Paris Olimpiyat Oyunlarında ‘Cinsiyet’ Krizi: Türkiye'nin Imane Khelif Başvurusu Reddedildi
Paris Olimpiyat Oyunlarında ‘Cinsiyet’ Krizi: Türkiye'nin Imane Khelif Başvurusu Reddedildi
Cezayirli boksör Imane Khelif, 2024 Paris Olimpiyatları'nda 'cinsiyet' tartışmalarının merkezine oturdu. Bu durumun ardından Türkiye Boks Federasyonu, sporcunun yarışmadan çıkarılması için Uluslararası Olimpiyat Komitesi'ne (IOC) başvuruda bulundu. Ancak IOC, Türkiye Boks Federasyonu'nun bu talebini reddettiğini duyurdu.
Milli boksör Busenaz Sürmeneli çeyrek finalde eşleştiği Taylandlı Janjaem Suwannapheng'i, Khelif de Macar Anna Luca Hamori'yi elemesi halinde bu iki sporcu yarı finalde eşleşecek.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Fransa'nın başkenti Paris'teki North Paris Arena'da yapılan kadınlar 66 kiloda son 16 turunda İtalyan boksör Angela Carini ile Imane Khelif karşılaştı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Carini, aldığı sert darbelerin ardından maçın 46. saniyesinde oyundan çekildi.
Karşılaşmada yaşananların ardından Imane Khelif'in kariyerinde daha önce 2023 Dünya Boks Şampiyonası'ndan "cinsiyet uygunluk testleri de dahil olmak üzere" çeşitli testleri geçemediği spor kamuoyunca tartışılmaya başlandı.
Uluslararası Boks Birliği (IBA), Uluslararası Olimpiyat Komitesine (IOC) Khelif ile ilgili gönderdiği mektubunda, şu bilgileri verdi:
Son olimpiyat şampiyonu milli boksör Busenaz Sürmeneli çeyrek finalde eşleştiği Taylandlı Janjaem Suwannapheng'i, Khelif de Macar Anna Luca Hamori'yi elemesi halinde bu iki sporcu yarı finalde eşleşecek.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Türkiye Boks Federasyonu IOC'ye başvuru yaptı. Başvuruda Khelif'in, "cinsiyet uygunluk testleri de dahil olmak üzere çeşitli testleri geçemediği" hatırlatılarak oyuncunun organizasyondan diskalifiye edilmesi ifade edildi.
IOC, IBA ve Türkiye Boks Federasyonunun yaptığı başvuruyu reddetti. IOC, açıklamasında, şu ifadeleri kullandı:
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
2007 yılında başladı medya sektörü maceram, 2009 yılında İstanbul Aydın Üniversitesi İnternet Gazeteciliği ve Yayıncılığı bölümünden mezun olunca daha da perçinlendi.
Türkiye’nin en büyük medya kuruluşlarında stajyer, editör, haber müdürü ve danışmanlık gibi görevler aldıktan sonra 2022 yılından bu yana Onedio’dayım.
‘Eşik bekçiliğidir’ diye ustalarımızdan öğrendiğimiz gazeteciliğin ‘etik’ değerlerine inanarak ve sadık kalarak Türkiye ve dünya gündemini en sıcak haliyle size iletmeye çalışıyorum.
Tüm içerikleri
Yorum Yazın
aq bari kontrol etseydiniz, ne demek pasaportuna göre kadın?? normal bir kadın olmadığı kesin. avantajlı olmasını sağlayan testosteron salgılatan bir hastalı... Devamını Gör
Madem cinsiyet eşitsizliği var translar translarla eşleşsin. Yarışmalara bi kategori daha ekleyin olsun bitsin
öyle bir düzene doğru gidiyoruz zaten
erkeklerin, kadınların hayatını dar etmesi, döndükten sonra bile bitmiyor. Bu kadar çok sayıda erkek kadına dönüyorsa bunlar için ayrı trans kategorisi açsın... Devamını Gör
Bunları söyleyince homofobik ilan ediliyorsun ama