Görüş Bildir
Haberler
Nihat Zeybekci'den Merkez Bankası Açıklaması

Nihat Zeybekci'den Merkez Bankası Açıklaması

Fatih UZUN
01.02.2014 - 20:16

Nihat Zeybekci'den Merkez Bankası Açıklaması

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 'Merkez Bankasının aldığı faiz kararları geçicici kararlardır, bunlar kalıcı faiz kararı değildir' dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci , 'Merkez Bankasının aldığı faiz kararları geçicici kararlardır, bunlar kalıcı faiz kararı değildir' dedi.

Zeybekci, Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM), Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) binasında düzenlenen ocak ayı ihracat verilerinin açıklandığı toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, 2023 yılı ihracat hedefine ulaşmasının, kararlılıkla devam etmeleri ve gerekenleri yapmaları halinde hayal olmayacağını söyledi.

ABD'nin, dünyanın en büyük ekonomisi olduğuna dikkati çeken Zeybekci, şöyle devam etti:

'İhracat hedefimizi gerçekleştirmede ABD'yi örnek alıyoruz. ABD bunu nasıl başarmış? Bakıyoruz, dört temel alan üzerinden bunu başarmış. Bir, ham maddeye önem vermiş, iki, enerji kaynaklarını ileriye yönelik olarak planlamış, üç, tüketim alışkanlıklarına hakim olmuş, dördüncüsü ise tüketim kanallarını belirlemiş. Türkiye olarak biz de bu dört alanda etkili olacağız; enerji, ham madde, tüketim alışkanlıkları ve tüketim kanalları.'

Türkiye-Japonya serbest ticaret anlaşmasının çerçevesinin mart ayı sonuna kadar belirleneceğini anlatan Zeybekci, 1 Haziran itibarıyla müzakerelerin başlayacağını anlattı.

Ekonomi alanında ilk 'her şey serbest ticaret anlaşması'nın, Singapur'la yapılacağını dile getiren Zeybekci, Malezya ile bazı alanlarda görüş farklılıkları olduğunu ve bu ülkeyle nisan ayında anlaşma imzalanacağı bilgisini verdi.

Zeybekci, 1995 yılında imzalanan Gümrük Birliği anlaşmasından son derece rahatsız olduklarını, bunun iyileştirilmesi için çalışma başlatıldığını aktardı.

FAİZ ARTIRIM KARARI

Merkez Bankasının faiz artırım kararına da değinen Zeybekci, şunları kaydetti:

'Merkez Bankasının faiz kararları geçicici kararlardır, bunlar kalıcı faiz kararları değildir. Dikkat ettiyseniz Hazinemizin borçlanma senetleri ve hazır tahviller uzun vadeli faiz oranlarımızın biraz aşağı doğru gevşediğini görüyoruz. Sonuçta bunun iyi olacağını düşünüyorum. Hiç kimse ülkede faizin artmasından mutlu olmaz, biz de olmayız. Bu geçici tedbirdir, inşallah üretimi, kalkınmayı, istihdamı engellemeden, durgunluk yaratmadan çünkü faizlerin artması durgunluk sebebidir. Tedbirleri alırken Türkiye olarak bunların farkındayız. Bu anlamda merak etmeyin. Faiz artırmanın sonuçları iyi olmaz, kalıcı olursa iyi olmaz.'

Nihat Zeybekci, Türk lirasının 13 ayda yüzde 31 değer kaybettiğini vurguladı.

Bu kaybın yüzde 15,6'sının, 17 Aralık 2013'ten sonraki süreçte yaşandığına işaret eden Zeybekci, şöyle konuştu:

'17 Aralık'a kadar Brezilya, Meksika, Arjantin, Güney Afrika, Polonya, Hindistan, Çin, Rusya gibi ülkeler, Türkiye ile aynı çizgide, aynı paralelde. Yani FED'in piyasaya arz ettiği parada daralmaya gitmesinin etkisiyle Türkiye, bu ülkeler sıralamasından ayrıştı. Yani onlar yüzde 15-16, 20 ve 25 civarında, Arjantin yüzde 40'lar civarında değer kaybederken Türkiye 12, 13 oranında değer kaybı yaşamıştır. 17 Aralık'tan sonra Türkiye bir anda o ayrıştığı grubun içine dahil oldu, üzüldük. Unutulmaması gereken bir konu var, o ayrıştığı gruptan ayrışmasının da bir sebebi var. Türkiye kamu finansmanı ve kamu borçları anlamında o grubun tamamından iyiydi. Türkiye, kamu borçlarının milli gelire oranı itibariyle Avrupa Birliği (AB) ülkesi 28 ülkenin 23 veya 24'ünden daha iyiydi. Almanya'dan bile yarı yarıdan daha iyiydi. Türkiye'nin herhangi bir riski yoktu.

  • Sabah
Kaynak: http://www.sabah.com.tr/Interaktif/20...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0