🚭 Ölmeyi Bırak, Nefes Al! 'Dünya Tütüne Hayır Günü' Vesilesiyle Bilmeniz Gereken 9 Çarpıcı Bilgi
Bugün 31 Mayıs Dünya Tütüne Hayır Günü. Dünya Sağlık Örgütü'nün ilan ettiği Tütüne Hayır Günü, bu yıl 'gelişmeye tehdit' temasıyla tütün kullanımının ülkelerin sürdürülebilir kalkınmalarına verdiği zararı öne çıkartarak kutlanıyor. Her yıl ülkemizde 100 bin, dünya genelinde ise 7 milyon kişi sigaradan dolayı hayatını kaybediyor...
1. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, dünyada günde 10-15 milyar sigara satılıyor ve her yıl 7 milyondan fazla kişi tütün tüketimi nedeniyle yaşamını yitiriyor.
2. Sadece size değil, çevrenizdekilere de zarar veriyor. Her yıl 600 bin pasif içici tütün ürünlerinin yol açtığı zararlar yüzünden ölüyor...
3. DSÖ'nün raporuna göre, tütün yetiştiriciliği ormansızlaştırmanın önünü açıyor ve üretilen her 300 sigara bir ağacın yok olmasına neden oluyor. Dünyada günde 10-15 milyar sigara satılıyor ve bunların atıkları çevreye büyük zarar veriyor.
4. Sigara ve diğer tütün ürünleri kullanımının hane halkı ve hükumetler dahil dünya ekonomisine bir yıllık maliyetinin 1 trilyon 400 milyar dolardan fazla...
5. Türkiye'de her yıl 83 bin 100 kişi sigara kaynaklı nedenlerle yaşamını yitirirken 252 bin çocuk ve 14,5 milyon yetişkin tütün ürünü kullanıyor.
6. Dünyanın çoğu ülkesinde olduğu gibi Türkiye'de de erkeklerin tütün tüketimi kadınlardan daha fazla.
7. Türkiye erkeklerde tütün kaynaklı ölümlerde dünya ikincisi
8. Türkiye'de tütün ürünleri kullanmaya başlayanların yüzde 36,2'si merak, yüzde 16,8'i özenti, yüzde 29,4'ü ise arkadaş etkisini gerekçe gösteriyor.
9. 6 tütün şirketinin cirosu, Türkiye milli gelirinin yüzde 42'sine denk.
2013 yılında dünyadaki en büyük 6 tütün şirketinin yıllık kârı 44 milyar dolardan fazlaydı. Bu, Coca Cola, Walt Disney, FedEx, AT&T, Google, McDonalds, Starbucks ve General Mills'in dünya genelindeki yıllık kârlarının toplamına denk.
Karşılaştırma yapmak için aynı yıl Türkiye'nin en değerli 500 şirketinin net kârı 27,3 milyar liraydı.
Aynı şirketlerin 2013'teki cirosu olan 342 milyar dolar ise Türkiye'nin o yılki gayrı safi milli hasılasının yüzde 42'sini oluşturuyordu.
Kaynaklar: BBC Türkçe, AA, TÜİK ve tobaccoatlas.org
Yorum Yazın
Mantıklı yemeğim bitsin sigara yakıp bunu düşüneceğim kiskiskis
İçmeyen başlamasın bırakabilen de bıraksın tabi ama ben sadece maddi açıdan zarar verdiğini düşünüyorum gün içinde yediğimiz hazır gıdalar ve özellikle şeker... Devamını Gör
Annem kullanıyordu her aldığında kırdım sigaralarını artık almıyor :D
Aynısını bende yapıyordum babam her yıl diyor ki kurban da bırakıcam diyor kaç kurban bayramı geçti hala devam ediyor ama azalttı.