, He’s Just Not That Into You, Sex and the City serisi, Legally Blonde, Just Married, How to Lose a Guy in 10 days, The Ugly Truth, Romantik Komedi

Nerede o eski filmler: Yeniden çevrimler

Nerede o eski filmler: Yeniden çevrimler

Ağzının suyu her yere akan Hollywood’un bitmek bilmeyen karakterleri İngilizce konuşturup, hikayeyi Amerika’da geçer hale getirme durumu…

Örnekler: Old Boy, The Ring, Vanilla Sky, Funny Games, Original Sin, The Experiment, The Grudge, The Girl with the Dragon Tattoo, Solaris

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yapımcılarının cüzdanını doldurup, kalemkutu, içecek, tişört sattıran filmler

Yapımcılarının cüzdanını doldurup, kalemkutu, içecek, tişört sattıran filmler

Altın kural: Çok satarsa, ben yokum. Bestseller’lar ve gişe rekoru kıranlar iyi film değildir, zaten bu millet ne anlar iyi filmden.

Örnekler: Twilight serisi, Avatar, Hunger Games, Karayip Korsanları, Harry Potter serisi, The Mummy, Alien, Scary Movie serisi, Austin Powers serisi

Görsellikte coşmuş filmler

Görsellikte coşmuş filmler

Çok para demek az senaryo, bol görsellik, dibine kadar gösteri, oldukça az film yapma aşkı ve beşer onar Oscar demek.

Örnekler: Troy, The Day After Tomorrow, Avatar, Life of Pi, Hugo, Gravity, 47 Ronin

Kim var kim yoksa toplayın film yapacağız demiş filmler

Kim var kim yoksa toplayın film yapacağız demiş filmler

Parası neyse verdik, en pahalı oyuncuları topladık motivasyonlu, ya da oyuncuları topladık gerisini koyverdik özetli, “zengin kadrolu” filmler.

Örnekler: The Expendables, Escape Plan, New Year’s Eve, Last Vegas, Bucketlist

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0