Görüş Bildir
Haberler
Salatalık Nasıl Ekilir? Salatalık Güneşi Sever mi?

Salatalık Nasıl Ekilir? Salatalık Güneşi Sever mi?

Müge Kakşi
14.01.2022 - 11:00

Ülkemizde hıyar olarak da adlandırılan salatalık sevilen meyveler arasında yer alıyor. Kabakgiller familyasına ait olan salatalığın bilimsel adı ise Cucumis sativus olarak biliniyor. İlk olarak Kuzey Hindistan'dan ortaya çıktığı düşünülen salatalığın tarihi çok eski zamanlara dayanmaktadır. Vitamin ve mineral açısından zengin olan salatalık aynı zamanda su oranı bakımından da bir o kadar zengindir. Salataların vazgeçilmez besini olan salatalığın ferahlatıcı bir tadı bulunmaktadır. Yaz aylarında pazar tezgahlarında yerini alan salatalık çok talep görmesinden dolayı kış aylarında da seralarda üretiliyor. Bunun yanında salatalığı evlerinde yetiştirmek isteyen de birçok kişi bulunuyor. Fakat bunun için öncelikle salatalık ekimine dair bazı bilgilerin öğrenilmesi gerekiyor. Peki, salatalık nasıl ekilir? Salatalık suyu sever mi? Tüm bu soruların cevaplarını haberimizde sizler için derledik...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Türkçe'ye İtalyanca'dan geçen salata kelimesi İtalyanca'da tuzlanmış sebze, turşu anlamına gelmektedir. Dünyanın birçok yerinde severek tüketilen salatalık hemen her iklimde yetişmektedir. Suyu bolca seven salatalığın yetişmediği tek iklim tundra iklimi olarak biliniyor. Ayrıca kurak yerlerde de bulunmayan salatalık ülkemizde daha çok İç Anadolu'da yetiştirilmektedir. Yeşil renkli bir meyve olan salatalık yetiştiği bölgeye ve türüne göre dikenli bir yapıya sahip olabilir. Ayrıca bazı yerlerde yine türüne göre daha minik ve ince boyutlu salatalık bulunurken bazı yerlerde ise patlıcana benzer uzun ve iri boyutlu salatalıklar bulunmaktadır. Büyük türde olan salatalıkların içinde çoğunlukla bolca iri çekirdekler bulunmaktadır. Kahvaltıda, akşam yemeklerinde kısacası birçok öğünün yanında muhakkak bulunan salatalık evlerde de yetiştirilmeye başlanan bitkiler arasında yer alıyor. Salatalık ekiminin püf noktalarına ve salatalığın sulamasına dair tüm detaylara haberimizin içeriğinden ulaşabilirsiniz...

Salatalık Nasıl Ekilir? Salatalık Suyu Sever mi?

Salatalık Nasıl Ekilir? Salatalık Suyu Sever mi?
  • Salatalık ekimi için orta boy bir saksı temin edebilirsiniz veya uzun dikdörtgen saksılarda salatalık yetiştirmek için uygun olacaktır. Ardından saksıya ekim işlemini yapmadan önce saksıyı bakterilerden arındırmak için iyice yıkayın. Ayrıca saksının su tahliye deliklerinin bulunmasına dikkat edin.

  • Salatalık yukarı doğru uzayan ve ince dallara sahip bir bitki olduğu için saksıya destek yerleştirmeniz gerekmektedir. Bunun için toprağı dökmeden önce saksınıza ekeceğiniz salatalık sayısına göre destek yerleştirin ve sonrasında saksının yarısına gelecek kada toprak dökün.

  • Ardından toprağa açacağınız oyuklara salatalık tohumlarınızı aralıklı olarak yerleştirin ve ardından üzerini örtüp birazda geçecek kadar toprak serpiştirin.

  • Son olarak da toprağın en üstüne biraz da gübre serperek salatalık ekim işini gerçekleştirmiş olursunuz.

  • Salatalıkları ekerken nemli ve sıcak bir gün olmasını tercih etmeniz verim açısından iyi olacaktır. Sonrasında toprağa sprey şişeyle can suyu vererek toprağın nemlenmesini sağlayabilirsiniz.

  • Sulama konusuna gelince salatalık her gün sulama isteyen bir bitkidir. Bu yüzden her sabah uyandığınızda salatalığınızı sulamanız gerekir. Fakat sulama yaparken ölçülü olmaya dikkat etmeniz gerekmektedir. Çünkü fazla su ile salatalığınızı sürütebilirsiniz. Toprağın çamur olmadan ıslak ve nemli kalması yeterlidir. Fazla su olduğu taktirde saksının tabağını kaldırarak suyun süzülmesini sağlayabilirsiniz.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
3
3
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın