Görüş Bildir
Haberler
Patates Nasıl Ekilir? Patates Ekiminin Püf Noktaları Nelerdir?

Patates Nasıl Ekilir? Patates Ekiminin Püf Noktaları Nelerdir?

Müge Kakşi
04.01.2022 - 11:04

Sağlığa pek çok faydası bulunan patates tüm dünyada sıklıkla tüketilen bir besindir ve kızartma, haşlama ve diğer yemeklere katılarak da tüketilir. Fastfood zincirlerinde patates kızartması şeklinde kullanılan patatesin tarihi ise çok eski zamanlara dayanmaktadır. Ayrıca birçok hastalığa yararı bulunan patatesin besin değerleri de oldukça fazladır. Bunun yanında büyük, küçük neredeyse her yaş grubunun severek tükettiği patates besleyici ve tok tutan bir besin olarak da tercih ediliyor. Sabah kahvaltısı, ara öğün, akşam yemeği ve atıştırmalık olarak her öğünde tüketilmeye müsait olan patatesin yetiştilmesi de oldukça basittir. Birçok kişi en çok sevdiği ve tükettiği patatesi bahçesinde veya saksıda yetiştirmek istiyor. Peki, patates nasıl ekilir? Patates ekiminin püf noktaları nelerdir? Tüm bu soruların cevaplarını haberimizde sizler için derledik...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Patlıcangiller familyasına ait olan patates yumru şeklinde olan otsu bir bitki türüdür. Toprağın altında yetişen patates dünyanın birçok bölgesinde hem üretilip hem de tüketilmektedir. Diğer bitkiler gibi tohum ile üremeyen patates Vejetatif üreme yapısına sahiptir. Yani toprağın altına koyduğunuz herhangi bir patates parçası önce kendiliğinden patatese dönüşüp ardından çoğalmaya başlar. Bu özelliğinden dolayı diğer birçok bitkiden ayrılan patatesin yemek çeşitleri de bir o kadar fazladır. Pek çok şekilde tüketilen patates aynı zamanda tok tutma özelliği bakımından da oldukça başarılıdır. Bunun yanında yüksek miktarda karbonhidrat içeren patates bitkisi bu özelliğinden dolayı enerji verici besinler arasında yer alıyor. Tadıyla da bir o kadar sevilen patates yetiştirilmesi kolay besinler arasında yer alıyor. Birçok kişi sık tükettikleri bir besin olan patatesi nasıl ekeceğini internet üzerinden araştırıyor. Patatesin nasıl ekileceğine ve patates ekimindeki püf noktalara dair tüm detaylara haberimizde sizler için yer verdik...

Patates Nasıl Ekilir? Patates Ekiminin Püf Noktaları Nelerdir?

Patates Nasıl Ekilir? Patates Ekiminin Püf Noktaları Nelerdir?

Evde patates ekimi için öncelikle patateslerin çimlendirilmesi gerekmektedir. Bir süre poşette bekleyen patates çimlendiğinden eğer evinizde çimlenmiş patatesiniz varsa onu kullanabilirsiniz. Eğer çimlenmiş patatesiniz yoksa hızlı bir şekilde patatesin çimlenmesi için biraz üst bölgesinden 3 tarafından kürdan batırın. Kürdanların 1'er santim derine gitmesine dikkat edin. Ardından su dolu bir bardağa veya kaseye  kürdanlı bölüm yukarıda kalıcak şekilde patatesi koyun. Güneş alan bir yerde beklettiğiniz patates 1, 2 gün içerisinde çimlenecektir. 

Şimdi ekim işine geçebilirsiniz. patatesiniz için özel olarak alacağınız gübreli toprağı bir siyah çöp poşetine veya çuvala dökün. Fakat toprak çuvalda 15- 20 cm yükseliğinde olması gerekmektedir. Çuvalın kalan kısımlarını kıvırın. Ardından patatesin filizlenen kısımları yukarıda kalacak şekilde yerleştirerek üzerine minumum 5 cm toprak dökün. Ardında çuvalı güneş gören fakat çokta sıcak olmayan bir bölgeye koyarak toprağa can suyu verebilirsiniz. Sulama işlemini haftada 1-2 kez tekrarlayarak toprağın nemli kalmasına özen gösterin. Bu şekilde patatesinizin ekim işlemini tamamlamış olursunuz. 

Patateslerinizin filizleri toprağın üzerine çıktığında boyu 20 cm'e kadar yaklaştığında 10 cm'ine kadar gübreli toprak ilavesi yapın. Bu işlemi çuvalın kıvırdığınız kenarlarının hepsi açılana kadar devam ettirin.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın