Görüş Bildir
Haberler
Odunpazarı'nda Gezilecek Yerler Nerelerdir? Odunpazarı'nda Nereye Gidilir?

Odunpazarı'nda Gezilecek Yerler Nerelerdir? Odunpazarı'nda Nereye Gidilir?

Müge Kakşi
04.02.2022 - 11:00

2008 yılında çıkarılan yasa gereği Eskişehir ili büyükşehir statüsüne girdikten sonra, merkez ilçe bölünerek biri Tepebaşı diğeri de Odunpazarı olarak Eskişehir’in iki ayrı ilçesi olmuşlardır. Kentin köklü bir geçmişe sahip en eski yerleşim alanı, en kalabalık ve en yüksek rakımlı ilçesi olan Odunpazarı aynı zamanda bu bölgenin en çok turist ağırlayan harika bir köşesidir. Birçok tarihi ve doğal güzelliğe sahip olan Odunpazarı ilçesinde gezilecek yerler merak ediliyor. Peki, Odunpazarı'nda gezilecek yerler nerelerdir? Odunpazarı'nda nereye gidilir? Odunpazarı'nda hangi yemekler yenir? Tüm bu soruların cevaplarını haberimizde sizler için derledik...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Daha çok kültür ve tarihi dokusu ile yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olan Odunpazarı, bu yöreye özgü mimari özellikleri yansıtan rengarenk ve nostalji kokan evleri ile 2012 yılında UNESCO tarafından Dünya Geçici Miras Listesi’ne alınmıştır. Bu açıdan ilçe turizim bakımından daha da önem kazanmıştır. Kentin tarihine değinecek olursak milattan önce 1400'lerde Hititler bu bölgeye yerleşmişler sonrasında sırasıyla Frigyalılar, Lidyalılar, Romalılar ve Bizanslılar buraya hâkim olmuşlardır. 1074 tarihinde Selçukluların kenti ele geçirmesinden sonra bu yöre günümüze değin Türk egemenliği altında kalmıştır. Gezginlerin uğrak noktası olan Odunpazarı'nda gezilecek yerlere ve görülmesi gereken tarihi mekanlara dair tüm detaylara içeriğimizden ulaşabilirsiniz...

Odunpazarı'nda Gezilecek Yerler Nerelerdir? Odunpazarı'nda Nereye Gidilir?

Odunpazarı'nda Gezilecek Yerler Nerelerdir? Odunpazarı'nda Nereye Gidilir?

Odunpazarı gezi listemizdeki en önemli ve ilk durağın Tarihi Odunpazarı Evleri olduğunu söyleyebiliriz. Zamanla yıprandıktan sonra orijinaline uygun kalınarak restore edilen evler Osmanlı mimarisinin en güzel özelliklerini yansıtır. Dar sokakları boyunca uzanan 2 ve 3 er katlı evlerin bazıları konaklama maksadıyla kullanılırken bazıları da hediyelik eşya satan dükkân, kafe ve restoran olarak kullanılmaktadır. 

Buradaki en önemli tarihi yapılardan biri de Kurşunlu Camii ve Külliyesi’dir. 1525 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ın veziri Çoban Mustafa Paşa tarafından Mimar Acem Ali’ye yaptırılmıştır. Günümüzde turistik gezilere açık olan külliyede El Sanatları Çarşısı, Cam Üfleme Atölyesi ve ayrıca ele alacağımız Lületaşı Müzesi bulunmaktadır. Bu müzede Eskişehir’in simgesi olan lületaşının uzman sanatçılar tarafından işlenmesi sonucu birbirinden güzel objelere dönüşmüş hallerini inceleyebilirsiniz. Geçmişte bu yöreye gelenlerin hem kendilerinin hem de hayvanlarının konakladığı bir han olan 1850 yapımı Atlıhan El Sanatları Çarşısı mimarisi ile ve yöreye özgü hediyelik eşyaları satışı ile turistlerin ilgisini çekmektedir.

Odunpazarı’nda gezilecek ilginç yerlerden biri de Balmumu Heykeller Müzesi’dir. 200’e yakın balmumu heykeli ile Kurtuluş Savaşı ve çeşitli dönemlere ait objelerin yer aldığı müzede Atatürk ve silah arkadaşları, Osmanlı padişahları, yakın tarih siyasi liderleri, dünya liderleri ile ses ve sinema sanatçılarının balmumu heykelleri yer almaktadır. Balmumu Heykeller Müzesinin yanında bulunan Çağdaş Cam Sanatları Müzesi’nde yerli ve yabancı 100 kadar cam sanatı eseri sergilenmektedir. Kentteki tarih ve kültür öncelikli gezimizden sonra Odunpazarı’nın yukarı kısımlarındaki Şelale Park yeşilliklerin arasında Eskişehir manzarasını seyredebileceğiniz doğal güzellik alanıdır. Parkın alanı içinde çocuk oyun alanları, yürüme yolları, seyir terası, yapay şelale, kafe ve restoranlar yer almaktadır.

Karayolu ve demiryolu ulaşımı açısından rahat konumda olan bölgeye günübirlik turların yanında uzun süreli konaklama açısından her keseye uygun seçenekler rahatlıkla bulunmaktadır. Gezimizin sonunda yöresel lezzet meraklıları için çiğ börek, balaban köfte, haşhaşlı ekmek ve met helvası gibi Eskişehir yöresi mutfağına özgü farklı lezzet çeşitlerini sayabiliriz.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın