Görüş Bildir
Haberler
Neler Biliyoruz? Reina Saldırısı ve Faili ile İlgili Basından Yansıyan 10 Bilgi

Neler Biliyoruz? Reina Saldırısı ve Faili ile İlgili Basından Yansıyan 10 Bilgi

Onedio Medya
04.01.2017 - 12:52 Son Güncelleme: 04.01.2017 - 16:32

İstanbul Ortaköy'de 39 kişinin can verdiği Reina saldırısı, 2017'ye terörle girmemize neden oldu. 1 Ocak'ın ilk saatlerinde silahla 700 civarında kişinin olduğu gece kulübüne giren terörist, 39 kişiyi katletti ve 60'tan fazla kişiyi de yaraladı. Silahını olay yerinde bıraktı ve kargaşadan yararlanarak kaçtı. Saldırıyı IŞİD üstlendi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, teröristin kimliğinin belirlendiğini açıkladı ancak ismi kamuoyu ile paylaşmadı.

Peki bu terör saldırısı ve saldırıyı gerçekleştiren teröriste ilişkin neler biliniyor? Basında yer alan bilgilerden yola çıkarak derledik.

1 - Şok bombası (Flashbang) kullanmış

1 - Şok bombası (Flashbang) kullanmış

Reina'da yapılan incelemelerde teröristin içeride korku ve paniği artırmak için şok bombası olarak bilinen 'flashbang' kullandığı tespit edildi. 

Bu bomba, bazı ülkelerin özel kuvvetleri tarafından çeşitli operasyonlarda kullanılıyor. 

Atıldığı anda ışık ve yaklaşık 170 desibelin üzerinde bir ses dalgası yayan ‘Flashbang’ adlı bomba kısa süreliğine sersemliğe yol açıyor ve bu sayede silah şarjörü kolayca değiştirilebiliyor.

Diğer yandan teröristin olay yerinde bıraktığı silahın balistik incelemesi tamamlandı. Silahın seri numarasının silindiği ve daha önce kullanılmadığı ortaya çıktı.

2 - Uzman görüşü: 'Çıkış stratejisi ile mekâna geldi'

Güvenlik analisti Metin Gürcan T24'teki yazısında teröristin soğuk kanlı bir şekilde toplam 6 şarjörü harcadığına ve bir şey olmamış gibi o anlarda mekândan çıkarak kayıplara karıştığına dikkat çekerek, şöyle diyor:

'İçeride ise gözünü kırpmadan soğuk kanlı bir şekilde toplam 6 şarjörü yani 180 mermiyi bağrışlar, panik, zayıf görüş şartları gibi dışsal stres faktörlerinden etkilenmeden 6 dakikada soğukkanlı şekilde, tereddütsüz ve otomatik bir refleksle mağdur kitlenin üzerine boşaltıyor. Sonuç: 39 kişi hayatını kaybediyor ve 65 de yaralı. Yani 104 kişi o mermi yağmurundan etkilenmiş. Ve saldırgan bir şey olmamış gibi o şok anında kaçarak kayıplara karışıyor. Bu ilginç. Çünkü 2016’da Türkiye’deki 8  IŞID saldırısının aksine bu saldırgan kaçmayı düşünerek yani bir ‘Çıkış Stratejisi’ ile mekana gelmiş ve de ne yazık ki bunu kolaylıkla başarmış.'

3 - 'Reina saldırganı' olduğu söylenen iki farklı kişinin fotoğrafı sosyal medyada yayıldı

3 - 'Reina saldırganı' olduğu söylenen iki farklı kişinin fotoğrafı sosyal medyada yayıldı
3 - 'Reina saldırganı' olduğu söylenen iki farklı kişinin fotoğrafı sosyal medyada yayıldı

Bu kişilerden biri Kazakistan uyruklu Ramazan İşan. 'Asılsız haberlere itibar etmeyin' diyen İşan, kendisine ait fotoğrafı paylaşanlar hakkında şikâyetçi olmuştu.

Fotoğrafı yayılan bir diğer kişi de Kırgızistan vatandaşı Iakhe Mashrapov'du. 

Mashrapov'un fotoğrafı TRT World olmak üzere çeşitli internet sitelerinde ve hesaplarda yer aldı.

Teröriste benzerliği nedeniyle gözaltına alındığını söyleyen Mashrapov, sorgusunun ardından serbest bırakıldı.

4 - Teröristle ilgili basına yansıyan bir diğer bilgi de, kasım ayında Konya'ya yerleştiği bilgisiydi. Konya Otogarı'ndaki görüntüleri ortaya çıktı...

Dikkat çekmemek için eşi ve 2 çocuğunu da yanında getiren terörist, ilk olarak 20 Kasım'da uçakla İstanbul'a gelmiş. 

Buradan önce karayolu ile Ankara, daha sonra Konya'ya geçmiş. 

Teröristin 15 Aralık'ta Konya'dan otobüsle İstanbul'a giderken Konya Şehirlerarası Terminali'ndeki görüntüleri güvenlik kamera kayıtlarına yansıdı.

5 - Eşi ifadesinde ne dedi?

5 - Eşi ifadesinde ne dedi?

Saldırıya ilişkin Konya'da gözaltına alınanlar oldu. 

Gözaltındakilerden biri de teröristin eşiydi. 

Eşinin, 'Saldırıyı televizyondan öğrendim. Değil DAEŞ üyesi eşimin sempatizan bile olduğunu bilmiyordum' dediği basına yansıdı.

