Görüş Bildir
Haberler
Şeker: Gizli Düşman!

Şeker: Gizli Düşman!

Yume
11.02.2016 - 12:51

Açıklamaya gerek yok. Gizli düşman için önlem almanın vakti geldi!

Kaynak: http://thatsugarfilm.com/
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Her şeyden önce hadi şeker ailesini yakından tanıyalım!

1. Her şeyden önce hadi şeker ailesini yakından tanıyalım!

Bazı besinleri yediğimizde, bunlar bir kurala uyar: Vücudumuzun yakıtı olan glikoz olurlar. Ekmek, makarna, sebze ve tahıl. Hepsi beynimiz için glikoz olur. Bunu hem hücre hem de organlarımız kullanır. Yani glikoz olmazsa siz olmazsınız.

2. Sırada 'laktoz' var :)

2. Sırada 'laktoz' var :)

Laktoz; peynir, süt ve yoğurtta da bulunur. Memelilerin aldığı ilk şeker anne sütlerinde görülür. Ama duyarlılığın varsa dikkat yoksa seni tuvalet bekler.

3. Geldik gizli düşmana: Sukroz!

3. Geldik gizli düşmana: Sukroz!

Bazıları tehlikeli olduğunu söylerken bazıları bu konuda şüpheli. Sukroz; kahve ve çayımızdaki şekerdir. Bu masa şekeri sukroz, iki şekerden oluşur. %50'si glikoz diğer yüzdelik kısmı ise fruktozdan oluşmakta.

4. Fruktoz yediklerimizi tatlı hale getirir

4. Fruktoz yediklerimizi tatlı hale getirir

Fruktoz meyve, sebze ve balda vardı. Ama şimdi her yerde. Reçel, dondurma, meyve suyu... Bu yüzden dünyadaki insanların hastalanma oranı git gide artıyor.

5. Peki yediğimiz zaman vücudumuza neler oluyor?

Şeker, vücuda girince 2'ye ayrılır. Fruktoz ve glikoz. İkisi de karaciğere gider. Glikoz ciğerde etkili bir şekilde halledilir. Yani ya çabuk enerji olarak kullanılır ya da depolanır. Ama şekerin diğer yarısı fruktoz farklıdır. Karaciğerin, fruktozu düzenleme işlevi yoktur. Çünkü fruktoz doğa da çok az bulunur. Bu yüzden ciğer gereğine bakmazsızın direkt kan dolaşımına püskürtür. Eğer depolar doluysa o zaman fruktoz yağa dönüşür.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Bu yağın bir kısmı ciğerimizde kalır

6. Bu yağın bir kısmı ciğerimizde kalır

Böylelikle insülin ve diyabetin riskini arttırmış olursunuz. Ayrıca ciğerdeki bu yağ trigliserid olarak kan dolaşımına gönderilir. Ve aşırı kilo, damar tıkanması, kalp hastalıklarına 'merhaba' dersiniz.

7. Vücudun en önemli organı: beyin

Jelibon, meyve suyu gibi çok şekerli şeyler aldığı zaman kan şekeri çok hızlı şekilde artar ve tekrar çok hızlı şekilde düşer. Çok hızlı düşmesinin sebebiyse şekere karşılık, vücut insülin salgılar. İnsülin şekeri hücreye taşır ve enerji olarak kullanılabilir. Ama bu düşüşün anlamı beyninin artık mutlu olmadığıdır. Bu yüzden beynin tekrar tatlı yemen gerektiği mesajını gönderen adrenalin gibi stres hormonları salgılarız. Böylece eski halimize geri döneriz. Tekrar insülin salgılarız, kan şekeri düşer. Ruh halindeki değişimlerin sebebi bu şekerin çıkması ve inmesinden dolayıdır.

8. Peki fazla şeker tüketimini önlemek için neler yapabiliriz?

8. Peki fazla şeker tüketimini önlemek için neler yapabiliriz?

Gizli düşman şekerin üssünden başlayalım! Yani avm'ler. Bir avm'ye girdiğiniz zaman ya sağa ya da sola gidin. Çünkü orta kısımlarda her zaman tatlı ürünler sizi bekliyor olacak.

9. Mümkün oldukça az miktarda tüketin!

9. Mümkün oldukça az miktarda tüketin!

Genelde insanın canı tatlı istediğinde ne yapar ne eder o tatlıyı yer. Bu yüzden canınız çok istiyorsa az miktarda tüketmek sizin için daha iyi olacaktır. Önerilen günlük maksimum şeker miktarı kadınlar için 6, erkekler içinse 9 çay kaşığıdır.

10. Sevdiklerinizin desteğini alın

Genelde çoğumuz stresli, üzgün vs olduğumuz zaman kendimizi daha iyi hissetmek için tatlı bir şeyler yeriz. Eğer bu duygusal anlarda yeme istediği sık sık olup çok tüketiliyorsa o zaman birilerinden destek almanız size yardımcı olabilir. :)

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Şekersiz sakız çiğneyin

12. Meyve tüketmeye çalışın

12. Meyve tüketmeye çalışın

Özellikle canınız tatlı bir şeyler istediği zaman taza veya kuru meyveler tüketmek aşırı kalori alınımını önler ve şeker isteğini azaltır.

13. Her zaman hatırlayın!

Ne kadar az şeker tüketirseniz o kadar çok mutlu, enerjik ve yaratıcı olursunuz.

14. That Sugar Song - Official Music Video

  • Bu linktende şekeri bırakan birinin nasıl bıraktığını ve hayatındaki değişimleri okuyabilirsiniz. Gerçekten çok etkileyici bir yazı. Şekeri bırakan kişi dediğine göre 3 ay sonra baklava bile yiyememiş!
Kaynak: http://www.radikal.com.tr/gusto/seker...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın