Görüş Bildir
Haberler
Obama'dan Hamaney'e Gizli Mektup

Obama'dan Hamaney'e Gizli Mektup

Deniz Gök
07.11.2014 - 14:21 Son Güncelleme: 07.11.2014 - 14:32
İçeriğin Devamı Aşağıda

ABD’nin resmi yazışmalarına dair bilgisi olan kaynaklara göre, ABD Başkanı Barack Obama, İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’e geçtiğimiz ayın ortasında gizli bir mektup yazarak, ayrıntılı olarak Irak ve Suriye’de IŞİD militanlarına karşı savaştaki ortak çıkarlarından bahsetti.

Mektup hem IŞİD’le mücadelede destek almayı, hem de Hamaney’i nükleer anlaşmasına ikna etmeyi hedefliyor.

Kaynaklar, mektupta Obama’nın Hamaney’e, IŞİD konusundaki işbirliğinin büyük oranda İran’ın 24 Kasım’a kadar küresel güçlerle Tahran’ın nükleer programının geleceği konusunda geniş kapsamlı bir anlaşmaya varmasına bağlı olduğunu vurguladığını söylüyor.

Ekim ayında gönderilen mektup, Obama’nın İran’ın en güçlü siyasi ve dini liderine, 2009’da göreve gelmesinden bu yana yazdığı dördüncü mektup oldu.

Yazışma, Obama’nın İran’ı, IŞİD’e karşı askeri ve diplomatik mücadelede olumlu ya da olumsuz yönde, önemsediğini ortaya koyuyor.

Obama ve kıdemli yönetim yetkilileri son günlerde iki ülkenin bu konuda anaşmaya varmasının ihtimalini yarı yarıya görüyor. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, pazar günü Umman’da İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile nükleer programı konusunda doğrudan müzakerelere başlayacak.

Kaynaklar, İran diplomasisinin hassaslığından ötürü Beyaz Saray’ın, İsrail, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi Ortadoğu’daki müttefiklerine Obama’nın Hamaney’e gönderdiği mektuptan bahsetmedi.

Söz konusu ülkelerin liderleri son haftalarda ABD’nin Tahran’la nükleer konusundaki görüşmelerdelki taleplerini büyük oranda yumuşatmaya hazırlandığına ilişkin endişelerini dile getirdi. Ortadoğu liderleri ABD’yi Tahran ile diplomatik ilişkilerini karanlıkta tutmakla suçladı.

ABD’nin kıdemli yetkilileri, The Wall Street Journal’ın Obama’nın Hamaney’e gönderdiği mektuba ilişkin sorularını yanıtlamayı reddetti.

Öte yandan Obama yönetiminin yetkilileri, son günlerde yabancı diplomatlar mektuba ilişkin soru sorduğunda, mektubun varlığını yalanlamadı.

ABD TAHRAN’LA IŞİD KONUSUNDA İŞBİRLİĞİ YAPMADIKLARINI SÖYLÜYOR

ABD’nin eski ve şu anki yetkilileri, Obama’nın,İran’ın nükleer programı ve IŞİD’le mücadele konularında karar verecek son mercii olduğuna inandığından ötürü Hamaney’e iletişime geçmeye odaklandığını belirtti.

IŞİD’in ilerleyişi, Washington ve Tahran’ın Ortadoğu’daki politikalarını ciddi boyutta değiştirdi.

İranlı ve ABD’li yetkililere göre, İran’ın IŞİD’le mücadelede kendi askeri kaynaklarını harekete geçirmek zorunda kaldı. İran Devrim Muhafızları, Irak hükümetine yardımcı olmak üzere Irak’a askeri danışmanlarını gönderdi.

ABD’li yetkililer, IŞİD’e karşı mücadelede İran ile işbirliği yapmadıklarını vurguladı.

Ancak ABD Dışişleri Bakanığı, Viyana’daki nükleer müzakerelerinde, Cevad Zarif le Irak konusunu da görüştüklerini doğruladı. ABD’l diplomatlar, Irak Başbakanı Haydar El Abadi ve Irak’ın dini lideri Ali Al Sistani vasıtasıyla Tahran’a mesaj gönderdi.

ABD’li yetkililere göre, Tahran’a gönderlen mesajlar arasında, ABD’nin Irak ve Suriye’deki askeri operasyonlarının Tahran’ı ya da müttefiklerini zayıflatmayı hedeflemediği de yer aldı.

  • The Wall Street Journal
Kaynak: http://www.wsj.com.tr/articles/SB1118...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0