Başsavcılık’tan Operasyon Açıklaması
11 Kişi Aranıyor
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Gülen Cemaati'ne yönelik başlatılan iki ayrı soruşturma kapsamında 104 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Hakkında gözaltı kararı olup da aranan 11 kişi kaldı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı yazılı bir açıklama yaparak iki ayrı soruşturma hakkında bilgi verdi.
Buna göre, 'Selam-Tevhid' adlı örgüt kurulduğu yönündeki soruşturmada 'casusluk' yapıldığı tespitiyle ilgili 76 Emniyet görevlisi hakkında yakalama, gözaltı talimatı vardı. Şu an itibariyle bunlardan 75'i gözaltında.
Yine çok sayıda kişinin sahte kimlik ve belgelerle değişik zaman dilimlerinde özel amaçlı dinlenilmesiyle ilgili de İstanbul Emniyet İstihbarat Şubesi'nde görevli 39 şüpheli hakkında 21 Temmuz tarihli yakalama, arama, gözaltı talimatı vardı.
Bu şüphelilerden de 29'u gözaltına alındı.
'Bunlar şeref madalyaları'
Öte yandan Gülen Cemaati'ne yönelik salı günü başlatılan operasyonda gözaltına alınan polisler, akşam saatlerinden bu yana gruplar halinde sağlık kontrolünden geçirildi.
Eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer, ikinci kez sağlık kontrolünden geçirilmek için sabah saatlerinde Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Adli Tabipliği'ne sevk edildi.
Hastaneye sivil polis aracıyla götürülen Ali Fuat Yılmazer kelepçe takılmasına tepki göstererek, 'Bu şeref madalyalarını görün, bunlar şeref madalyalarıdır. Bunlar da bugünün polisliğidir. Reza'lara (Rıza Sarraf) yapılmamış polisliği görüyoruz. Bunlar devletimden aldığım şeref madalyalarıdır. Türkiye görecek, tarihe geçecek' dedi.
Yanındaki polisler Yılmazer'i, 'Müdürüm lütfen müdürüm' diyerek araca bindirmeye çalıştı.
Kendisini sağlık kontrolüne getiren polis memurlarıyla da tartışan Ali Fuat Yılmazer sonra tekrar Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.
Bu polislerden Kadri Cemil Y. de gazetecilere, 'Ben polisim. Hırsız, terörist gördüm mü bulur, yakalarım' diye bağırdı.
İftar kumanyasına isyan etti
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ile Organize Suçlarla Mücadele Şubesi’nin ortaklaşa düzenlediği operasyonlarda gözaltına alınan eski polis şefleri ve polis memurları, Emniyet Müdürlüğü'nün bodrum katındaki nezarethanelerde tutuluyor.
Ömer Köse’nin avukatı Kemal Şimşek, müvekkiliyle diğer şüpheli polislerin, 'adi suçlular gibi ikişer kişilik hücre tipi koğuşlarda tutulduklarını' söyledi.
İki kişilik hücre tipi nezarethanelerde tutulan şüpheli polis şeflerinden İstanbul Terörle Mücadele Şube'sinin eski müdürü Ömer Köse, verilen iftar kumanyasına tepki gösterdi. Köse avukatının yanında, 'Terör suçlularına bile yapmadığımızı bize reva görmenizi hak etmedik' diye görevlilere bağırdı.
Köse, 'Ben terör müdürüyken buraya gelen terör örgütü üyelerine, terör suçlularına bile yemeği beğenmediklerinde dışarıdan yemek hakkı tanırdım. Onlara çay ikram ederdik. Şimdi bize reva görülene bakın. Biz bunu hak etmedik” dedi.
Köse'nin avukatı, diğer illerdeki gözaltı işlemleri devam ettiği için henüz sorgulama aşamasına geçilemediğini söyledi. 'Bu durum da ayrıca mağduriyet doğuruyor” dedi. Avukat Şimşek'e göre sorguya perşembe günü başlanacak. 'Savcının aldığı ek gözaltı süresini de hesaba katarsak şüpheliler ancak cuma ve cumartesi günü hakim karşısına çıkabilir” dedi.
Şimşek ayrıca, operasyonun başladığı salı sabah saatlerinde avukatların cep telefonlarıyla içeri girebildiğini, hatta şüphelilerin aileleriyle de görüştürüldüğünü ancak öğleden sonra buna artık izin verilmemesini de anlayamadıklarını ifade etti.
104 polis gözaltında
İstanbul 2. Sulh Ceza Hâkimi Hulusi Pur'un kararıyla başlayan operasyonda haklarında yakalama ve gözaltı kararı olan 115 emniyet görevlisinden 104'ü gözaltına alındı. Gözaltına alınan son isim eski emniyet müdürü Ali Fuat Yılmazer oldu.
Al Jazeera 'nin edindiği bilgilere göre polislere, 'Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etme', 'casusluk', 'usûlsüz dinleme', 'resmi belgede sahtecilik', 'suç uydurma', 'özel hayatın gizliliğini ihlal', 'konut dokunulmazlığını ihlal', 'soruşturmanın gizliliğini ihlal' ve 'delil üretmek' suçlamaları yöneltiliyor.
Başbakan Tayyip Erdoğan da Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da operasyonun süreceği ve başka alanlara da sıçrayabileceği mesajı vermişti.
Kaynak: Al Jazeera, AA