Görüş Bildir
Haberler
Uludere'de Çatışmaya Karşı Canlı Kalkan Eylemi

Uludere'de Çatışmaya Karşı Canlı Kalkan Eylemi

adem kara
24.02.2014 - 13:44

Fotoğraf: @Veliencu

İçeriğin Devamı Aşağıda

Fotoğraf: Zete

Fotoğraf: @Veliencu

Uludere'de Çatışma Çıktı, Halk Sınıra Yürüyor

Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde sınıra güvenlik yolu yapımı nedeniyle bir süredir yaşanan gerginlik bugün çatışmaya dönüştü. Yaklaşık 500 köylü, olayların büyümesine engel olmak için sınıra doğru yürüyüşe geçti.

Uludere’nin Irak sınırında 28 Aralık 2011 tarihinde düzenlenen hava operasyonunda 34 kişinin yaşamını yitirmesinin ardından, 17 Şubat’ta da PKK’nın askere “taciz ateşi” açtığı duyurulmuştu. Gerilim devam ederken bölgeye askeri sevkiyat yapılıyordu. Bugün ise bölgedeki askerler ve Irak tarafındaki PKK’lılar arasında çatışmalar çıktı.

Hava operasyonu sonucunda yaşamını yitirenlerin ailelerinin yaşadığı Gülyazı ile Roboski’de oturan yaklaşık 500 kişi ise, askerler ile PKK’lılar arasında yaşanan olayı önlemek için sınır kesimine doğru yürüyüşe geçti. Köylülerin yürüyüşü sürerken, askerler bölgede güvenlik önlemleri aldı.

Yaşananlar hakkında ETHA’ya konuşan Veli Encü, barış sürecinin tehlikede olduğunu vurgulayıp, çatışmalara engel olmak için sınır bölgesine yürüdüklerini söyledi, “Kara operasyonu var. Sabahın erken saatlerinden itibaren PKK denetimindeki Karaçalı mevkine top ve obüs atışları yapılıyor” dedi.

“Bugün barış, Roboskî’de sırat köprüsü üzerinde” diyen Encü, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Amacımız, ne askerin, ne PKK’nin tarafını tutmak. Barış sürecine yapılan bu saldırıya karşı durmak. Hükümet yetkilileri günlerdir sessizliğini koruyor. Neden? PKK’nin 4 askeri esir alındığı basına düştüğünde, Başbakan Erdoğan hemen ‘Barış süreci sabote ediliyor’ açıklamasını yapmıştı. Şu anda görüyoruz, yüzlerce asker ile PKK arasında çatışma var. Hükümet neden susuyor? Roboskî’de yaşanan her şeye sessiz kalan hükümet, bugünkü gelişmelere de sessiz kalıyor.”

Zete

Kaynak: http://zete.com/2014/02/uluderede-cat...

Roboskî'de Çatışmaya Karşı Canlı Kalkan Eylemi

Federal Kürdistan bölgesi sınır hattındaki Beyaztepe ile Karaçalı bölgesi arasında yapılan ‘güvenlik yolu’ nedeniyle geçtiğimiz hafta başlayan gerginlik devam ediyor. Bugün de sınırın karşı tarafından iş makinalarını uyarmak amacıyla HPG’liler tarafından ateş açılması üzerine çatışma çıktı. Askerlerin bölgeyi bombalamasının ardından karşılıklı olarak silahlar ateşlenirken, Roboskîliler sınıra yürüdü.

Yurttaşların çatışmaları durdurmak için Canlı Kalkan eylemi yapacağını duyurması üzerine tepelere çok sayıda asker yerleştirildi. 'Güvenlik yolu'nun devam ettiği bölgede günlerdir tank ve zırhlı araçlar eşliğinde çalışma yürüten askerlere takviye olarak Şırnak Jandarma 23'ncü Sınır Tümen Komutanlığı'ndan Skorski tipi helikopterlerle asker takviyesi yapılırken, yurttaşlar zılgıt ve 'PKK halktır, halk burada' sloganları eşliğinde yürüyüşünü sürdürdü. Yurttaşların yürüyüşü sırasında da silah sesleri bölgeden yükselirken, Karaçalı tepesinde karşılıklı bir çatışmanın tekrardan başladığı görüldü.

