Görüş Bildir
Haberler
Biber Nasıl Ekilir? Biber Ekiminde Püf Noktalar Nelerdir?

Biber Nasıl Ekilir? Biber Ekiminde Püf Noktalar Nelerdir?

Müge Kakşi
13.01.2022 - 11:10

Patlıcangiller familyasına ait olan biberin insan sağlığına pek çok faydası bulunmaktadır. Ülkemizde de sevilerek tüketilen biberin ana vatanı ise binlerce yıldır yetiştirildiği Amerika kıtasıdır. Biber sadece ülkemizde değil dünya çapında da hem üretilim hem de tüketilmektedir. Pek çok kültürün mutfağında farklı şekillerde tüketilen biberin birçok çeşidi de bulunmaktadır. Biberin tarihi milattan önce 7500'lü yıllara kadar dayanmaktadır. Biberin dünyaya Amerika'dan yayılışı ise önce Avrupa sonrasında ise hızla Çin ve Hindistan'a şeklinde bilinmektedir. Ülkemizde ne sık tüketilen biber türleri sivri biber, kırmızı biber, dolmalık biber ve çarliston biber olarak bilinmektedir. Pek çok kişi sıkça tükettikleri bu bitkiyi evlerinde yetiştirmek istiyor. Bunun için öncelikle biber ekiminin nasıl yapılacağı öğrenilmeli. Peki, biber nasıl ekilir? Biber ekiminin püf noktaları nelerdir? Tüm bu soruların cevaplarını haberimizde sizler için derledik...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Biber türlerine göre farklı renklere sahip bir bitki olarak biliniyor. Daha çok kırmızı, yeşil ve sarı renkleriyle bulunan biber tek başına tüketildiği gibi yemeklere katılarak da lezzet vermesi sağlanıyor. Ayrıca tüm biberler kırmızı hale geldikten sonra toz haline getirilerek baharat olarak da kullanılıyor. Kırmızı pul biber veya toz biber adıyla da bilinen bu baharatın tatlı, acı veya orta acılı çeşitleri de bulunmaktadır. Ayrıca kırmızı bir biber türünden de tıpkı domates salçası gibi biber salçası da yapılmaktadır ve neredeyse tüm dünyada yemeklere katılarak kullanılmaktadır. Özellikle ülkemizde yazın hemen hemen her yemekte ve salatalarda kullanılan biberin bilinen 27 tane türü bulunmaktadır. Biberin sıkça tüketilmesi ve insanların son dönemde kendi ürünlerini yetiştirmek istemesi biber ekimine olan merağı arttırmıştır. Birçok kişi biberi nasıl ekeceğini internet üzerinden araştırıyor. Biber ekiminin nasıl yapılacağına ve biber ekiminin püf noktalarına dair tüm detaylara haberimizin içeriğinden ulaşabilirsiniz...

Biber Nasıl Ekilir? Biber Ekiminde Püf Noktalar Nelerdir?

Biber Nasıl Ekilir? Biber Ekiminde Püf Noktalar Nelerdir?
  • Biber ekiminde en önemli noktalardan biri toprağın iyi olmasıdır. Toprak ne kadar iyiyse biber de o kadar kaliteli olur. Bu yüzden bahçe toprağı, torf ve gübre karıştırılmış bir toprak kullanabilirisiniz.

  • Toprağınızı belirledikten sonra orta boy bir saksıya toprağınızı dökün. Ayrıca saksının altının delikli olmasına dikkat edin. bitkiye fazla su koymanız halinde buradan suyu tahliye edecektir.

  • Sonrasında bir çubuk ile aralıklı olarak toprağa delikler açın eğer saksınız küçükse bir tane tohum ekmeniz yeterli olacağından bir tane delik açın. Sonrasında açtığınız deliklere tohumlarınızı koyun. Tohumları aralıklı ekmeye dikkat edin.

  • Sonrasında tohumların üzerine kapatabilirsiniz. Tohumlarınızı toprağın en az 3 cm derininde olmasına özen gösterin. Çünkü biber büyüdüğünde gövdesinin toprağın derininde olması verimli olmasını sağlayacaktır. 

  • Biberini ekerken toprağın soğuk olmaması, hatta direkt sıcak bir toprak olması biberiniz için oldukça iyi olacaktır. 

  • Tüm bunlara dikkat ederek biberiniz ektikten sonra saksıyı güneş alan bir yere koyun. Ayrıca biberinize can suyunu vermeyide unutmayın. Can suyunu çok su vermemek adına fısfıslı bir şişe yardımıyla vermeniz iyi olacaktır. 

  • Güneşi domatesten bile daha fazla seven biberiniz kısa bir sonra filizlenmeye başlayacaktır.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
2
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın