Görüş Bildir
Haberler
Projeleri Ödül Almıştı: Arda ve Zeynep, Yurt Dışından Aldıkları Davetlere Burs Bulamadıkları İçin Gidemiyor

etiket Projeleri Ödül Almıştı: Arda ve Zeynep, Yurt Dışından Aldıkları Davetlere Burs Bulamadıkları İçin Gidemiyor

Batuhan
31.01.2020 - 09:37

18 yaşındaki Arda Mavi ve Zeynep Dikle yapay zekayla işaret dilini konuşma diline çeviren ‘Sesgoritma’ adlı programı icat ettiler. Yurt dışındaki üniversiteler onları davet etti, ancak burs bulamadıkları için gidemiyorlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ankara'da bir devlet okulunda görevli rehber öğretmen Sare Mavi ile inşaat mühendisi Özbey Mavi'nin, Hacettepe Tıp'ta okuyan oğulları Deniz'den sonra 2000 yılında ikinci çocukları Arda doğdu. Çocukluğunda, meraklı yapısıyla dikkat çekti. İlkokulda, kodlama çalışmaya başladı.

2019 yılında dünya dördüncüsü oldular

2019 yılında dünya dördüncüsü oldular

2019'da Ayrancı Anadolu Lisesi son sınıfta öğrenciyken, arkadaşı Zeynep Dikle'yle Sesgoritma adlı bir bilgisayar programı geliştirdi. İşaret dilindeki el, kol hareketlerini buluşlarıyla konuşmaya ve her dilde yazıya çevirmeyi başardılar. Buluşları, 2019 TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nda Türkiye birincisi oldu. ABD'deki Intel Uluslararası Bilim ve Mühendislik Yarışması'na (ISEF) gönderildiler. Dünya dördüncüsü oldular.

En iyi üniversitelerden kabul aldılar

En iyi üniversitelerden kabul aldılar

Sözcü’den Sultan Uçar’ın haberine göre dünyada, en inovatif üniversite sıralamasında birinci olan Arizona State Üniversitesi dahil yapay zeka eğitiminde en iyi üniversitelerden kabul aldılar.

Mustafa Varank ve Ziya Selçuk ile görüştüler

Mustafa Varank ve Ziya Selçuk ile görüştüler
Mustafa Varank ve Ziya Selçuk ile görüştüler

Türkiye'ye, uluslararası ödülle döndüklerinde sevinçle karşılandılar. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk gibi isimler kabul etti. ABD'deki üniversitelerin uluslararası öğrencilere lisansta tam burs vermediğini anlatıp, en azından asgari masraflar için burs istediler. Olumlu cevap alamayınca Zeynep, Türkiye'de okumaya karar verdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

"Projelerim ve üniversite eğitimim için desteğe ihtiyacım var"

"Projelerim ve üniversite eğitimim için desteğe ihtiyacım var"

Bakanlıklar burs vermedi

Arda, yaşanan süreci şöyle anlattı:

Amerika dönüşü, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal dahil bir çok üst düzey isimle görüştük. Bizi tebrik ettiler. Şimdi hiçbirine ulaşamıyoruz. Eğitimimiz için o zaman da, talepte bulunduk. Her bakanlık bize lisans için uluslararası eğitim bursu verilmediğini söyleyip, kapıları kapadı. Projelerim ve üniversite eğitimim için desteğe ihtiyacım var. Yapay zeka alanında, uzmanlaşacağım.”

"TÜBİTAK Ödülü'ne burs verilsin"

"TÜBİTAK Ödülü'ne burs verilsin"

ABD'deki yarışma mayıs ayı sonunda yapıldığından bu nedenle Türkiye'de haziranda yapılan üniversite sınavına da giremediğini söyleyen Arda Mavi, “Ankara Ayrancı Anadolu Lisesi mezunuyum. Yapay zeka alanında çalışıyorum. Arizona Üniversitesi bu alanda en iyisi, kabul aldım. Gitmeyi, çok istiyorum ama destek bulamıyorum. TÜBİTAK ödülü alanlar, bursla desteklenmeli. Çok üzgünüm ama ülkem zekaya burs vermiyor” dedi.

Sesgoritma projesi nedir?

Sesgoritma projesi nedir?

İşaret dilini eş zamanlı sese ve yazıya çeviriyor. Akıllı bir telefonla işaret dili bilmeyenler engellilerle iletişim kurabiliyor. Telefon işaret dili hareketlerini görecek şekilde tutulduğunda otomatik olarak çeviri yapıyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
314
105
44
17
7
7
6
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
sensizsinema

Beyin göçü yapana vatan haini demeyi biliyorlar sonra.

amansende

Çocuk olayı anlatmış zaten ''Ülkem zekaya burs vermiyor'' Üstüne konuşmaya gerek yok

hülyaa

anca ensar vakfına verilsin paralar bu gençlerimize değil