Görüş Bildir
Haberler
Sakin ve Ucuz Bir Tatil Arayanlar İçin Türkiye'nin 'Cittaslow' Ünvanını Almış 15 Bölgesi

etiket Sakin ve Ucuz Bir Tatil Arayanlar İçin Türkiye'nin 'Cittaslow' Ünvanını Almış 15 Bölgesi

Penny
18.06.2018 - 17:05 Son Güncelleme: 19.06.2018 - 21:08

Cittaslow, 1999 yılında İtalya'da kurulmuş uluslararası belediyeler birliğidir. Kelime kökeni İtalyanca 'Città' ve İngilizce 'Slow' kelimelerinin birleşmesiyle türetilen Cittaslow yani 'Sakin Şehir' anlamında kullanılmaktadır. Türkiye’den 15 enfes yerleşim yeri Cittaslow olarak tanımlanmaya hak kazandı. İşte şehrin gürültüsünden, trafiğinden uzak, sakin ve uygun fiyatlı bir tatil geçirmek isteyenler için hazırlanmış bir tatil rehberi. 

'Gezi ve seyahat ile ilgili diğer yazılar için.'

Kaynak: http://reshontheway.com/citta-slow-tu...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Öncelikle bir şehrin Cittaslow ünvanını alması için ne gerekiyor?

Öncelikle bir şehrin Cittaslow ünvanını alması için ne gerekiyor?

Tıpkı Unesco Kültür Miras ya da Coğrafi İşaret kavramı gibi bu oluşuma da katılmak için belli şartlar var. ‘Sakin Şehir’ olmayı hedefleyen, nüfusu 50 binin altında, şartları uygun olan şehirler bu harekete dâhil olmak üzere başvurabiliyor. ‘Sakin Şehir’ unvanı alabilmek için hareketin temel ilkelerini içeren yedi başlık altında; çevre ve altyapı politikaları, kentsel kalite, yerel üretimi korumak, misafirperverlik ve ‘Slow Food’ aktivitelerinin desteklenmesini şart koşan 70 maddelik koşulu yerine getirmesi gerekiyor. Yerine getirilmesi gereken koşullardan bir kısmı şöyledir:

* Nüfusun 50.000’den az olması

* Geleneksel yapıların korunması

* Trafiğin azaltılması

* Yerel ürünlerin kullanılması

* Yenilenebilir enerji kullanılması

* Fastfood dükkânları yerine yerel yemeklerin sunulduğu restoranların desteklenmesi

* Eski yapıların restore edilmesi

* Gürültü kirliliğinin engellenmesi

* Hava kalitesinin yükseltilmesi

* Organik ürün üretilmesi

* El sanatlarının korunması

İşte Cittaslow ünvanını almış 15 bölgemiz;

1. Akyaka (Muğla)

2. Eğirdir (Isparta)

3. Gökçeada (Çanakkale)

İçeriğin Devamı Aşağıda

4. Gerze (Sinop)

5. Göynük (Bolu)

6. Halfeti (Şanlıurfa)

7. Perşembe (Ordu)

8. Şavşat (Artvin)

İçeriğin Devamı Aşağıda

9. Seferihisar (İzmir)

10. Taraklı (Sakarya)

11. Uzundere (Erzurum)

12. Vize (Kırklareli)

12. Vize (Kırklareli)

Keşfedilmemiş yerleri keşfetme tutkunuz varsa Kırklareli’nin ilçesi Vize tam olarak böyle bir yer. İstanbul’a 1,5 saat uzaklıkta olmasına rağmen ne kadar güzel bir ilçe olduğunu kimse bilmez. Bizans Dönemi'nden başlayarak önemli bir yönetim ve kültür merkezi. Vize’nin tarihi M.Ö 4000 yıllarına dayanıyor. Hal böyle olunca ilçe, görülmesi gereken onlarca eser sunuyor bizlere.

Antik Tiyatro, Küçük Ayasofya Kilisesi, Şerbetdar Hasan Bey Cami, Ferhat Bey Hamamı, Vize Kalesi ve Surlar, Kıyıköy, Asmakayalar Mağara Manastırı, Karakoçak Tepe Sunakları, Cehennem Şelaleleri, Vize’de öne çıkan mekanlardan.

Mutfak konusunda bir zayıf olsa da çok lezzetli yemekleri var. Oğlak Çevirme, Vize Peyniri, Kiremitte Mantarlı Alabalık, Isırgan Otu Çorbası, Ihlamur Çiçeği Balı Vize’de tadabileceğiniz lezzetlerden.

(Fotoğraf: Atlas Dergisi)

13. Yalvaç (Isparta)

13. Yalvaç (Isparta)

Güller ve göller diyarı Isparta'nın Yalvaç ilçesi, tarih öncesi çağlardan bu yana binbir çeşit medeniyete ev sahipliği yapmış, ziyaretçilerine adeta 1 günde 5000 yılı birden yaşatan bir kültür noktası. Bu ilçe tam bir Antik şehir cenneti.

Pisidia Antiokheia Antik Kenti, Ay Tanrısı Men Kutsal Alanı, Çınaraltı, Devlethan Cami, Tıraşzade Konağı, Kaya Mezarları, Eski Deri Fabrikası, Osmanlı Hamamı, Keçe Evi, Ayıini Mağarası kesinlikle gezilmesi gereken yerlerden.

İçeriğin Devamı Aşağıda

14. Yenipazar (Aydın)

15. Mudurnu (Bolu)

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
297
134
22
8
8
4
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Ayna Efendi

bakın bu kadar reklam etmeyin buraları sonra mahvoluyor, eskiden salda gölü bilinmezdi millet şimdi saldacı oldu korkuyorum oranın başına iş gelecek diye

merdanrozyyew

Istanbul'da yok mu şöyle bir yer kafa dinlemek için?

aerialz

kilyos'a giderken bahçeköy vardı bi 15 sene evveli. hala tenha olabilir.

fchinaski

Van Gölü kiyilarini da icerige eklemenizi isterdim. Uçsuz bucaksiz, deniz gibi. Öte yandan Türkiye’de çok guzel milli parklar var, Youtube’da TRT 4K kanalind... Devamını Gör

Resho

Merhabalar, Van gölü kıyılarını ayrıca başka bir yazıda ekleriz. Bu yazıda olmamasının sebebi bu oluşumun Türkiye'den şimdilik sadece 15 üyesinin olması. Biz... Devamını Gör