onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Sebebini Hep Merak Ettiğiniz Bu Olayların Mantıklı Açıklamalarını Duyunca Şaşıracaksınız!

etiket Sebebini Hep Merak Ettiğiniz Bu Olayların Mantıklı Açıklamalarını Duyunca Şaşıracaksınız!

Google arama motoru günde 5,5 milyar soru ile karşılaşıyor! İnsan ırkı artık kafasındaki soru işaretlerini bir an önce gidermek için bilginin peşinden gitmek için çok daha hızlı davranıyor. İşte daha önce karşılaştığımız fakat sebebini tam bilmediğimiz birtakım fenomenlerin cevabını sizler için bu yüzden derledik!

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

1. Midemizdeki kelebekler ya da heyecanlanınca gelen o tuhaf hislere ne sebep oluyor?

1. Midemizdeki kelebekler ya da heyecanlanınca gelen o tuhaf hislere ne sebep oluyor?

Bu his, mide ve beyin işlevleri arasındaki bağlantıdan kaynaklanır. Midemizde beyni etkileyen birçok sinir hücresi vardır. Böylece beyin tüm hislerde, düşüncelerde ve duygularda, daime mide ile iletişim içindedir.

Vücudumuz için, aşık olmak ya da korkmak gibi duygular stresli olarak kabul edilir. Bu yüzden “dövüş ya da kaç” reaksiyonu tetiklenir. 

Kortizol ve adrenalin seviyeleri yükselince, bu da kan basıncını yükseltir, dah fazla kan kaslara ve akciğerlere akar. Aynı anda, kan mideye de ulaşır, mide 'içindeki kelebekler' hissiyatına neden olur.

2. Neden duşta ya da tuvalette aklımıza dâhiyane fikirler gelir?

2. Neden duşta ya da tuvalette aklımıza dâhiyane fikirler gelir?

Bütün gün kafanızdaki bir sorunun çözümünü duşta bulduğunuz oldu mu? Bunda bir anormallik yok. Duş ve tuvalet gibi ortamlarda, beyniniz kısa bir süre için kapanır ve vücut kendini hoş hislere bırakır. Düşünme özgürlüğü ve duşun sağladığı konfor, beyninizi daha yaratıcı kılar.

Duş almak, tıpkı egzersiz yapmak veya güzel müzikler gibi, kanınızdaki dopamin üretimini teşvik eder. Rahatlar, dikkatinizi başka bir şeye çevirirsiniz ve beyninizi çalışmaya zorlamazsınız.

3. Gözyaşınız neden tuzlu biliyor musunuz?

3. Gözyaşınız neden tuzlu biliyor musunuz?

Gözyaşlarının neredeyse %99'u su ve geri kalanı da tuz içeren organik olmayan bileşiklerdir. Gözyaşlarınızdaki tuz miktarı, vücudunuzun o anki durumuna ve ağlamanızın nedenine bağlıdır. 

İnsan ağlarken ne kadar mutsuzsa, gözyaşları o kadar tuzlu olur. Bir kişi ağladığında, tiroidleri daha çok çalışır ve kalp atış hızı artar. Vücut fiziksel aktivite yaptığı zamana benzer bir gerginlik ile karşılaşır. Bu yüzden terlerimiz de tuzludur mesela...

Mutluyken ağladığımızda ise gözyaşlarımız o kadar tuzlu olmaz.

4. Klavyedeki otomatik düzeltmeye neden T9 deniyordu?

4. Klavyedeki otomatik düzeltmeye neden T9 deniyordu?

T9 sistemi aslında yazdığımız metinleri düzeltmek için değil, yazmamıza yardımcı olmak için yaratılmıştı. 

Asıl amaç, bir kullanıcının girmek istediği kelimeyi tahmin etmekti. Eski telefonları hatırlarsanız, her düğmede 3 veya 4 harf olduğunu da anımsayacaksınız. Düğmelere bir kez bastıktan sonra gerekti sistem, yazmak istediğimiz kelimeyi tahmin etmeye çalışırdı.

Sonuç aslında çok basit, sistemin adı 9 tane tuştan kaynaklanıyor: T9

5. Büyücülerin neden sihirli değnekleri olur:

5. Büyücülerin neden sihirli değnekleri olur:

Bristol Üniversitesi'nden Profesör Ronald Hutton, 'bir değneğin, sihirbazın gücünü odaklamak ve gerekli nesneye yönlendirmek için uygun bir araç olduğunu' söylüyor.