Çatışma alanına yaklaşan grubun önü kalkanlı askerlerce kesildi. Askerler gruba müdahale edileceği anonsu yaparken, BDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız'ın da aralarında olduğu bir heyet, askeri yetkililerle görüşmek üzere askerlerin konuşlandığı tepeye çıktı. Görüşmeler sırasında Sarıyıldız, halkın çatışmalara karşı hassas olduğunu belirterek, çatışmanın durması ve olası bir provakasyonun bir daha yaşanmaması için güvenlik yolunun derhal durdurulmasını istediklerini söyledi. Görüşme halen devam ederken, çatışmaların olduğu tepeden yoğun silah sesleri yükseliyor.

Askerlerce durdurulan grup ise 'Canlı Kalkan' eylemini başlattıklarını duyurdu. 

DİHA | Evrensel

Kaynak: http://www.evrensel.net/haber/79069/r...

Roboskililer: Sınırı kapattırmayacağız

Güvenlik Yolu' nedeniyle yaşanan gerginlik sürüyor

Şırnak’ta sınır hattı boyunca yapılan “Güvenlik Yolu” nedeniyle PKK ile askerler arasında yaşanan çatışmalar yoğunlaştı.

Roboskili aileler göre bu yolun yapılmasının iki nedeni var birincisi kaçakçılığı engellemek ikincisi, operayonlarda halkın devreye girmesinin önüne geçmek. Aileler, “34 canımızı kaybettiğimizi ticaret yolumuzun, ekmek kapımızın kapanmasına izin vermeyeceğiz. Canlarımızı bu yolda kaybettik, kapanmasına asla müsaade etmeyeceğiz” diyor.

Çözüm sürecinde bu tür çatışmalar yaşadıkları için kaygılı olduklarını söyleyen Roboskili aileler, daha önce iki taraf arasında yaşanan olayları durdurmak için kendilerini çatışmaların ortasına attıklarını belirtiyor. Ancak bu kez, “Güvenlik yolu” nedeniyle “Bizde hareket edemiyoruz” diyorlar. Roboskili aileler, özellikle askerin sınır hattı boyunca güvenlik yolu inşasına başlamasının süreci olumsuz etkilediği görüşündeler. Kaçakçılık yapanların bu çatışmalar nedeniyle tehlike ile karşı karşıya olduklarını söyleyen aileler, silah sesi duymak istemediklerini belirtiyor.

Ferhat Encü, ailelerin tepkili olduklarını ve “34 canımızı ekmek parasını kazanırken kaybetmişiz. Biz onların hayatını verdiği bu ekmek kapısını kapattırmayız” dediğini belirterek “Aileler, yine tepkilerini göstermek için eylemler yapabilir. Bölge halkının tepkisine artık kulak verilmeli” dedi.

Bahar Kılıçgedik / TARAF

İçeriğin Devamı Aşağıda

Roboski'de 'Çatışma Çıktı' Halk Sınıra Yürüyor

Şırnak'ın Uludere İlçesi'ne bağlı Roboski'de güvenlik yolu yapımı nedeniyle PKK ve asker arasında çatışma çıktığı, köylülerin de sınır bölgesine yürüyüşe geçtiği bildiriliyor.

Roboski sınır hattındaki Beyaztepe ile Şehit Kendal bölgesi arasında yapılan 'güvenlik yolu' çalışmaları nedeniyle güvenlik güçleri ile PKK arasında çatışmanın yaşandığı haberleri geliyor.

Federal Kürdistan ile Türkiye arasındaki sınırda yer alan Beyaztepe ve Karaçalı bölgelerindeki güvenlik yolu yapımı nedeniyle bir süredir devam eden gerginliğin ardından bugün PKK'liler ile askerler arasında çatışma çıktığı iddia edildi. Haberi duyuran DİHA ayrıca Roboski köylülerinin sınır bölgesine yürüyüşe geçtiğini de duyurdu.

