Şahsına Münhasır İskandinav Ülkesi Norveç Hakkında Muhtemelen Daha Önce Duymadığınız 25 Aydınlatıcı Gerçek
Norveç'in güzel, zengin fakat pahalı bir ülke olduğu doğru. Burada yiyecekler diğer Avrupa ülkelerinden%55 daha pahalı, insanların maaşları kaliteli bir hayat için yetiyor da artıyor bile ve kısa çalışma saatlerine rağmen üretkenlik çok yüksek!
1. Burada toplum tamamen güven üzerine kurulu.
2. Birlikte eşya almak ilişkiler için önemli bir adım.
3. Birinin sizin hesabınızı ödemesi ayıp karşılanır.
Bu durum hem kadınlar hem de erkekler için geçerli. Burada herkes bağımsız olmayı tercih ettiği için böyle bir jest yanlış anlaşılabilir.
4. Norveçli insanlar kişisel alanlarına oldukça fazla önem verirler.
Çekingenlerdir ve havadan sudan konuşmayı sevmezler. Onlara göre otobüste iki koltuğu birden kaplamak, pencereye dönüp müzik dinlemek oldukça normaldir. Bir Norveçli'nin yanına otobüste asla oturmayın çünkü bir sıkıntınız olduğunu düşünebilirler. Tek istisna her yerin dolu olması ve oturacak tek yerin o kişinin yanı olması olabilir...
5. Yerel nüfus duygularını içinde yaşar.
Buradaki insanlar kişisel alanlarını o kadar önemser ki, soğuk görünürler. Şefkatlerini göstermek için insanların sırtına bir kez vururlar, bu yeter de artar bile onlar için.
6. Tıbbi yardım çok pahalıdır.
Norveç'e giderseniz ister turist olun, ister taşınıyor, mutlaka önce şu an yaşadığınız yerde dişçiye gidip sorun olmadığından emin olun. Norveç'te diş tedavileri oldukça pahalıdır.
7. Eczaneye gidip istediğiniz ilacı alamazsınız.
Eczaneden reçetesiz alabileceğiniz tek şey, bazı ağrı kesicilerdir. Doktorlar dahil olmak üzere çoğu İskandinav, tüm sağlık problemlerinin %90'ının üç şeyle çözülebileceğini düşünür: fiziksel egzersiz, balık yağı ve ibuprofen.
8. Ambulansı her şey için arayamazsınız.
Bir yerinizin acıması hemen doktora görüneceğiniz anlamına gelmez. Doktor görmek için randevu almanız gerekir ve bu randevular belki 2-3 hafta boyunca gelmez. Ambulanslar yalnızca ciddi durumlarda aranır.
9. Şehrin içinde paralı yollar bulunmaktadır.
Mesela iş veya alışveriş için farklı bir bölgeye gitmeniz gerekiyorsa, kullandığınız yol için para ödersiniz. Çok pahalı değildir fakat doğal oalrak sık sık araç kullananlar önemli miktarlar öder.
10. Norveçliler çevre dostudur.
Oslo'da birçok elektrikli araba bulunur ve yerel nüfus bu arabaları aktif olarak satın alır. Ayrıca arabalar elektrik gücü olarak hidrogüç santralleri kullandıkları için, bu arabalar oldukça çevre dostudur.
11. Norveç'te mesai saatleri kısadır.
Mesailer genelde 8.00-15.00 ila 9.00-16.30 arasıdır. Bu saatler günde 7,5 saati ve haftada 37,5 saati geçmez. Yılda da 5 hafta tatilleri vardır.
12. CV fotoğraflarının mutlu olması gerekmektedir.
Özgeçmişinize koyduğunuz fotoğrafta gülümsemeniz gerekir. Bu durum gelecekteki iş vereninizin sizi işe alma isteğini destekler. Norveç'te insanlar CV fotoğrafları için ciddi pozlar vermezler.
13. Ücretli izin her zaman Haziran'da ödenir.
Tatile hangi ayda ya da kaç günlüğüne gittiğinizin hiçbir önemi yok. Ücretli izin ödemeniz Haziran ayında yapılır. Diğer aylarda ise normal maaşınızı almaya devam edersiniz.
14. El işi oldukça önemsenir.
Elle yapılan her şeye oldukça iyi ücretler ödenir. Bu durum el işi sayılabilecek her şey için geçerlidir: tamirler, araba bakımları, vs.
15. Norveçliler rahatlığı severler.
Çevrelerini rahat hale getirme şansını asla kaçırmazlar. Bu durum hem evleri hem de halka açık yerler için geçerlidir. Hafta sonlarıdağlara gitmeyi ve susuz-elektriksiz evlerde kalmayı severler. Hatta fotoğrafta olduğu gibi toplu taşıma duraklarına bile rahatlık katmaya çalışırlar.
16. Norveç'te yiyecekler pahalıdır.
Ülkedeki ortalama gelir ayda 4000 dolar olsa da, 3 kişilik bir ailenin bir ailenin haftalık yiyecek harcaması 180 Euro'ya varabilmektedir. Garsonlar yaklaşık 2000, tesisatçılar 3500, muhasebeciler ise yaklaşık 5600 Euro kazanırlar.