6 - Gözaltılar İzmir'e sıçradı

Saldırganın, Konya Selçuklu'da Bosna Hersek mahallesinde stüdyo tipi evlerde kalan yabancı uyruklu 3 aileyle temasa geçtiği saptanırken, ilişki kurduğu ailelerin kaldığı Selçuk Üniversitesi yakınındaki bu mahallede 3 eve baskın yapan polis kimseyi bulamamıştı.

Yabancı uyruklu ailelerin Reina saldırısından hemen sonra evleri terk ettikleri bilgisine ulaşılmış, evleri kiralayan 2 emlakçı da gözaltına alınmıştı. Kimlikleri açıklanmayan emlakçılar ilk sorgularında yabancı uyruklu bazı ailelerin ev bulmasına aracılık ettiklerini ancak Reina baskınını yapan saldırgana ve ailesine ev vermediklerini söylemişti.

Konya'nın ardından İzmir'de de gözaltına alınanlar oldu.

İzmir'de gözaltına alınan zanlıların, teröristle Konya'daki hücre evinde birlikte kaldıkları öne sürülüyor.

7 - Reina'yı koruyan güvenlik şirketinin sahibi: 'Silah kullanma yetkimiz yok'

7 - Reina'yı koruyan güvenlik şirketinin sahibi: 'Silah kullanma yetkimiz yok'

Reina'nın güvenliğini sağlayan özel güvenlik şirketinin yönetim kurulu başkanı, Milliyet'e yaptığı açıklamada 'Kulüp içinde ve dışında silah kullanma yetkimiz yok' dedi ve ekledi:

'Elinde Kalaşnikof olan bir caniye karşı elinizde silah olsa bile müdahale etmekte zorlanırsınız. O gece bizim güvenlik elemanlarında 15 silah olduğunu düşünün. Uzmanların özel eğitimli olarak tarif ettiği teröriste nasıl karşı koyacaklardı? Herkes gibi çok üzgünüz.'

8 - Hedefi Taksim miydi?

8 - Hedefi Taksim miydi?

Reina'da ölüm saçan teröristin ilk hedefinin Taksim'deki ünlü bir eğlence mekânı olduğu iddiası da basına yansıdı.

Sözcü'den Aytunç Erkin'in haberine göre teröristin 10 gün boyunca İstiklal Caddesi'nde keşif yaptığı ancak polisin aldığı geniş güvenlik önlemlerinin ardından Reina'ya saldırı düzenlediği söyleniyor.

9 - Talimatın Konya’daki hücre evinde ‘Yusuf Hoca’ kod adlı kişi tarafından verildiği iddiası

9 - Talimatın Konya’daki hücre evinde ‘Yusuf Hoca’ kod adlı kişi tarafından verildiği iddiası

Akşam gazetesinin haberinde, teröriste saldırı talimatını Konya’daki hücre evinde ‘Yusuf Hoca’ kod adlı kişinin verdiği iddia edildi. 

Aktarılan bilgiye göre 22 Kasım'da Konya'ya giden teröristi burada 'Yusuf Hoca' kod adlı bir örgüt üyesi karşılamış ve hücre evine yerleştirmiş.

10 - Times gazetesi, Orta Asya kökenli olabileceği şüphesinin Türk basınında geniş yer bulmasının ardından, bu ülkelerden IŞİD'e katılımı ele alan bir analiz yayınladı

10 - Times gazetesi, Orta Asya kökenli olabileceği şüphesinin Türk basınında geniş yer bulmasının ardından, bu ülkelerden IŞİD'e katılımı ele alan bir analiz yayınladı

Teröristin fotoğrafı polis ekipleri tarafından paylaşıldı

BBC Türkçe'nin konuyla ilgili aktardığı habere göre gazete, şu ifadelere yer verdi:

'Bugüne kadar 2000 ila 4000 Orta Asyalının IŞİD'e katıldığı sanılıyor. Bunların arasında Uygurlar da var, Kazaklar da Kırgızlar, Özbekler, Türkmenler ve Tacikler de.

'Kırgızistan bir nebze dışarıda tutulursa, bu ülkelerin tümünde baskıcı rejimler var. Hepsi fakir ülkeler ve kırsal bölgelerde derin bir muhafazakarlık hakim.

'Artık militanların ülkelerine dönmeleri son derece zor. Ülkeleri sınırları kapatmış durumda.

'Ancak Türkiye'ye kolayca kalabalığa karışabiliyorlar. Tacikler hariç hepsinin dili Türkçe'ye yakın.'

Onedio

Saldırıda can verenleri derlediğimiz içeriğimize ulaşmak için:

ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Berçem Keleş

Bu adam profesyonel ve bu adamın arkasında ki güçler de profesyonel. Bu adamın havalimanı kullanmayacağı bariz ortadadır. Kimliği daha tespit edilmeden başka... Devamını Gör

Ali Ahmet

Her olay sonunda ''basın yasağı,sosyal medya yine gitti'' diye dert yanıyorduk bak adamlar bunu uygulamadı bütün bilgileri halkla paylaştı ama bir adamı yaka... Devamını Gör

haylaz adam

tek bildiğimiz bi bok bilmediğimizdir. bu gün bakanın biri çıkıp teröristin kimliği belli oldu diye açıklama yaptı. bu gün yaptı. ee kaç gündür yok ailesi bu... Devamını Gör