Görüş Bildir
Haberler
Rus Savaş Uçağından ABD Gemisine Taciz İddiası

Rus Savaş Uçağından ABD Gemisine Taciz İddiası

Ulaş
14.04.2014 - 23:07
İçeriğin Devamı Aşağıda

Rus Savaş Uçağından ABD Gemisine Taciz İddiası

WASHINGTON

Amerikalı bir askeri yetkili, Rus savaş uçağının, cumartesi günü Karadeniz’de 90 dakikadan uzun süre Amerikan savaş gemisinin yakınından uçuş yaptığını iddia etti.

Adının açıklanmasını istemeyen Amerikalı askeri yetkili, cumartesi günü Rus savaş uçağının, USS Donald Cook destroyerine 900 metre mesafede, deniz seviyesinden 150 metre yükseklikte uçuş yaptığını bildirdi.

Yetkili, Rus uçağının yakın uçuşu üzerine gemi komutanlarının telsiz uyarıları yaptığını, öte yandan herhangi bir olay yaşanmadığını ifade etti.

Romanya’nın doğusunda uluslararası sularda görev yapan USS Donald Cook, Rusya’nın Kırım’ı ilhakı ve Ukrayna’da süregelen olaylar nedeniyle 10 Nisan’da Karadeniz’de konuşlandırılmıştı.

Provokatif ve amatörce

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney bir Rus savaş uçağının Karadeniz'de Amerikan savaş gemisinin yakınında uçuş yapmasını 'provokatif ve amatörce' olarak niteledi. Carney, şunları kaydetti:

'Rusya'nın Ukrayna'daki eylemlerinden, Ukrayna'yı istikrarsızlaştırma girişimlerinden çok endişeliyiz. Ukrayna sınırındaki binlerce Rus askerinden endişeliyiz. Ukrayna'nın doğusunda Rusya'nın yardımını ya da desteğini alan provokatif eylemlerden endişeliyiz. Ukrayna hükümetini de, zorlu bir vaziyeti ele almada gösterdikleri itidalden dolayı kutluyoruz.'

CIA Direktörü Brennan Kiev'deydi

Öte yandan Beyaz Saray, CIA Direktörü John Brennan'ın geçen haftasonunda Ukrayna'nın başkenti Kiev'de olduğu yönündeki haberleri doğruladı.

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, günlük basın brifinginde bir gazetecinin, Brennan'ın haftasonunda Kiev'e seyahat ettiğine dair Rus medyasında çıkan bazı haberleri hatırlatması üzerine, seyahati doğruladı.

Carney, 'CIA Direktörü'nün seyahatleri üzerinde normalde yorum yapmayız, ancak bu konudaki olağanüstü koşullar ve Ruslar tarafından ortaya konan yanlış iddialar dikkate alındığında, direktörün (Brennan'ın), Avrupa'ya seyahatin bir parçası olarak haftasonunda Kiev'de olduğunu doğrulayabiliriz' dedi.

'İstihbarat yetkililerince üst düzey ziyaretlerin, kökleri Soğuk Savaş sonrası dönemin başlangıcına uzanan ABD-Rusya istihbarat işbirliği de dahil olmak üzere, karşılıklı yarar sağlayacak güvenlik işbirliğini güçlendirmenin standart bir yolu olduğuna' işaret eden Carney, 'ABD ve Rus istihbarat yetkilileri yıllar süresince görüştü. Amerikalı yetkililerin muadilleriyle görüşmesinin, bu aynı ruhun dışında bir nitelik taşıdığını ima etmek absürdçe' diye konuştu.

Obama, Putin'le görüşecek

Carney, bir soru üzerine, ABD Başkanı Barack Obama'nın Ukrayna konusunda bugün Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile görüştüğünü, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le de 'çok yakında, belki de bugün' telefon görüşmesi yapmayı planladığını bildirdi.

Rusya'yı Ukrayna'da 'açıkça provokatif eylemler' sergilemekle suçlayan Carney, ABD yönetimi olarak, Rusya'ya verilecek yanıt ve yaptırımlara dair 'bir sonraki adımlar' üzerinde Avrupalı müttefikleriyle istişarelerde bulunduklarını belirtti.

Carney, 'Egemen bir ülkenin toprak bütünlüğünü ihlal ettiğinizde, egemen bir ülkeyi istikrarsızlaştırmak için açıkça provokatif eylemlere giriştiğinizde, bu eylemler bedellere sebep olur. Sizi temin edebilirim ki, Rusya'nın yeni provokasyonları ve ihlalleri, beraberinde bir bedel getirecek' dedi.

AA

Kaynak: http://www.aa.com.tr/tr/manset/313761...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0