17. Para birikimine karşı tutumları alışılmışın dışındadır.
Norveçliler ev alırken indirim istemezler ama 5-6 Euro kar etmek için İsveç'e yolculuk etmeye hazırlardır.
18. Plastik şişeler para demektir.
Plastik şişeleri marketlere geri verebilirsiniz. Şişelerin üzerinde her şişenin ne kadar ettiği yazar. Şişeyi geri getirdiğinizde makineler üzerindeki kodu okur ve size ettiği kadar indirim fişi verir. Böylece bir dahaki sefere yemek alırken bu indirimi kullanabilir ya da bağışlayabilirsiniz. Birleşmiş Milletler'e göre burada insanlar plastik şişelerinin %97'sini geri dönüştürüyor.
19. Kadınlar belli bir zamandan önce bebek sahibi olmaya çabalar.
Froginthefjord blogunda şöyle yazmış: 'Bebek sahibi olmayı planlarken Norveçliler Çinliler ya da Kızılderililer gibi astrolojiye bakmazlar. Onlar bebeklerinin 1 Eylül'den önce doğduğuna emin olmak isterler ki bebekleri için ana sınıfında bir yeri garantileyebilsinler. İş arkadaşlarımdan biri bu yüzden bebeğini normalden önce doğurmak için akupunktur yaptırmıştı.'
20. Çocuklarını çok önemserler.
Burada doğum izni 9 aydır ve bir yıla kadar uzatılabilir. Sonrasında çocuklar ana sınıflarına verilirler. İlk haftada ise ebeveynlerden biri (mümkünse ikisi) bebekle beraber ana sınıfına gelir ve bebeği kısa bir süre için bırakır. Zamanla bu süre uzatılır. Bu alışma süreci stresli değildir ve uzmanlar anne ve babalara çocuklarına doğru şekilde veda etmeyi öğretirler ki onları özlemesinler.
21. Ana sınıflarında çok nadir çorba içerler.
İskandinav ana sınıflarında çocuklara haftada yalnızca bir kez çorba verilir.
22. Çocuklar her havada sık sık dışarı çıkarlar.
Tachplanet takma adlı bir anne YouTube kanalında 'bir çocuk su birikintisinde oturuyor ve diğer bir çocuğa su atıyorsa bu tamamen normaldir çünkü ikisi de su geçirmez kıyafetler giyiyor olacaklardır, herkes mutludur' demişti.
23. Çocuklara fast food yedirmek, tamamen normal karşılanır.
Norveç'e 10 yıl önce taşınan bir kadının dediğine göre, Norveç'te kadınlar çocukları 1 yaşını geçtikten sonra anne sütüyle beslemeyi pek sevmedikleri için, çocuklarına McDonald's yediriyorlar.
24. Çocuklar dışarıda, soğukta uyuyorlar.
Norveçlilerin sıra dışı bir geleneği var: Çocuklarını bebek arabalarıyla dışarıda uyumaya bırakıyorlar. Bunu çok soğuk olduğunda bile yapıyorlar.Bazı yerel anneler bunun çocuğun soğuğa alışmasına yardımcı odluğunu ve vücutlarının virüslere daha dayanıklı hale getirdiğine inanıyorlar. bunun etkili olduğunu kanıtlayan bir bilimsel kanıt yok.
Norveç'e taşınan Sarah isimli bir kadın bu gelenek ile tanışışını şöyle anlatmış:
'Küçüklerin nerede olduğunu sordum, kadınlardan biri veranda kağısını göstererek dışarıda uyuduklarını söyledi. Hava -5 dereceydi ve kar yağıyordu. Şok oldum. Meğer bu oldukça normal bir şeymiş. Yüne sarılı çocuklarını soğukta uyumaya bırakıyorlarmış.'
25. Çocuklar akşam 7'den önce uykuya yatırılırlar.
'Norveç'te çocuklar 19.00 gibi, hatta belki daha erkenden yatırılırlar. Saat 17.00 olduğunda yemeklerini yemişlerdir. İnsanlar nasıl işten 16.30'da dönüp 17.00'da yemek hazırlarlar? İmkansız! Peki çocuklar neden bu kadar erken uyur? Nedenini sorduğum ailelerin çoğu mantıklı bir cevap veremese de uzmanlar söylüyorsa ve diğer aileler de yapıyorsa doğru olsa gerek' diyor Froginthefjord.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
çocuklarını dışarda uyutma gelenegi Rusya'da da var ve bu yüzden bi tane tane bebegin donarak öldügü haberini okumustum. çok sacma bi gelenek bence yazık o b... Devamını Gör
aynen ben de sırf bu yorumu yazmak için buraya geldim 🤜🏻
Bunun yabancı sitelerde Türkiye ve Türkler hakkında olanı var mı acaba ?
Fast food yedirmiyorlar bebeklere. Kendi yemeğini yapma olayı veya evden yemek götürme olayı çok yaygın. Tam tersine fast food caydırıcı etki yapsın diye diğ... Devamını Gör