Görüş Bildir
Haberler
Motorlar Yeni, Favoriler Belirsiz

Motorlar Yeni, Favoriler Belirsiz

Fatih UZUN
13.03.2014 - 19:22
İçeriğin Devamı Aşağıda

Motorlar Yeni, Favoriler Belirsiz

Formula 1'de sezon Avustralya'da başlıyor. Sebastian Vettel dört yıldır şampiyonluğu kimseye kaptırmadı ama yeni motorlar, favorisi belirsiz bir sezonun habercisi.

13 Mar 2014 Güncelleme 18:21 TSİ | Konular Spor, Motor sporları

Vettel ve takımı Red Bull, 16 Mart Pazar günü Albert Park'ta koşulacak açılış yarışına son dört yılın şampiyonu unvanıyla çıkacak.

Turbo motorların yıllar sonra Formula'ya geri dönüşü ve bunun yarattığı belirsizlik, Red Bull'un favori etiketini taşımasına en büyük engel.

Sebastian Vettel geçtiğimiz yıl son dokuz yarışı kazanarak inanılması güç bir performans sergiledi. Ama bu sezon öncesi İspanya ve Bahreyn'deki testleri aracındaki sorunlar yüzünden çoğu zaman garajda geçirmek zorunda kaldı.

Red Bull'un kullandığı 1.6 litrelik turbo şarjlı V6 Renault motoru testlerde bekleneni veremedi. Yeni enerji geri dönüşüm sistemi de Red Bull'un başını ağrıtıyor.

Ross Brawn'ın ayrılmasından sonra yeni bir yönetimle devam eden Mercedes ise hazırlık çok daha sorunsuz ve verimli geçirdi. Bu gerçeği Red Bull'un takım şefi Christian Horner da kabul ediyor:

'Mercedes daha fazla yatırım yaptı ve çalışmalara erken başladı. bu da onları iyi bir duruma getirdi. Melbourne'da en yakın rakiplerine iki tur fark atarlarsa sürpriz olmaz. Testlere bakıldığında çok öndeler. Mercedes motoru kullanan takımlar iyi durumda, biz ise değiliz.'

Vettel ve yeni takım arkadaşı Daniel Ricciardo için ilk yarışlarda farkın açılmamasını sağlamak ve sezonun ilerleyen bölümünde yarışa ortak olmak en mantıklı yol seçenek gibi duruyor.

Hamilton aracından emin

Horner'ın açıklamaları akıl oyunları olarak de değerlendirilebilir ama Mercedes pilotları Lewis Hamilton ve Nico Rosberg'in araçlarına güvenmemeleri için bir neden yok.

'Değişiklikleri ve takım olarak yaptığımız çalışmaları düşünürsek, 2014 bizim yılımız olabilir. Başarı için yeterli araca sahip olduğumu hissediyorum' diyen 2008'in şampiyonu Hamilton, sezonun başlaması için sabırsız.

Hamilton, geçtiğimiz Temmuz ayında Macaristan'da birinci sırayı alarak Vettel'in müthiş serisinden önce yarış kazanan son pilot olmuştu.

Michael Schumacher'in komadan çıkma müjdesini bekleyen Ferrari, zirveye oynamak isteyen bir diğer takım.

2007'nin şampiyonu ve geçtiğimiz yıl Melbourne yarışını Lotus ile kazanan Kimi Raikkonen İtalyan takımına geri döndü, iki kez dünya şampiyonu Fernando Alonso ile birlikte Ferrari'yi eski günlerine döndürmeye çalışacak.

Yeni motorlar

V6 motorlarının sesi, yerini aldığı V8'lere göre daha değişik olacak. Dayanıklılık meselesi özellikle ilk yarışlarda takımları sıkıtıya sokabilir. Daha komplike bir yapıya sahip oldukları için mekanikerlere daha fazla iş düşecek.

Yakıt ekonomisinin iyice önem kazandığı bu dönemde Melbourne'da kaç aracın start alacağı ve finişe ulaşacağı büyük merak konusu. Bazı uzmanlar 22 pilottan en fazla 10'unun damalı bayrağı göreceği düşüncesinde.

Melbourne'un ilk kez Formula'ya ev sahipliği yaptığı 1996 yılındaki yarışı Williams'tan Damon Hill kazanırken, sadece 11 pilot finişe ulaşabilmişti.

1980 ile 1997 arasında dokuz kez markalar şampiyonu olan Williams takımı, 2013'te kabus gibi bir sezon geçirdi, sadece beş puanla dokuzuncu oldu. Renault yerine Mercedes motoruna geçen İngiliz takımı yeni sezon için daha umutlu.

Ferrari'de geçirdiği sekiz yılın ardından Williams'a katılan Felipe Massa, Bahreyn testinde en hızlı tur zamanını yakaladı. Motor dayanıklılık konusunda da iyi bir sınav verdi.

'Araç gerçekten çok iyi, çok kaliteli. Dayanıklı ve yavaş da değil” diyen Fin pilot Valtteri Bottas, Massa'nın Williams'taki partneri olacak.

Geçtiğimiz sezona Mercedes ile girdikten sonra Honda motoruna dönen McLaren de iyi bir başlangıç hedefliyor. 2013'te podyum göremeyen takım, Martin Whitmarsh ile yollarını ayırmıştı.

Ocak ayında babasını kaybeden Jenson Button ve Formula 1'de ilk sezonuna hazırlanan 21 yaşındaki takım arkadaşı Kevin Magnussen en hızlı olmadıklarının farkında ama podyum hayal değil.

Avustralya'da son beş yılda üç kez kazanan 2009'un şampiyonu Button'a göre hedef 'sıralama turlarında ilk 10'da yer almak ve finişe ulaşabilirsek mümkün olan en yüksek puanı almak.'

Kaynak: Reuters

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/mot...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0