Müzik Klibi Çekmek Kaça Patlar? YouTube’daki Ortalama Bir Müzik Klibinin Maliyetini Açıklıyoruz!
Artık hemen herkesin kendine ait bir kanalı, şarkı sözü ve elbette klipleri var. Dolayısıyla özellikle rap ve pop türlere olan ilginin artması, müzik altyapısı hazırlamanın kolaylaşması nedeniyle siz de kendi müzik videonuzu paylaşarak Youtube'da yeni takipçilere ulaşmak istiyor olabilirsiniz. Ancak klibinizin başarılı olması için aşağıda paylaşacağımız temel giderleri önceden hesaplamanız çok önemli.
Hazırsanız, bomba gibi bir müzik videosu için planlamanız gereken harcamaları açıklıyoruz! 🎬
1. Çekim Lokasyonu
2. Kamera ve Ekipman
Her ne kadar basit bir video klibi çekiyor olsanız da görüntü ve açı kalitesi için iyi bir kameramanla çalışmanız ve elbette kaliteli ekipmanlara sahip olmanız gerekir. Günümüzde akıllı telefonla klip çekmek mümkün olsa da kullanışlılık ve profesyonellik açısından daha özellikli kameralar tercih edilir. Buradaki masraf ise tamamen nasıl bir kamera ve ekipman kiraladığınıza bağlı olarak ortalama 3.000 - 10.000 TL arası değişir.
3. Işıklandırma ve Ses
Işıklandırma ve ses, klibi görüntü kalitesi ve açıdan sonra en çok etkileyen iki parametredir. Çünkü doğru açıyı bulmak ve lokasyona karar vermek, ışıklandırma ve ses kalitesi yanlış olduğunda pek bir şey ifade etmez. Dolayısıyla kameraya ödediğiniz ücretin boşa gitmemesi için bu gibi durumlarda 10.000 - 20.000 TL'ye kadar çıkan masrafları da gider kalemine eklemeniz gerekir.
4. Kostüm ve Styling
Kostüm ve styling özellikle ilk klip için çok fazla masraf yapılan bir alan olmayabilir. Ancak eğer ilk parçanızla hit olmak ve dikkat çekmek istiyorsanız, iyi bir stilistle çalışmalı, kostüm seçimine özen göstermeli ve ortalama 4.000 - 15.000 TL gibi bir masrafı göze almalısınız.
5. Saç ve Makyaj
Kostüm ve styling şart olmasa da kimse klibinde kötü görünmek istemez. Bu nedenle saç makyaj her zaman kontrol edilmesi gereken etmenlerdendir. Özellikle stüdyo çekiminde ve özel ışıkların kullanıldığı kliplerde, parlama sorunlarını önlemek için temel makyaj ekipmanlarına sahip olmanız gerekir. Dolayısıyla saç makyaj tasarımı konusunda bir uzmandan destek alırken ortalama 2.000 ila 8.000 TL gibi bir ücret ödemeniz temel gereksinim olabilir.
6. Kurgu ve Montaj
Bütün her şeyi ayarlayıp çektikten sonra ne yazık ki video hazırlık süreci tamamlanmaz. Üzerine çekimden çok daha uzun süren ve meşakkatli olan kurgu süreci gelir. Bu aşamada hem özel programlar hem de yüksek render performansına sahip bilgisayarlar kullanılır. 5-6 dakikalık bir video klip için istenen kurgu ve montaj ücreti ise ortalama 8.000 - 10.000 TL civarıdır.
7. Görsel Efektler
Eğer klibinizde etkileyici görsel efektler olmasını isterseniz kurgu ve montaja ek olarak 12.000 - 15.000 TL'lik bir harcamayı da hesaba katmanız gerekir. Çünkü genellikle kurgu yapan kişiler, temel görsel efektler dışında klip üzerinde istediğiniz oynamaları yapamaz. Ayrı bir uzmanlık alanı olan görsel efekt konusu son dönemin en popüler ve detaylı işlerinden olduğundan, genellikle kurgu ve montajdan daha pahalıya patlar.
8. Reklam ve Tanıtım
Bütün her şeyi planlayıp klibi yayınladıktan sonra dilediğiniz geri dönüşü alabilmek için belirli bir reklam bütçenizin olması faydalıdır. Reklam bütçesi ise tamamen kişisel bir olgudur ve 1.000 TL olabileceği gibi 100.000 TL de olabilir. Dolayısıyla popüler reklam araçlarını kullanarak ve kendi bütçenizi belirleyerek klibinizin tanıtımını yapmaya başlayabilirsiniz. Dilerseniz, reklam almadan organik bir büyüme de hesaplayabilirsiniz fakat bunun için düzenli olarak yeni klip yayınlamanız gerekebilir.
9. Ekip Üyeleri
Klibi tek başınıza mı veya bir ekiple mi çektiğiniz de önemli bir konudur. Özellikle yeni kurulan Youtube kanallarında grubunuzdaki müzisyenler veya varsa diğer şarkıcılar için ücretlerin önceden belirlenmesi son derece önemlidir. Kimi zaman bu ücretler klip hazırlık döneminde ödenirken, kimi zaman elde edilen kar önceden belirlendiği şekilde ekip üyeleri arasında paylaştırılır. Dolayısıyla kazanç elde ederken bu konuyu da göz önünde bulundurmanız gerekir.
10. Yayın Hakları ve Lisans
Son olarak çektiğiniz video klipte, başka bir sanatçıya ait eserleri kullanmadığınıza ekstra özen göstermeniz oldukça önemlidir. Aksi halde kendinizi istemediğiniz yayın hakkı ihlal davalarının içinde bulabilir ve klibinizin dolaşımdan kaldırılması gibi ciddi sorunlar yaşayabilirsiniz. Dolayısıyla söz, müzik gibi konularda özgünlüğü ilk sıraya almanız gerekir.
Klip çekiminde ücretler fazlasıyla değişken.
Aslında kendi kanalınız için video klip çekerken mevcut imkanlarınızla yayın açmayı tercih etmek de bir seçenek. Ancak bedava olmasına rağmen bu yöntemle başarılı olmanız için gerçekten ayırt edici bir sesinizin veya yeteneğinizin olması gerekli. Aksi halde dünya genelinde günlük ortalama 3.7 milyon videonun paylaşıldığı Youtube gibi dev bir platformda geniş kitlelere ulaşmanız pek mümkün değil. Dolayısıyla yukarıda bahsettiğimiz gider tutarları farklı olsa da kendi ihtiyaçlarınıza göre işin uzmanlarına ulaşarak güncel fiyatlar hakkında net bilgi alabilirsiniz. 😎
Yorum Yazın