Veli Encü twitter hesabından iki gün önce cep telefonu ile çekilmiş görüntüleri paylaştı.

Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyü ile Federal Kürdistan bölgesi sınırında yapımı devam eden 'güvenlik yolu' inşası nedeniyle, 17 Şubat'ta da PKK'nin askere 'taciz ateşi' açtığı iddia edilmişti. Aynı gün sınır ticareti yapan köylülerin geçişleri sırasında Nihat Encü, ayağına isabet eden mermi ile yaralanmıştı. 17 Şubat'tan bu yana devam eden gerilimle birlikte bölgeye askeri sevkiyat yapılıyordu.

Bugün çıktığı belirtilen çatışma sırasında bölgedeki köylülerin de sınıra doğru yürüyüşe başladığı, hem çatışmanın hem de yürüyüşün devam ettiği belirtiliyor.

ETHA'ya konuşan Veli Encü, çatışmalara engel olmak için sınır bölgesine yürüdüklerini söyledi, 'Kara operasyonu var. Sabahın erken saatlerinden itibaren PKK denetimindeki Karaçalı mevkine top ve obüs atışları yapılıyor' dedi.

'Bugün barış, Roboskî'de sırat köprüsü üzerinde' diyen Encü, şöyle konuştu: 'Amacımız, ne askerin, ne PKK'nin tarafını tutmak. Barış sürecine yapılan bu saldırıya karşı durmak. Hükümet yetkilileri günlerdir sessizliğini koruyor. Neden? PKK'nin 4 askeri esir alındığı basına düştüğünde, Başbakan Erdoğan hemen 'Barış süreci sabote ediliyor' açıklamasını yapmıştı. Şu anda görüyoruz, yüzlerce asker ile PKK arasında çatışma var. Hükümet neden susuyor? Roboskî'de yaşanan her şeye sessiz kalan hükümet, bugünkü gelişmelere de sessiz kalıyor.'

Roboskî katliamı soruşturmasında takipsizlik kararı verilmesinin ardından üzerilerindeki baskıların arttığına dikkat çeken Encü, 'Güvenlik yolunu protesto eden halkımızdan 2'si ağır yaralandı. Son birkaç gündür de çatışmalar yaşanıyor. Asker sürekli operasyon yapıyor. İki askerin öldüğü açıklandı. Barış süreci büyük bir tehlike altında' diye konuştu.

İlke Haber

Kaynak: http://www.ilkehaber.com/haber/robosk...

'Uludere'de Çatışma Çıktı' İddiası

Uludere'nin sınır bölgesinde yer alan Beyaztepe ve Karaçalı bölgelerindeki güvenlik yolu yapımı nedeniyle bir süredir devam eden gerginliğin ardından bugün PKK'lılar ve askerler arasında çatışma çıktığı iddia edildi.

DİHA'nın iddiasına göre ayrıca siviller de sınır bölgesine yürüyüşe geçti.

Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyü ile Irak Kürdistan bölgesi sınırında yapımı devam eden 'güvenlik yolu' inşası nedeniyle, 17 Şubat'ta da PKK'nın askere 'taciz ateşi' açtığı duyurulmuştu. Aynı gün sınır ticareti yapan köylülerin geçişleri sırasında Nihat Encü, ayağına isabet eden mermi ile yaralanmıştı. 17 Şubat'tan bu yana devam eden gerilimle birlikte bölgeye askeri sevkiyat yapılıyordu. Bugün çıktığı belirtilen çatışma sırasında bölgedeki köylülerin de sınıra doğru yürüyüşe başladığı, hem çatışmanın hem de yürüyüşün devam ettiği belirtiliyor.

Dünya Bülteni/ Haber Merkezi

Kaynak: http://www.dunyabulteni.net/haberler/...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0