Fakat Harry Potter dünyasındaki büyük büyücüler (Albus Dumbledore gibi) bazen asaları olmadan sihir yapıyorlar. Bunun sebebi ise, güçlerini çok iyi kontrol edebilmeleri için ek bir araca ihtiyaç duymamaları! :D

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

6. Sarı gazetecilik kavramı nereden geliyor?

6. Sarı gazetecilik kavramı nereden geliyor?

Tüm dünyada düşük kaliteli ve tiraj amaçlı yapılan gazeteciliğe “sarı” gazetecilik denir.  Genelde skandallara ve diğer nahoş olaylara odaklanan bu 'tabloid' gazeteciler hakkında, 1895'te Amerikalı sanatçı Richard Outcault The World'de birtakım karikatürler yayınladı. 

Bunlar arasında, komik şeyler söyleyen ve sarı gömlek giymiş bir çocuğun resmi de vardı.

Amerikalı okuyucular resimleri sevdiler ve çocuk “Sarı Çocuk” olarak adlandırıldı. Kısa bir süre sonra, New York Journal'da benzer resimler yayınlamaya başladı. Fakat gazeteler arasında “Sarı Çocuk” kelimesinin yayın hakkı konusunda anlaşmazlıklar doğmaya başladı. 1986'da New York Press'in editörü Erwin Wardman, her iki gazeteye de 'sarı gazetecilik' yapmakla suçladıktan sonra, tabir genel olarak kullanılmaya başladı.

7. Eski fotoğraflarda insanların elleri neden birbirlerinin omzunda olur?

7. Eski fotoğraflarda insanların elleri neden birbirlerinin omzunda olur?

Fotoğrafçılık ilk ortaya çıktığında, fotoğraf çekme süreci birkaç saniyeden çok daha uzun sürüyordu. 

İnsanlar fotoğraf çektirmek için oldukça uzun süre beklemek zorunda kalıyordu. Bu nedenle, çoğu fotoğraf dükkanında insanlar için farklı poz seçenekleri sunulmaya başlandı. Bazı stüdyolarda, yaslanmak için heykeller bile vardı! 

Fotoğrafta birden fazla kişi varsa, birbirlerinden destek almak ya da yorulunca yaslanmak, hareketsiz durmaya yardımcı da oluyordu.

8. Apple telefonlarını tanıtırken neden hep 09:41 saatini gösteriyor?

8. Apple telefonlarını tanıtırken neden hep 09:41 saatini gösteriyor?

9 Ocak 2007 Salı günü Steve Jobs, geleceğin yeni teknolojilerinin konuşulduğu Macworld Conference & Expo'nun sahnesini aldı. 

O günü dört gözle beklediğini söyledi. Ve tam saat 09:41'de iPhone'u teknoloji meraklılarına sundu. Yani, artık tüm Apple reklamlarında cihazların ekranlarında gördüğümüz zaman, ilk iPhone'un duyurulduğu anın ta kendisi!

9. Avrupa'da her yerde gördüğümüz tuvalet fırçası, ABD'de niye yok?

9. Avrupa'da her yerde gördüğümüz tuvalet fırçası, ABD'de niye yok?

ABD tuvaletlerinde tuvalet fırçası görmek oldukça nadirdir! Çünkü drenaj sistemi ABD'de genellike daha tazyiklidir. Yani, tuvalete giren her şey, tahliye suyunun suları ile yıkanır.

Avrupa'da ise borular tuvalet ile neredeyse aynı seviyededir, bu nedenle ek bir basınç yoktur ve yıkama her zaman olması gerektiği kadar etkili değildir. ABD'de basınç, tuvalet fırçalarına ihtiyaç duymayacak kadar yüksektir.

10. Hamile bir kadın hamile kalabilir mi?!!

10. Hamile bir kadın hamile kalabilir mi?!!

Julia Grovenburg, bildiğimiz tıp tarihinde farklı yaşlarda çocukları aynı anda doğurmuş 11. kadın olarak kayıtlara geçmişti. Doktorlar bu nadir görülen duruma, süperfetasyon diyorlar.

Bu, kadın bedeninde ancak 2 yumurta olduğu zaman oluşabilen bir hamilelik. Bir yumurta ilk cinsel birleşme sırasında döllenirken ve ikincisi ise daha sonra döllenmiş olabiliyor.

Genellikle, hormon değişiklikleri ikinci bir döllenme olasılığını ortadan kaldırmaktadır ama nadir istisnalar yaşanıyor. Doktorlar bu şekilde hamile kalma şansını milyonda bir olarak görüyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
228
49
25
16
5
5
4
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
DoctorWhat

5. hiç aklımıza gelmemişti var ya resmen vahiy gelmiş gibi aydınlandım çok sağol editörcüğüm

Metin Akalp

Başlığı hazırlayan editör değil yalnız.