Saddam Hüseyin İçin Sonun Başlangıcı- Birinci Körfez Savaşı'nın 33. Yılında Bölgeye Etkilerini Derledik
Saddam Hüseyin İçin Sonun Başlangıcı- Birinci Körfez Savaşı'nın 33. Yılında Bölgeye Etkilerini Derledik
33 yıl önce bugünlerde Saddam Hüseyin liderliğindeki Irak, Kuveyt'i işgal etti. Bu olayın sonucunda, Amerika Birleşik Devletleri, Çöl Fırtınası ismini verdikleri bir harekatla Irak'ta Saddam Hüseyin rejimine karşı savaş başlattı. ABD'nin bölgeye yerleşmesini sağlayan bu savaşın Türkiye'yi de doğrudan etkileyen önemli sonuçları oldu. Körfez Savaşı olarak da literatüre geçen bu savaşın sonunda ABD uzun yıllar bölgeden çıkamadı ve 2003 yılında Saddam Hüseyin rejimini devirmek için ikinci kez Irak'a harekat düzenledi.
Öyleyse gelin, ilk zamanlarda müttefik olan Saddam Hüseyin Rejimi ile ABD'nin, dengeleri değiştiren bir savaşla sonuçlanan ilişkilerini hatırlayalım...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
20. Yüzyılın Ortadoğu'sunda uzun yıllar hüküm süren en etkili liderlerden olan Saddam Hüseyin'in idamına giden uzun yolculuk aslında 1990'ların hemen başında başladı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Irak'ın Kuveyt'i işgali ABD'yi harekete geçirdi. Bunun sonucu olarak II. Dünya Savaşı'ndan sonraki en geniş çaplı askeri koalisyon gücü ortaya çıktı.
Çöl Fırtınası denilen harekat, Saddam Rejimi tamamen yok etmekten ziyade zayıflatma amacı taşıyordu. Bu süreçte Irak güçleri de büyük bir direnç gösterdi.
Körfez Savaşı sırasında Turgut Özal'ın Cumhurbaşkanı olduğu Türkiye, ABD ve müttefiklerine güçlü bir destek verdi. Irak'ı bombalayan uçaklar İncirlik Hava Üssü'nden havalandı.
Savaşı kaybeden ve Kuveyt'ten çekilmek zorunda kalan Saddam, hırsını ise ülkede ayaklanan ve koalisyon güçlerine destek veren Kürtlerden çıkardı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Körfez Savaşı'nın en önemli sonuçlarından bir diğeri de bölgede Arap Birliği'nin büyük bir darbe yemesi oldu. Savaşta çok sayıda Arap ülkesinin Irak'a karşı ABD'nin yanında savaşması, Arap Birliği hayallerini yok etti. Bununla birlikte bölgede İran'ın ağırlığı ve gücü arttı.
2000'li yıllar geldiğinde, Saddam Hüseyin Irak'ta iktidarını sürdürüyor, kendisinde nükleer silah bulunduğu iddiaları dış basında sıklıkla dile getiriliyordu. 11 Eylül 2001'de ABD'de ikiz kulelere yapılan saldırılar, bölgeyi kısa zaman içinde yeniden savaş alanına çevirecekti.
Yaklaşık 1 ay süren şiddetli çatışmaların ardından Irak Ordusu yer yer başarılı direnişler ortaya koysa da Nisan ayında başkent Bağdat düştü.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın