Görüş Bildir
Haberler
Paris İklim Anlaşması Nedir, Amaçları Nelerdir? Paris İklim Anlaşması İmzalayıcıları Kimdir?

Paris İklim Anlaşması Nedir, Amaçları Nelerdir? Paris İklim Anlaşması İmzalayıcıları Kimdir?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yaptığı açıklamada, Paris İklim Anlaşması’nın meclisin gündemine geleceğini duyurdu. Paris Anlaşması, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇS) kapsamında, iklim değişikliğinin azaltılması, adaptasyonu ve finansmanı hakkında 2015 yılında imzalanan, 2016 yılında yürürlüğe giren bir anlaşmadır. Peki, Paris İklim Anlaşması maddeleri nelerdir? Paris İklim Anlaşması imzalayıcıları kimlerdir? İşte Türkiye’nin de yakın zamanda imzalayacağı Paris İklim Anlaşması hakkında tüm bilgiler…

İçeriğin Devamı Aşağıda

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Kurulu’nda yaptığı açıklamada, 'Türkiye, iklim değişikliği ve çevrenin korunması hususlarında da üzerine düşenleri yapacaktır. Anlaşmayı önümüzde ay Meclisimizin onayına sunacağız’ açıklamasında bulundu. Erdoğan’ın yaptığı açıklama sonrası Paris İklim Anlaşması ile ilgili bilgiler araştırılıyor.

PARİS İKLİM ANLAŞMASI NEDİR?

Paris Anlaşması, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇS) kapsamında, iklim değişikliğinin azaltılması, adaptasyonu ve finansmanı hakkında 2015 yılında imzalanan, 2016 yılında yürürlüğe giren bir anlaşmadır.

Paris Anlaşması'nın uzun vadeli sıcaklık hedefi, küresel ortalama sıcaklık artışını sanayi öncesi seviyelerden 2°C (3,6°F) artış seviyesi ile sınırlı tutmaktır ve hatta 1,5°C çaba harcanmasıdır. Çünkü sıcaklık artışını 2°C yerine 1,5 ile sınırlamak riskler ve etkiler anlamında iklim değişikliğinin risklerini ve etkilerini önemli ölçüde azaltacağını kabul edilmektedir. Bunu sağlamak için emisyonların mümkün olan en kısa sürede azaltılması ve 21. yüzyılın ikinci yarısına kadar salınan ve tutulan sera gazlarının dengelenmesi hedeflenmektedir. Anlaşma ayrıca, tarafların iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine uyum sağlama yeteneğini artırmayı ve 'düşük sera gazı emisyonları ve iklime dirençli kalkınma yolunda tutarlı bir finansman akışı' sağlamayı hedefliyor.

PARİS ANLAŞMASININ İMZALAYICILARI KİMLERDİR?

Mart 2021 itibarıyla, BMİDÇS'nin 191 üyesi anlaşmaya taraftır. Anlaşmayı onaylamayan altı BMİDÇS üye devlet vardır: Eritre, İran, Irak, Libya, Yemen ve Türkiye.

Bu altı ülke içinde en büyük emisyon kaynağı ilk 20 içinde yer alan İran ve Türkiye'dir.

Amerika Birleşik Devletleri 2020'de anlaşmadan çekildi, ancak 2021'de yeniden katıldı.

Bu Haber De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın