onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Sakin ve Ucuz Bir Tatil Arayanlar İçin Türkiye'nin 'Cittaslow' Ünvanını Almış 15 Bölgesi

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

etiket Sakin ve Ucuz Bir Tatil Arayanlar İçin Türkiye'nin 'Cittaslow' Ünvanını Almış 15 Bölgesi

Pelin Yelda Göktepe
18.06.2018 - 17:05 Son Güncelleme: 19.06.2018 - 21:08

Cittaslow, 1999 yılında İtalya'da kurulmuş uluslararası belediyeler birliğidir. Kelime kökeni İtalyanca 'Città' ve İngilizce 'Slow' kelimelerinin birleşmesiyle türetilen Cittaslow yani 'Sakin Şehir' anlamında kullanılmaktadır. Türkiye’den 15 enfes yerleşim yeri Cittaslow olarak tanımlanmaya hak kazandı. İşte şehrin gürültüsünden, trafiğinden uzak, sakin ve uygun fiyatlı bir tatil geçirmek isteyenler için hazırlanmış bir tatil rehberi. 

'Gezi ve seyahat ile ilgili diğer yazılar için.'

Kaynak: http://reshontheway.com/citta-slow-tu...

Öncelikle bir şehrin Cittaslow ünvanını alması için ne gerekiyor?

Öncelikle bir şehrin Cittaslow ünvanını alması için ne gerekiyor?

Tıpkı Unesco Kültür Miras ya da Coğrafi İşaret kavramı gibi bu oluşuma da katılmak için belli şartlar var. ‘Sakin Şehir’ olmayı hedefleyen, nüfusu 50 binin altında, şartları uygun olan şehirler bu harekete dâhil olmak üzere başvurabiliyor. ‘Sakin Şehir’ unvanı alabilmek için hareketin temel ilkelerini içeren yedi başlık altında; çevre ve altyapı politikaları, kentsel kalite, yerel üretimi korumak, misafirperverlik ve ‘Slow Food’ aktivitelerinin desteklenmesini şart koşan 70 maddelik koşulu yerine getirmesi gerekiyor. Yerine getirilmesi gereken koşullardan bir kısmı şöyledir:

* Nüfusun 50.000’den az olması

* Geleneksel yapıların korunması

* Trafiğin azaltılması

* Yerel ürünlerin kullanılması

* Yenilenebilir enerji kullanılması

* Fastfood dükkânları yerine yerel yemeklerin sunulduğu restoranların desteklenmesi

* Eski yapıların restore edilmesi

* Gürültü kirliliğinin engellenmesi

* Hava kalitesinin yükseltilmesi

* Organik ürün üretilmesi

* El sanatlarının korunması

İşte Cittaslow ünvanını almış 15 bölgemiz;

1. Akyaka (Muğla)

2. Eğirdir (Isparta)

3. Gökçeada (Çanakkale)

4. Gerze (Sinop)

5. Göynük (Bolu)

6. Halfeti (Şanlıurfa)

7. Perşembe (Ordu)

8. Şavşat (Artvin)

9. Seferihisar (İzmir)

10. Taraklı (Sakarya)

11. Uzundere (Erzurum)

12. Vize (Kırklareli)

12. Vize (Kırklareli)

Keşfedilmemiş yerleri keşfetme tutkunuz varsa Kırklareli’nin ilçesi Vize tam olarak böyle bir yer. İstanbul’a 1,5 saat uzaklıkta olmasına rağmen ne kadar güzel bir ilçe olduğunu kimse bilmez. Bizans Dönemi'nden başlayarak önemli bir yönetim ve kültür merkezi. Vize’nin tarihi M.Ö 4000 yıllarına dayanıyor. Hal böyle olunca ilçe, görülmesi gereken onlarca eser sunuyor bizlere.

Antik Tiyatro, Küçük Ayasofya Kilisesi, Şerbetdar Hasan Bey Cami, Ferhat Bey Hamamı, Vize Kalesi ve Surlar, Kıyıköy, Asmakayalar Mağara Manastırı, Karakoçak Tepe Sunakları, Cehennem Şelaleleri, Vize’de öne çıkan mekanlardan.

Mutfak konusunda bir zayıf olsa da çok lezzetli yemekleri var. Oğlak Çevirme, Vize Peyniri, Kiremitte Mantarlı Alabalık, Isırgan Otu Çorbası, Ihlamur Çiçeği Balı Vize’de tadabileceğiniz lezzetlerden.

(Fotoğraf: Atlas Dergisi)

13. Yalvaç (Isparta)

13. Yalvaç (Isparta)

Güller ve göller diyarı Isparta'nın Yalvaç ilçesi, tarih öncesi çağlardan bu yana binbir çeşit medeniyete ev sahipliği yapmış, ziyaretçilerine adeta 1 günde 5000 yılı birden yaşatan bir kültür noktası. Bu ilçe tam bir Antik şehir cenneti.

Pisidia Antiokheia Antik Kenti, Ay Tanrısı Men Kutsal Alanı, Çınaraltı, Devlethan Cami, Tıraşzade Konağı, Kaya Mezarları, Eski Deri Fabrikası, Osmanlı Hamamı, Keçe Evi, Ayıini Mağarası kesinlikle gezilmesi gereken yerlerden.

14. Yenipazar (Aydın)

15. Mudurnu (Bolu)

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Kocaeli Üniversitesi, Sahne Sanatları Bölümü, Dramatik Yazarlık Ana Sanat Dalı’ndan mezun oldum. Yazma uğraşının her alanında kendimi geliştirmeye çalışırken, değişen dünya ile birlikte yazdıklarımla internet ortamında da yerimi aldım. 2017 yılında Onedio ailesine dahil oldum ve o günden beri çeşitli kategorilerimizde içerik ürettim. Son yıllarda ise sosyal medyada viral olmuş pek çok türde videoyu sizlerle buluşturuyorum.
Tüm içerikleri
right-dark
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
297
134
22
8
8
4
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Ayna Efendi

bakın bu kadar reklam etmeyin buraları sonra mahvoluyor, eskiden salda gölü bilinmezdi millet şimdi saldacı oldu korkuyorum oranın başına iş gelecek diye

merdanrozyyew

Istanbul'da yok mu şöyle bir yer kafa dinlemek için?

aerialz

kilyos'a giderken bahçeköy vardı bi 15 sene evveli. hala tenha olabilir.

fchinaski

Van Gölü kiyilarini da icerige eklemenizi isterdim. Uçsuz bucaksiz, deniz gibi. Öte yandan Türkiye’de çok guzel milli parklar var, Youtube’da TRT 4K kanalind... Devamını Gör

Resho

Merhabalar, Van gölü kıyılarını ayrıca başka bir yazıda ekleriz. Bu yazıda olmamasının sebebi bu oluşumun Türkiye'den şimdilik sadece 15 üyesinin olması. Biz... Devamını Gör