Görüş Bildir
Haberler
Putin: Ukrayna'nın Doğalgaz Borcu Kabardı

Putin: Ukrayna'nın Doğalgaz Borcu Kabardı

Onedio Medya
10.04.2014 - 18:04 Son Güncelleme: 10.04.2014 - 19:22

Putin: Ukrayna'nın Doğalgaz Borcu Kabardı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Avrupa Birliği'ni Ukrayna’nın ödenmeyen doğalgaz borcu konusunda uyardı ve konunun “kritik” noktaya geldiğini söyledi.

Putin, Avrupalı liderlere yazdığı mektupta, Ukrayna’nın yarattığı sorun nedeniyle Avrupa’ya gaz sevkiyatında sorunlar yaşanabileceğini belirtti.

Ukrayna’nın Rus doğalgaz şirketi Gazprom’a olan ve ödeme süresi geçmiş olan borcu 2,2 milyar dolar.

Rusya’nın Avrupa ülkelerine sattığı doğalgaz, Ukrayna üzerinde kurulu boru hatlarıyla taşınıyor ve Avrupa’ya giden gazı Ukrayna da Rusya’ya ödeme yaparak satın alıyor.

Bu nedenle, Ukrayna’nın ödenmeyen borçları yüzünden Rusya’nın boru hattı vanalarını kapatması halinde, Avrupa’da da doğalgaz sıkıntısı yaşanacağından endişe ediliyor.

Putin’in doğalgaz borcuna dair açıklamaları, Doğu Ukrayna’da Rusya yanlılarının kamu binalarını işgalinin nasıl çözülebileceği uluslararası kamuoyunca tartışılırken geldi.

Gelecek hafta ABD, Avrupa Briliği, Rusya ve Ukrayna, Cenevre’de düzenlenecek dörtlü zirvede Ukrayna’da barışçıl çözüm seçeneklerini ele alacak.

Gazprom, 1 Ocak 2009’da Ukrayna’nın birikmiş 2,4 milyar dolarlık doğalgaz borcu nedeniyle doğalgaz akışını kesmişti.

Polonya, Romanya ve Macaristan gibi Doğu Avrupa ülkelerine doğalgaz akışı durunca, Avrupa Birliği devreye girerek krize çözüm bulmaya çalışmıştı.

Dönemin Ukrayna Başbakanı Yulia Timoşemnko ve o dönemde Rusya Başbakanı olan Putin 5 saatlik görüşmenin ardından uzlaşmaya varmış ve Avrupa’ya gaz akışı da yeniden başlamıştı.

Kaynak: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0